Výběr routeru

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Výběr routeru

Příspěvek od Novotak33 »

Ahoj,
už v tom vcelku plavu, hledám nový router, kvůli přechodu na rychlejší připojení na optice (60/20) , ale nevím, který router vybrat. Samozřejmě, nejradši bych co nejlevnější a nejlepší (cena/výkon). Maximální cena je cca 600,-kč, je mi jasné, že za tuto cenu koupím 100Mbit router, ale jak je na tom s reálnou propustností WAN-LAN ? Vytěžovat připojení budu, a někdy i stahováním Linuxových distribucí pomocí P2P sítí, tak bych byl rád, aby se nezadýchával.
Dá se říct, stačí pouze router, bude za ním switch , na něm Wifi AP, PC a TV.
V budoucnu budu možná přecházet na 100/50 (ale tím si nejsem úplně jist, protože i 60/20 je dostatečné), proto jsem i zvažoval Gbit router, ale tam se dostáváme do vyšších cen, jedinné, co jsem našel byl router od Dlinku za cca 800,-kč, ale tam se bojím, aby tam Gbit porty nebyly jen tak na okrasu.
Abych to shrnul, chtěl bych nějaký router, který uroutuje reálně cca 80-90Mbit, nebude zatuhávat a nebudou mu vadit ani P2P sítě, kvůli stahování Linux distribucí.
Díky za radu :-)
Omal
Začátečník
Začátečník

Re: Výběr routeru

Příspěvek od Omal »

Grafy najdeš tady:
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... harts/view

600 není moc, ale snad by se něco dalo sehnat. Poběží na tom routeru NAT?

Od koho máš připojení? UPC?

Zajdi na nějaké fórum a zjisti si jaké jsou reálné rychlosti. UPC má agregované linky, takže těch 60 Mb/s je asi jenom ideální stav.
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Bude NATovat, nebude to připojení od UPC, ale lokální provider na optice, jinak bych ten svůj router ani neřešil, ty jejich (pro ED3.0) jsou dostatečné (momentálně UPC mám). Toto bude také agregovaná linka, ale nechci se spoléhat na toto, chci, aby ten router nebyl slabým článkem.
Btw. díky za tu tabulku, konečně něco, kde to je pěkně popsané.

EDIT : Co jsem koukal na ty výsledky, tak pro mě zatím vede tento model (http://www.alza.cz/linksys-e900-d311196.htm) , za tu cenu se mi zdá výkonný (dle té tabulky).
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Linksys je určitě dobrá volba. Pokud neplánuješ NAS nebo přenos souborů v rámci lokální sítě, tak tě ani nemusí mrzet, že má jenom Fast Ethernet porty.

Také je docela fajn, že je možné na něj nahrát alternativní firmware.

Tady nalezneš přehled o hardwaru:
https://wikidevi.com/wiki/Linksys_E900
http://wiki.openwrt.org/toh/start

Je dobré, že má chipset od Broadcomu. Někdo na něj sice nadává, ale lepši než nějaký Ralink, kterému bych se na 100% vyhnul. Nejlepší je asi Atheros.
Určitě bych se vyhnul křápům Tenda.

Také by stálo za zvážení, zda nevzít nějaký lepší MikroTik. S providerem se domluvit, že by ti ho sehnal za lepší cenu, třeba i trochu zadotoval. Některé RB totiž mají SFP port, takže by provider ušetřil za media convertor. S malými ISP bývá často rozumná řeč a dá se s nimi v pohodě domluvit.

NATovat se bude na nějakém bazmeku od providera nebo na tvém vlastním routeru?
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Momentálně mám od UPC tarif FP40 a jelikož mi přišlo zbytečné vrážet do peníze do vlastního routeru, koupil jsem za ten UPC Technicolor router Gbit switch, takže mi to zase tak nevadí a NAS nemám, takže v rámci sítě se nebudou přenášet kvanta dat, jen DLNA server běží na PC, a je na switch připojeno Wifi AP (původní router, který se zadýchával už na 35Mbit, ale jako čisté AP stačí ) .
Momentálně mám na tom starém routeru DD-WRT, tak bych možná i uvažoval o alternativním, vždy se hodí, ale že bych zase moc nastavoval, to se řici nedá, mylsím, že mi bude stačit i základ.
O Mikrotiku jsem přemýšlel, konkrétně o RB750, ale tam jsem se dočetl, že mu dá zabrat něco okolo stovky, ač má Gbit porty a moc pravidel by tam prý taky být nemělo (což by mi ani tak nevadilo, max bych řešil nějaký shaping rychlostí pro hosty na Wifi) a cena mi přišla už na můj rozpočet hodně přepálená. S providerem nebude moc reč :D , navíc jedou model FTTB, takže s mediakonvertorem nebude problém :) , do bytu mi to jde už ethernetem.

NATovat bude moje zařízení, protože od providera dostanu jednu vnitřní IP a domácí podsíť si musím udělat svou vlastní.

Zapojení si momentálně představuji takto : ISP->Linksys(NAT)->Gbit switch->(PC,TV,WifiAP).
Bránou bude Linksys, bude přidělovat adresy všem zařízením v síti a WifiAP už NATovat nebude, ale bude v režimu bridge (tady si nejsem jistý názvoslovím, ale prostě nebude překládat a bude jen switchovat konekt na bezdrát a adresy bude rozdávat Linksys)

Btw. Ptal jsi se, jestli bude router routovat nebo i NATovat, abych se přiznal, měl jsem za to, že router se bere vždy s tím, že bude NATovat, mám tedy počítat ještě s nějakým poklesem rychlosti, když bude na routeru spuštěn i překlad ?)
Díky :-)
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Tak to potom jo.

Vybral si dobře a myslím, že budeš spokojený.

O alternativním firmwaru jsem mluvil hlavně kvůli dlouhodobému výhledu. Kdyby ti chyběla nějaká funkce, tak je dobré mít tu možnost.

Dvojnásobný NAT není ideální. Jednak kvůli výkonu a potom taky kvůli tomu, že ti to omezí možnosti. Když dostaneš veřejnou IP a NATuješ u sebe, tak si můžeš nastavovat port forwarding. Takhle máš smůlu. Porty by musel forwardowat i ISP na svém edge routeru a k tomu asi žádného, byť seberozumnějšího nedonutíš.

Ano, vím jak to myslíš - AP v režimu bridge a do přepínaného portu zapojený switch.

Router nemusí NATovat. Routery byly dlouho před NATem. Router jako takový umožňuje komunikaci mezi sítěmi, na rozdíl od switche, který zabezpečuje komunikaci v rámci jedné sítě. Router směruje na základě IP adres (L3), switch přepíná podle MAC adresy, která je definována na L2 RM ISO/OSI.

S určitým poklesem rychlosti počítej. NAT také znamená vyšší nároky na paměť. Nic dramatického to ale není.
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Díky za rady :-) ! Ta tabulka je opravdu dobrá, dobře se podle ní vybírá. Teď jsem jí ještě projížděl a našel jsem tam výsledky toho D-Link router (DIR-657), je to Gbit router a výsledky tam jsou WAN-LAN throughput okolo 320Mbit a cena za tento router je 719,-kč, možná budu uvažovat i o tomto routeru, má špatnou prý Wifi, kterou osobně nevyužiji a alternativní FW také zatím není.
Nemá náhodou někdo s tímto routerem nějaké zkušenosti v ČR :-) ? :-D

Co čtu tu recenzi na tom stejném webu, ještě mě tam zaráží jedna věc, Linksys dokáže něco okolo 12 000 spojení, tento D-Link jen 4096, bude to nějakým způsobem znát například u P2P síťí, které pokud vím, otevírají spojení opravdu hodně.
Marfy131
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marfy131 »

4096 ti bude bohate stačiť. Aj pre p2p je to viac než postačujúce. Veľa ľudí si vystačí aj s 200 simultánnymi spojeniami pri p2p.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

tak hlavne ten limit spojeni je limitovanej vetsinou uz u poskytovatele spojeni (jinak by se z torrentu zblaznili)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“