Sestava pro GPU a CPU náročné aplikace

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Sestava pro GPU a CPU náročné aplikace

Příspěvek od martin.developer »

Dobrý den,

Výbírám sestavu, která je primárně určena pro vývoj náročných 3D aplikací, od systému se očekává vysoký výkon jak na CPU tak na GPU části.

Aktuálně mám vybraný tento seznam http://www.czc.cz/15mjqerbikhimbmbnv2hvrkboe/seznam prosím o zhodnocení a o případné tipy pro vylepšení.
Cena se má pohybovat okolo 25k bez daně.

Děkuji předem za rady.
Pamatujte si, kde jste byli, když jste Vy začínali. To změní Váš pohled na lidi, jenž začínají teď!
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava pro GPU a CPU náročné aplikace

Příspěvek od Stratos »

http://www.czc.cz/9b9k6m3unujn79gjn2ufe9i8nb/seznam

1) XEON 1231V3 (i7 jenom nema grafiku)
2) ASUS B85 VANGUARD s 5 letou zarukou
3) Crucial 2x8GB 1600Mhz CL8 LP 1.35V
4) Gigabyte R9 290 4GB s luxusnim 450W chlazenim
5) Crucial M500 120GB
6) Seagate 2TB
7) EVGA Zdroj 650W GOLD certifikace (10 let zaruka)
8) Luxusni Skrin Fractal R4 Black Pearl.

Celkova cena je cca 50,- pod tim tvym navrhem

Vypocetni vykon ohledne CPU je stejny jako u tveho i7.
Vypocetni vykon ohledne GPU je uplne nekde jinde to se neda ani srovnat...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

zapomel jsem doplnit.. EVGA zdroj ma 10let zaruku az po registraci u nich na webu.. coz je ale malickost..
martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Díky za tipy! Nenapadlo mě použít Xeon místo i7.
Zapomněl jsem uvést drobnost, GPU musí být NVIDIA (kvůli práci s nvidia specific technologiemi - CUDA ...).
Pamatujte si, kde jste byli, když jste Vy začínali. To změní Váš pohled na lidi, jenž začínají teď!
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

v tom pripade GTX770 2GB... 4GB nebrat nema to smysl. Bohuzel na ekvivalent R9 290 tj GTX780 se cenove asi nedostanem ty karty jsou dost predrazeny.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jaky konkretni narocny aplikace to mají byt. Hry tedy zadne ?
martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Systém bude použit pro vývoj 3D aplikací(simulací)/her, takže řekněme že na něm poběží engine, podobný třeba UE4, CryENGINE a jiným.
Tudíž nároky na 3D výkon jsou vysoké, stejně jako na CPU.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ok je mi to jasny. Je tedy požadavek na co nejvyšší vykon hlavne v graficky casti ?
martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Ano, ale asi bych to nebral tak exaktně, protože i na straně CPU jsou velké požadavky - velké množství paralelního CPU kódu (AI a další).
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

sice je hezky ze si se vesel s GTX780 ale na ukor vseho ostatniho.. :(
- 1/2 pameti
- zadny chladic na CPU (bude to hlucnejsi)
- Horsi skrin (zadne odhlucneni, celkove horsi provedeni, zadne ragulace ventilatoru, apod..)
- 1/2 klasicky plotnovy disk
- horsi zdroj (pouze BRONZE certifikace, vic jak 3x kratsi zaruka)

Ted otazka zda to stoji za to...
martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Jaký je rozdíl mezi doporučovaným Xenonem a i7 4770K?
Pokud tedy neberem v potaz, že nemá GPU a odemčený násobič.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

i7-4770K jde taktovat, takze z ni vytriskas vic vykonu, pokud tedy je tvůj požadavek na maximalni mozny vykon. Pokud taktovat nechces a vykon ti staci jak je, zadny jiny rozdil, který by byl pro tebe dulezity, tam není. Tam se pak jedna o podporu ECC pameti atp..
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

ještě k Xeonu třeba říct, že jsou modely do patice 1150 (chipsety b85; z87; z97), které nemaji integrované grafické jadro a proto jsou levnější (některé grafiku maji), přičemž maji aktivovaný HT. Může se stát že když kupujíci neplánuje taktovat a požaduje vice než 4 jadra/vlakna, tak Xeon je idealni volbou

Jinak pokud je prace spíše meně vlaknová stím, že jde hlavně o maximalní výkon 4 jader tak jednoznačně je třeba vzít 4670K a nataktovat na kost, ale za jeho cenu nebo maly připlateček je k dispozici 8 vlaknový Xeon.

V závislosti na chlazení se da nataktovat "K" procesor i k 4,5 GHz ale je tam trošku problem s chlazením za cenu vyžších teplot a napětí, ale když je někdo šikovný, a umi vyměnit pastu mezi IHS a CPU tak ani teploty nejsou problem :) Viděl jsem i nadšence s Haswellem na 4,7 GHz s vodním chlazením, což je CPU který opravdu vydrži na pěkně slušnou dobu.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
martin.developer
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Díky, takže Xeon je lepší varianta.
Ještě bych se zeptal, na pár otázek:

- žil jsem v tom, že Noctua dělá jedny z nejlepších chladičů a oba doporučujete spíše Gelid, jaký je tam rozdíl?
- ohledně pamětí, na A-DATA jsem četl spíše "různorodé" názory, ale Kingstone mi přišlo jako sázka na jistotu, je tedy nějaká "výhoda" těch A-DATA oproti mým vybraným Kingstone, případně mezi těmi Crucial?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Noctua dela vyborn chladice, ale cena za ne je dost vysoka. Vzhledem k tomu, ze taktovat stejne nebudes, tak to vesmes uchladi i pribaleny BOX. Gelid je tam jen na tissi chlazeni a snizeni teplot.

A-DATA taky nejsou moje preferovana znacka, ale tyhle XPG nejsou zly. Ty Kingstony sis vybral spatne. To byli myslim CL10. Pokud chces jiny pameti nez A-DATA, tak doporucim Crucial Ballistix Sport nebo Tactical. Parametry aby to mělo 1.5V ,1600MHz a CL 9-8.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

martin.developer píše:Výbírám sestavu, která je primárně určena pro vývoj náročných 3D aplikací, od systému se očekává vysoký výkon jak na CPU tak na GPU části.
Cena se má pohybovat okolo 25k bez daně.
Kolegové navrhli v cenové kategorii slušné sestavy na Xeonech, takže nebudu další přidávat.

Jen mě zarazilo, že pro vývoj náročných 3D aplikací byl stanoven tak nízký rozpočet. Na tom se nedá postavit odpovídající sestava. Spíše bych to viděl na minimálně dvojnásobný rozpočet. V nákladech na vývoj jediné hry je to přitom jen zanedbatelný finanční dílek. Dělat něco na obyčejné herní sestavě mě s prominutím silně zavání amatérismem.
Jako základ takové sestavy bych viděl platformu LGA2011 se šestijádrovým i7 nebo Xeonem. Dále 32 GB operační paměti ve čtyřech kanálech, min. 250 GB SSD, 3-4 TB HDD a nakonec minimálně grafiku GTX Titan s odemčeným výpočetním výkonem, když už není na profesionální grafiku. Nedovedu si představit vývoj a testování náročných 3D aplikací na něčem slabším.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No je fakt, ze PC na takovou cinnost se stavi v uplne jinych rozpočtech, ale vzhledem k rozpoctu, který uživatel ma, to lip nedas a asi nemá cenu to resit. Dulezity je tam narvat jakkoliv GK110 a pak okolo toho postavit zbytek. Pokud dela ciste s nejakym Development Kitem a SDK, tak to bude stacit.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

martin.developer píše:Díky, takže Xeon je lepší varianta.

- žil jsem v tom, že Noctua dělá jedny z nejlepších chladičů a oba doporučujete spíše Gelid, jaký je tam rozdíl?
- ohledně pamětí, na A-DATA jsem četl spíše "různorodé" názory, ale Kingstone mi přišlo jako sázka na jistotu, je tedy nějaká "výhoda" těch A-DATA oproti mým vybraným Kingstone, případně mezi těmi Crucial?
ten tvůj model Noctuy snáma je snad už i 7 let s revizí uchycení na ruzne patice. navíc je to model s 92mm ventilatorem a když se kupuje novej chladič vykonější tak se raději bere nějaký s 120mm nebo 140 mm protože průtok vzduchu je kvlůli většímu průměru ventilatoru větší a když je ofukovaný pasiv dost velkej tak ve výsledku se může 140mm ventilator točit pomaleji při stejném chladicím výkonu stím, že pomalejší otačky produkuji menší aerodinamický hluk.

Je pravda že ta 92mm noctua bude kvalitni a asi i tichá ale prostě ta koncepce je zastarala a Gelid ma vcelku tiche ventilatory stejně tak jako mnoho jiných.

Pokud se bavime o Noctuach a kvalitě s vysokým chlazenim při tichém chodu (tichy chod u jinych vyrobců velkých air chladiču je daleko častěji horší než) tak se bavime o chladičích:

NH-D15 (dvouvěžová konstrukcenahrazuje NH-D14 který je minuly model)
NH-U12 (jednověžová konstrukce)

a ceny odpovidají takovýmto chladičům. NH-D15/NH-D14 svým vykonem pohřbí i hromadu levnějších AIO (all in one) vodních chladičů.

Smutné ovšem je že tihle vymazlení mazlici se nevyplatí kupovat na Haswell a Ivy bridge CPU, protože pasta mezi IHS a Jadrem, co tam nacpal Intel zabije tepelný to, a vykon takových chladičů nevyužiješ, protože prostě misto te pajky ta pasta tepelný tok zabíjí.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

martin.developer píše:Díky, takže Xeon je lepší varianta.

XEON se hreje tak malo ze mu staci na "ziti" i BOX. Tj i ten GELID je dosti predimenzovany tj kupovat lepsi chlazeni povazuji za zbytecne maximalne kdyz chces opravdu ultimatni ticho bych volil chladice jako je Be QUiet! nebo Noctua.

Co se tyce pameti A-DATA stavim dlouho a zatim ani jedna reklamace, Crucialy maji vyhodu vyborny kompatibility s deskami + maji nizky profil tj nekoliduji s chladicem.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“