Nvidia Mezipaměť Shaderu, jak to funguje?

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Nvidia Mezipaměť Shaderu, jak to funguje?

Příspěvek od AllowedCry »

Nazdárek maniaci.

Když jsem si ladil v ovladačích grafiku pro G3, tak sem narazil na "Mezipaměť Shaderu" nijak jsem tomu nevěnoval pozornost a nakonec sem ani nic nezměnil.

Jak jistě víte, G3 je tak trošku hůř optimalizovaná hra a i na sebelepších sestavách dochází během hraní k velkým zásekům... Napadlo mě vyzkoušet tu funkci v ovladačích, protože mě zaujal ten popisek k ní a hratelnost se velmi zlepšila, záseky nejsou tak časté a dlouhé, téměř se eliminovali, tak by mě zajímalo, co vlastně toto nastavení dělá? Kam se ukládají shadery? Na virtuální ram? (mám ji vyplou).

A kde se to dá ještě dobře použít?

Předem dík za odpovědi :)

Obrázek
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: Nvidia Mezipaměť Shaderu, jak to funguje?

Příspěvek od oneb1t »

shader je kus programu do kteryho vstupujou nejaky data (body,indexy bodu , normaly, vektory svetel, matice pohledu) a on je prepocitava do sceny (a pocita treba osvetleni, mapovani textur apod.)

ten program se musi pro chod zkompilovat a ta mezipamet shaderu dela to ze udrzuje databazi uz zkompilovanejch programku a nemusi se to delat furt znova
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

A je dobré to mít pořád zaplé? Jaký je teda reálný přínos? Např. v G3 je vysoký, ale v jinších hrách?

Navíc, nebylo by lepší, kdyby se to ukládalo do RAM?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Při běhu 3D aplikace už máš natažený zkompilovaný shader v RAM, tohle je jen pomůcka aby se to nemuselo furt kompilovat znovu.
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

ma to prinos pri kazdej hre ked sa o nieco zrychli nacitanie kedze ich nemusi kompilovat. ten gothic asi nacitava nov shadery aj za behu hry co sposobuje tie zaseky kedze ich musi skompilovat.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

a uklada to nekam do temp,kde se to cisti,nebo to ma pro kazdou hru extra slozku kam to pere pripraveny veci?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Alfajk píše:a uklada to nekam do temp,kde se to cisti,nebo to ma pro kazdou hru extra slozku kam to pere pripraveny veci?
...\Temp\NVIDIA Corporation\NV_Cache\

Já mam třeba celý temp + cache pro prohlížeče na RAMDisku, takže nějaký zasírání disku neřešim, jak vypnu PC obsah všech blbostí co se do tempu a Cache zapsaly jsou do kytiček. Ale prý by měla ta NV cache být limitovaná na 256MB
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

OT: Ache můžu se jen zeptat, jaký používáš RAMDisk? Díky předem :)
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Já osobně používám tento http://www.softperfect.com/products/ramdisk/
a myslím si, že Ache používá stejný, ale nejsem si jistý.
Mám z 16GB ram vytvořený 1GB Ramdisk kam jdou veškeré temp soubory + tam házím jednorázové stažení.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

jj přesně tenhle používam.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Proč je dobré mít temp na ramdisku?
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Je to dobré hlavně pokud máš SSD. SSD mají omezený počet možných přepsání buňky, což znamená že čím víc na ně zapisuješ tím rychleji odejdou, i když to bude v řádu let(nebo třeba desítek). Přesunutím tempu na RAM disk SSDčku ulehčíš.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Aha, takže pro mě zbytečnost, SSD nepoužívám (ale mám to v plánu) tak až to bude aktuální, tak si s tím určitě pohraju :)
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“