Analýza latencí gpu - FLACalculator

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
webwalker
Začátečník
Začátečník

Analýza latencí gpu - FLACalculator

Příspěvek od webwalker »

FLA Calculator je jednoduchá aplikace kalkulačky určená pro výpočet analýzy křivky latencí, kterou generuje gpu při renderování snímků v počítačových hrách.

Tato aplikace navazuje na celkem úspěšné téma spravedlivého měření a porovnávání výkonu gpu (FrapsCut). >>

Tehdy celá záležitost okolo FrapsCut skončila s příchodem měření FCAT, o kterém jsem si myslel, že všechno vyřeší. Bohužel se tak nestalo. Kromě přesného počítání latencí gpu FCAT nevyřešil vůbec nic. Výkon gpu se stále měří pomocí průměrných fps a v těch lepších redakcích podle 99té percentily.

K tomu všemu ještě přišlo Mantle a neustálé hádky kolem jeho přínosů. Proto jsem narychlo "spíchnul" tuto aplikaci, která sice vychází bývalého FrapsCutu, ale je mnohem jednodušší a některé výpočty (zejména vyhlazování křivek) byly upraveny tak, aby výsledky byly přesnější a samozřejmě spravedlnější.

Takže nyní pro FLACalculator sháním testery. Vítáni jsou všichni GeForckáři i Radeoňáci :)

Článek o způsobu tohoto měření naleznete ZDE >>

Aplikaci FLACalculator si můžete stáhnout ZDE >>

PS: Pro měření v Mantle sháním obzvláště majitele Radeonů R9 290(X), nebo jiných gpu podporujících Mantle !!!
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Re: AMD Mantle: Low-level Graphics API

Příspěvek od RAD-x »

webwalker píše:Takže, kdo má zájem může začít měřit, ať už to nějak rozsekneme :)
Aby se toto vlákno o Mantle moc nezaneřádilo, vše o FLACalculator jsem hodil sem:

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=93&t=207206

@del42sa: Díky, zkusím hodit "inzerát" ve vláknu o BF4, snad se nějaký R9-tkář chytne :)
Pokud by si nikoho nesehnal, tak bych koncem příštího měsíce na zkoušku jednu 290ku koupil a testnul to na na X79,Z77...doma jsou ještě dvě GTX780 a jedno Ti.
Naposledy upravil(a) Krteq dne úte 25. úno 2014, 15:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto z AMD Mantle vlákna
webwalker
Začátečník
Začátečník

Re: Analýza latencí gpu - FLACalculator

Příspěvek od webwalker »

@RAD-x: Heh, tak to by bylo dobrý, byli by tam všichni soupeři pohromadě, ale opravdu se ti chce kvůli takové blbince utrácet penízky???
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Tak pokud budu s tou kartou nespokojený, určitě ji v zákoné 14ti dení lhútě vrátím.
bulgarien
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bulgarien »

Zdravím, jsem rád že si to dal do kupy. momentálně němám BF4 ani nejnovější BETA catalysty, ale o víkendu se na to mrknu a pošlu nejaké výsledky :), pokusím se na stejném serveru bez lidí a ve stejné situaci. Už jsem to párkrát měřil, když jsem taktoval GPU a CPU a měřil vliv Hyperthreadingu v BF3. [img=http://s8.postimg.org/9a04y6nhd/BF3.jpg]. Pruběh docela přesný 8-)
Desktop: CPU: i7 860 OC:3,6Ghz@1.2v Coolink corator DS MB: Asus p7p55d-e GPU: Sapphire 7850 OC 1050/1275Mhz@1.138v RAM:Micron 1725Mhz CL9@1.5v
Notebook: CPU: i7 4700HQ OC:3,2Ghz@1.0v GPU:Nvidia GTX 760M@719Mhz/1000Mhz RAM:Kingston 1600Mhz CL9 (ASUS G56JR)
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@bulgarien: To vypadá, že jsi ty úseky trefil přesně.

Ani nevím, jestli ty nové Catalysty 14.2 budou už mít podporu Mantle pro GCN 1.0.
V každém případě, nenapsal bys tady pro ostatní nějaký kratičký návod, jak ty log soubory v BF4 vytvořit ???
GPUreport.cz
bulgarien
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bulgarien »

Je to vcelku jednoduché, ale nevím jestli jde nastavit doba po kterou se to bude logovat,

U BF3 jsem to dělal ve fraps tak, že jsem načetl mapu došel jsem na místo kde jsem namířil na nějakou věc, aby se dal výsledek pěkně replikovat, zmáčkl jsem nahrávací klávesu ve frapsu a běžel jsem přes Caspian do té doby dokud neuběhlo 60 sekund a fraps automaticky přestal nahrávat. Neběžel jsem jen rovně, ale třeba kličkoval mezi stromy a pak si cestu pamatoval, takto jsem udělal asi 10 měření s téměř nulovou odchylkou.(Múj závěr BF3 mi neškáloval ani frekvencí CPU ani HT, pouze s frekvencí grafiky).(PS věřím, že při více lidech a efektech je vliv CPU nezanedbatelný a zvětšují se min FPS ...)

U BF4 používám kommand do konzole (klávesa ";") "PerfOverlay.FrameFileLogEnable" pak "PerfOverlay.FrameFileLogEnable 0" nebo "disable", bohužel to nevím jak to zastavit třeba po 60/120 sekundách. Log soubor se objeví ve skožce C:\Users\UserName\Documents\Battlefield 4.

EDIT : BF4 asi ještě plně nepodporuje GCN 1.0, ale daný úsek natočím, takže v budoucnu nebude problém porovnat jak BF4 upravovali. A bude zaručena přesnost výsledků.
Desktop: CPU: i7 860 OC:3,6Ghz@1.2v Coolink corator DS MB: Asus p7p55d-e GPU: Sapphire 7850 OC 1050/1275Mhz@1.138v RAM:Micron 1725Mhz CL9@1.5v
Notebook: CPU: i7 4700HQ OC:3,2Ghz@1.0v GPU:Nvidia GTX 760M@719Mhz/1000Mhz RAM:Kingston 1600Mhz CL9 (ASUS G56JR)
iOioo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iOioo »

bulgarien píše:... pokusím se na stejném serveru bez lidí a ve stejné situaci ...
k čomu je toto dobré ? prázdny server bez ľudí ? to single player musí byť náročnejší
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
bulgarien
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bulgarien »

Jasně, ale potom nejdou jasně posuzovat výsledky, které se naměří. Jasně, že to bude mín náročné, ale dají se docela dobře posoudit změny, které se na BF během času odehrajou.

EDIT: Nemám nic proti měřit i s lidma, ale potom těžko hádat kde se ztratilo 10FPS a proč není nárůst/pokles jaký by měl být. De mi hlavně o tu přesnost měření at je vidět kde se co změnilo...
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Multiplayer by byl fajn, ale je jasné, že by se nedodržely stejné podmínky pro všechna měření :(

Jinak, pro majitele HD7850 s 1GB VRAM proběhla na Twitteru zajímavá diskuse, vypadá to, že propady na těchto kartách V Mantle způsobuje malá VRAM a je potřeba si pohrát s nastavením hry (Mantle spotřebovává víc VRAM).
V konzoli u BF4 je třeba nastavit Render.DrawScreenInfo a sledovat využití VRAM.
https://twitter.com/flashmozzg/status/4 ... 2324866048
GPUreport.cz
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

No ale já mám 2GB VRAM a propady mám také :D
PS5 Pro | LG OLED CX55
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ale tvoje VGA nefunguje s Mantle (prozatím) :roll:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

No já vím, proto nechápu pořád ty diskuze o tom, proč to na 7850 jede nebo nejede a čím to je způsobený.
PS5 Pro | LG OLED CX55
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

OK, Mantle GCN1.0 nepodporuje, těžko s tím my tady něco uděláme. Jen je dobré vědět, že Mantle "papá" více VRAM, takže až někdy bude podpora pro tyto karty, bude lepší volbou připlatit si za větší VRAM.

Jinak testoval už někdo ten prográmek? Vím, že jsou všichni asi zvědaví spíše na to Mantle, ale dosud se mi nikdo s R9 290(X) nepřihlásil. FLACalculator ale pracuje i s Frapsem. V případě BF4 by třeba nebylo špatné otestovat logy z Frapsu proti logům generovaným přímo BF4.
GPUreport.cz
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Tak jsem do toho prográmku prdnul včerejší hraní na mape Zavod 311 s 30 lidma.
Nastavení hry na Vysoký + 4MSAA+Mantle
Trošku tápu s tím grafem takhle to asi nemá vypadat ne ? :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU:Intel i7 930@4GHz=>Noctua NH-D14 | MB: Asus P6X58D​-E | RAM: Kingstone 12Gb 1600MHz | GPU: Sapphire R9 290@1100/1250 =>Thermalright Shaman + R5 | Power : Enermax PRO82+ II 525W(zvladá to je to pašák :) )| LCD 24" Samsung BX2431 | Case : Lian-Li PC-A77B | Fan regulator : mCubed T-Balancer bigNG
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@Katali: Welcome first R9 290 owner :)

To vypadá na pěkný výsledek. Nový patch a driver?

Graf tak vypadat má, ale koukám že jsi tam nasázel nějakých 150 tisíc framů. To musel být pro procesor pěknej záhul, když renderoval ten graf :oops:

Ono při takovémto množství dat ten graf ani jinak vypadat nemůže, protože nasázet 150 tisíc bodů na osu X, která je dlouhá nějakých 300-1000 obrazových pixelů je prakticky nemožné.

Aby měl graf alespoň nějakou vizuální hodnotu, ideální by bylo nějakých 3000 - 12000 framů, což je zhruba nějaká minuta až tři minuty hraní.

Byl by pro tebe problém naměřit něco jako Mantle vs DX ???
GPUreport.cz
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Tak jsem zas něco naměřil. Tentokrát mapa Silk Road 64 hráčů.
BFko mam se aktuální, ovladače na gk 14.1 (ještě zkusím ty 14.2)jo a win 7 64bit :)
Těžko udělat stejný podmínky pro obě měření no :sad:
CPU:Intel i7 930@4GHz=>Noctua NH-D14 | MB: Asus P6X58D​-E | RAM: Kingstone 12Gb 1600MHz | GPU: Sapphire R9 290@1100/1250 =>Thermalright Shaman + R5 | Power : Enermax PRO82+ II 525W(zvladá to je to pašák :) )| LCD 24" Samsung BX2431 | Case : Lian-Li PC-A77B | Fan regulator : mCubed T-Balancer bigNG
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Hm, díky.

Podle grafů a čísel ten duel Mantle vs DX vypadá naprosto vyrovnaně. Je pravda, že u DX je nějakých 6200 framů a u Mantle necelých 5000, ale to se opravdu asi těžko odchytává. Je zajímavé, že ty křivky si moc podobné nejsou, ale výsledkově je to prakticky plichta (o prsa je lepší Mantle). Pokud bych si tipnul (podle výsledných čísel), na hraní to v tomto úseku subjektivně vůbec nepoznáš. Mám pravdu?
GPUreport.cz
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Tak jsem nahodil nový ovladače 14.2 a snažil se obě měření co nejvíc sjednotit.
Nevím jestli dělám něco spatně, ale mezi DX11 a mantle nemám rozdíl :oops:
Připojil jsem se na Operaci locker 64 hráčů a šel ze spawnu kousek venkem, až k bodu C.
Přepnul v menu na Mantle a to samé zas k bodu C. Zkusím ještě hodit CPU do defaultu jestli bude nějakej rozdíl. Subjektivně samozřejmě vůbec nepoznám nějaký rozdíl.
Hru jsem nastavil na Vysoký detaily tak, že bez toho vyhlazovaní.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tak teďka to vypadá jak siamská dvojčata, rozdíl roven nule :oops:
Křivky jsou vizuálně podobné, no a výsledkové hodnoty jakbysmet. Skoro, jakoby byl bottleneck na gpu?

Byl by problém ještě udělat nějaký testík podle Golem.de v Siege of Shanghai (teda už budeš mít čas)?

Obrázek

PS: Koukni ještě, jak je u tvých testů vytěžováno cpu a gpu.
GPUreport.cz
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“