Ahoj, mám v plánu si koupit následující notebook: ASUS R501VV-S3083D a chtěl jsem se zeptat, jestli bude stačit těch 4GB paměti co je tam v základu, nebo mám rovnou přikoupit další 2 nebo 4GB?
Notebook bude využíván na internet, filmy, hudbu, ms office, ale třebas i denně 2 hodiny na hry jako Far Cry 3, Tomb Raider (takže nové hry).
Pokud doporučujete dokoupení těch pamětí, tak které přesně? Nepodařilo se mi totiž nikde najít informace o osazených pamětech(jestli je tam 2x2 nebo 1x4), na oficiálních stránkách jsem tento notebook nenašel bohužel vůbec.
Váhal jsem mezi tímto notebookem s HD rozlišením a notebookem se stejnými komponentami, ale s FULL HD rozlišením a usoudil jsem, že HD rozlišení v kombinaci s osazenou grafikou bude lepší pro ty hry. Co vy na to?
Taky jsem se chtěl zeptat na ten disk, jestli 5400 otáčkový nebude příliš líný a zbytečně pomalý?
Děkuji všem za odpovědi.
Vyplatí se u NTB upgrade z 4 na 6-8GB RAM?
Moderátor: Don
- Cocroach
- Černá karta
-
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Re: Vyplatí se u NTB upgrade z 4 na 6-8GB RAM?
Snad u všech bodů tvého datzu Hrozně záleží na co jsi zvyklý.
V dnešní době je už 4GB RAM poměrně málo, ale asi se s tím vyžít dá. 8GB by bylo i na hry lepší, ale jak píšeš - jestli je v notebooku 2x2GB nebo 1x4GB obvykle před koupí nezjistíš. Dopadlo by to patrně tak, že bys musel koupit 2x4GB a 2x2GB pak schovat ve skříni kvůli případné reklamaci notebooku. Jejich přesný typ bych pak vybíral na základě původně osazených modulů.
HD rozlišení na 15,6" displeji je k zblití. Samozřejmě když jsi ochotnej dát za "herní" notebook to, co za herní počítač (povšimni si, kde jsou uvozovky), těžko si můžeš pořídit něco s koukatelným a rozumně jemným displejem. Už s tím HD displejem ty hry nebudou žádná hitparáda.
Pokud jsi někdy měl tu čest pracovat na počítači s SSD, je i 7200ot disk porod. Já jsem z disku v mém notebooku tak kvetl, že jsem si musel koupit SSD i do něj a to jsem ten notebook za 3 roky měl zapnutej 400 hodin. Až tak mně to sralo.
Takže pro shrnutí - záleží na tom, s jakým strojem přicházíš běžně do styku. Jestli máš 10 let starej notebook a chceš upgrade, budeš pravděpodobně spokojenej. Pokud máš moderní stolní PC a notebook chceš třeba jako druhej stroj do školy a na kolej, budeš z toho kvíst.
V dnešní době je už 4GB RAM poměrně málo, ale asi se s tím vyžít dá. 8GB by bylo i na hry lepší, ale jak píšeš - jestli je v notebooku 2x2GB nebo 1x4GB obvykle před koupí nezjistíš. Dopadlo by to patrně tak, že bys musel koupit 2x4GB a 2x2GB pak schovat ve skříni kvůli případné reklamaci notebooku. Jejich přesný typ bych pak vybíral na základě původně osazených modulů.
HD rozlišení na 15,6" displeji je k zblití. Samozřejmě když jsi ochotnej dát za "herní" notebook to, co za herní počítač (povšimni si, kde jsou uvozovky), těžko si můžeš pořídit něco s koukatelným a rozumně jemným displejem. Už s tím HD displejem ty hry nebudou žádná hitparáda.
Pokud jsi někdy měl tu čest pracovat na počítači s SSD, je i 7200ot disk porod. Já jsem z disku v mém notebooku tak kvetl, že jsem si musel koupit SSD i do něj a to jsem ten notebook za 3 roky měl zapnutej 400 hodin. Až tak mně to sralo.
Takže pro shrnutí - záleží na tom, s jakým strojem přicházíš běžně do styku. Jestli máš 10 let starej notebook a chceš upgrade, budeš pravděpodobně spokojenej. Pokud máš moderní stolní PC a notebook chceš třeba jako druhej stroj do školy a na kolej, budeš z toho kvíst.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- Cocroach
- Černá karta
-
Děkuji za vyčerpávající odpověď ![Happy :D](./images/smilies/happy.gif)
Přecházím z moderního stolního PC, notebook chci právě kvůli té koleji a škole, stolní PC úplně ruším. Tu čest pracovat s SSD jsem neměl, tak snad budu kvíst jen trochu![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Akorát teda s tím displejem jsi mě překvapil. Čekal jsem, že na 15,6" bude HD rozlišení koukatelný, když se mi zdá v pohodě full HD na 23" - je to cca poloviční velikost, tak jsem myslel že cca poloviční rozlišení bude v pohodě, ale když je to přímo k zblití? Potom je taky fakt, že když vezmu full HD, tak ty hry nic moc asi
Tak babo raď
![Happy :D](./images/smilies/happy.gif)
Přecházím z moderního stolního PC, notebook chci právě kvůli té koleji a škole, stolní PC úplně ruším. Tu čest pracovat s SSD jsem neměl, tak snad budu kvíst jen trochu
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Akorát teda s tím displejem jsi mě překvapil. Čekal jsem, že na 15,6" bude HD rozlišení koukatelný, když se mi zdá v pohodě full HD na 23" - je to cca poloviční velikost, tak jsem myslel že cca poloviční rozlišení bude v pohodě, ale když je to přímo k zblití? Potom je taky fakt, že když vezmu full HD, tak ty hry nic moc asi
![Sad :(](./images/smilies/unhappy.gif)
- Bez_n1ck
- Pokročilý
Co se displeje týče - háček je v tom, že na notebooku koukáš na displej třeba z poloviční vzdálenosti. Navíc na HD displej se vejde např. ve wordu jen asi půlka stránky, takže dělat něco delšího je dost porod.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
- Cocroach
- Černá karta
-
Teď jsem viděl hodně noťasů s 15,6 a HD rozlišením a není to tak strašný (pro mě alespoň), že bych z toho musel blít, je to pro mě v pohodě. Každopádně moc díky za tvoje rady, vážím si toho a pomohlo mi to ![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)