Repro k PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
londonpower
Nováček
Nováček

Repro k PC

Příspěvek od londonpower »

Ahoj, řeším zvuk u svého PC. Napadlo mě koupit nějaky DAC, který bych zapojil do USB nebo elektriky spojil digitálně (elektricky nebo optikou k pc) a připojil nějaké vhodné repro. A nebo koupil rovnou aktivní repro. Nejlepší by bylo kdyby se repro vyplo spolu s PC a nemusel bych je vypínat zvlášť (ale to není důležité a asi se to ani nedělá)

Poradíte prosím?

Parametry si představuji takto

* kvalitní zvuk (žádné brumy, chrčení s absencí basů apod.)
* není potřeba žádný velký výkon myslím, že tak 5-10W stačí (není podmínka)
* mini: zhruba do 16cm na výšku a hloubku (takže žádné M-Audio, Modecom MC-HF60 apod.)
* malá spotřeba (takže žádné Creative GigaWorks T20 apod.)
* pokud možno nic z plastu (ale to se asi tak malé nedělá)

Aktuálně poslouchám notebookové chrčení, takže cokoliv lepšího by bylo prima. Procházel jsem různé recenze, pročítal tady rady k nákupu a výsledek byl vždycky nějaké M-Audio, Modecom, Alexis apod. jenže to se mi neleze na stůl a ani nic tak velkého nechci. Takže 16cm na výšku je max, aby se mi repro vešlo pod monitor. Hudbu nebudu pouštět nahlas, takže není potřeba žádný velký výkon, spíše aby kvalitně hrály při normální hlasitosti - sledování filmů v noci, hudba/rádio u práce apod. Když budou trochu hlasitější než notebook tak to stačí. Je mi jasné, že asi dvoupásmové budou v takové velikosti problém a nízké frekvence nebudou nízké, ale jde mi hlavně o to, aby byly příjemné při normálním poslouchání.

Co mě zaujalo:
mc-xs05 (pěkné a malé, ale nejspíš hrozný zvuk)
krator neso 02 20050 50w (30cm na výšku je moc)
Magnat Monitor Supreme 102 (pěkné, ale moc velké)
Fostex PM0.1 Black (výška už skoro ok)
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Re: Repro k PC

Příspěvek od ÿthren »

obávám se že budeš trochu zklamán, nic tak malého prostě dobře hrát nebude a basy už vůbec ne, takže stejnak to prostě bude spíš znít trochu jako šumítka bez života. když prohlédnu cenu toho co jsi sem dával, tak DAC nemá smysl.

takže to fakt jedině nějaké ty fostexy, ale zázraky od toho nečekej, ale na tiché hraní by to mohlo stačit

ještě možná http://www.audiotek.cz/product-29390-al ... ve-320-usb
http://www.audiotek.cz/product-58705-alesis-elevate-3
http://www.audiotek.cz/product-41395-samson-mediaone-3a
londonpower
Nováček
Nováček

Díky za návrhy. Přidal jsem je do svého výběru.

Hledal jsem dál a jsem z toho trochu rozpačitý. Nic moc nevyhovuje. Pravděpodobně z té stanovené výšky asi slevím.

O DAC jsem psal, protože jsem myslel, že součástí je i zesilovač, takže bych vybral nějaké pasivní repro a zesilovač s korekcema a digitálním vstupem bych měl v malé krabičce někde vedle. S aktivním repro to nemá smysl. Četl jsem i toto, kde je vpodstatě napsáno, že digitální výstup je ještě horší než analog :-)

Vypsal jsem si parametry jednotlivých repro, na které jsem narazil. Repro od M-Audio vyřazuju, protože jsem na fotce viděl jak vypadá uvnitř. Je to čínský přehřívající se low end s noname kondenzátory. Ten nechci.

Docela se mi líbí Fostex PM0.3d Black (PM0.3d). Frekvence začíná na 110Hz zatímco u ostatních na 80Hz, ale zase dělící frekvence je na 2.65 kHz zatímco ostatní mají 3.3 kHz. Hodně parametrů jsem ale nezjistil, vyrobci je na oficiálních strákách neuvádí nebo jsem je nenašel.

Dá se z frekvence poznat jak to bude basovat? Uvažuju tak, že čím nižší frekvence, tím víc to bude umět zahrát nižší tóny a čím nižší dělící kmitočet, tím víc se může basový repro zaměřit na basy.

Nejpraktičtější (velikost) se mi zdají ty malé Fostex PM0.1, ale zjistil jsem, že jsou jen jednopásmové 5W (Rear bass reflex type 5.5cm).

Tak jsem se díval na jiné modely a začal se mi líbit ten Fostex PM0.3d Black (PM0.3d).

Fostex neznám, ale vypadá to nejspíše na japonskou firmu a zdá se mi jako ok. Navíc repro dobře vypadá. Recenze jsem žádné nenašel, ale kdyby to hrálo dobře, tak bych asi přežil, že je to trochu větší.

Odkazované Alesis M1 Active 320 USB, Samson MediaOne 3a a Alesis Elevate 3 mají větší hloubku a šířku, ale možná bych taky přimhouřil oko kdyby byla kvalita hodně dobrá. Jak to ale poznat?

Napadly mě nějaké otázky:
* Ovlivní elektronika uvnitř aktivního repra zvuk? Není lepší zesilovač mimo a pasivní repro?
* Bude studiový odposlech dobrý na poslech hudby a filmů z pc? Četl jsem, že je třeba sedět proti nim přesně přímo (jsou směrové).
* Když je uváděna frekvence do 35 kHz není to spíše na škodu, když už vyšší nez 24 kHz neslyšíme. Nechci, aby repro zbytečně pískalo :-)
* Máte někdo zkušenost s kouskama co mám ve výběru? Ať vím co vyřadit.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

na ten DAC se zesilovačem fakt zapomeň :) znamenalo by to jenom ještě jednu velkou krabici a spoustu peněz navíc zbytečně. To že jsou bedničky aktivní znamená to, že obsahují analogový zesilovač, kde pichneš Jack do PC a hraje to, s digitálem tak není zádná souvislost. A v tvém případě je digitál zbytečný sem vůbec míchat.

ono všechny tyhe bedničky jsou low end s tím se musíš smířit :)

dělící frekvence je jedno. Tebe zajímá frekvenční rozsah udávaný například 110 Hz – 20 kHz, kde nižší frekvence znamená jak hluboko to bude hrát, ale výrobci tyhle čísla šmelí jak můžou, takže vlastně nemá smysl se na to dívat :), jako jednoduchou orientaci tady mžeš mít, že čím větší repráček to bude, tím víc basů.

jestli jsou jednopásmové nebo ne je celkem jedno.

jak poznáš kvalitu je těžké říct :) od oka pozná málo kdo.

studiové monitory mívají většinou trochu "suchý" zvuk, ale v téhle velikosti je to jedno.
jestli a jak moc jsou směrové to záleží typ od typu, buď se to někde recenzuje, nebo je potřeba vyzkoušet.
já neslyším pomalu už ani 17kHz :) jak sem říkal tyhle vybájené frekenční rozsahy nemá smysl brát vážně.

zkušenosti s nimi nemám, ale snad se někdo najde

ještě můžeš zařadit nějaké klasické spotřební věci http://www.alza.cz/bose-companion-tm-2-iii-d445812.htm

bohužel co je nej ti neřeknu bylo by to třeba vyzkoušet
londonpower
Nováček
Nováček

Dneska jsem slyšel hrát tyto repro: Evolve Jungle.

Parametry:
2× 5 W RMS
13 Hz až 20 kHz
basový 4", výškový 0,5"
145 x 245 x 145 mm
650 Kč

V recenzi píšou +slušný zvuk.

Materiál vypadal jako 5mm mdf. Musím teda říct, že hrály naprosto otřesně. Basy žádné, výšky chrčely. Plochý zvuk. A to jsou větší než jsem chtěl! Frekvenční rozsah píšou od 14 Hz :-) Měl jsi pravdu tohle je výsměch. Hrály tak stěží 200 Hz.

Takže teď už vím jistě, že tohle prostě nechci. Potřebuju slyšet basy a čisté krásné výšky, zároveň ale nesmí chybět střed. Od jaké velikosti repra tohle můžu dostat? Lze vyrobit malé repro, které dobře hraje? Nebo musí být 20cm basák, aby to hrálo normálně. Zdálo se mi, že ten Evolve reprák hrál potichu "kvalitně" asi jako notebook a při vyšší hlasitosti tam byly náznaky zlepšení, ale vůbec to nerezonovalo, nehrálo dřevo, nemělo to žádný objem, mrtvé.
londonpower
Nováček
Nováček

Ten Bose vypadá pěkně, ale po zkušenosti z mnohem větší a mdf bedny se mi do toho za skoro 3 tisíce nechce. Bude to zase ploché.

Ještě chci reagovat na: "jestli jsou jednopásmové nebo ne je celkem jedno.".
To si myslím, že je to obrovský rozdíl. Jeden repro neumí zahrát čisté pronikavé výšky, třeba trumpety, houslí, činelů a zároveň basy. Ale asi myslíš to, že to výrobci tak šulí, že do 3000 je to jedno, že.

Co teď? Už uvažuju, že bych si je postavil sám. Plus je, že si navrhnu tvar a velikost jak potřebuju a koupím basák a výškáč kvalitnější za stejnou cenu, ale je to časově náročné a neumím to. Musel bych studovat a výsledek by byl nejistý :(
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

no jo bose je taky prostě dost předražený.

jo širokopásmo ti umí zahrát velice dobře a hodně dobře poslouží tady jako náhrada dvou. Víš jak za cenou dvou šuntských repro máš jeden trochu lepší širokopásmový, zázraky se nedají čekat ale nemělo by to být tak tragické.

tak na postavit si sám bys musel toho asi dost naštudovat, podle toho do jaké míry by sis to sám chtěl dělat. Dá se nakoupit repro stlouct bedničky a nějaký zesilovaček koupit od číňana na ebay za pár šupů + transformátor.

můžeš se inspirovat když dáš googlit "diy pc speakers mini"

vypadnou ti odkazy jako http://www.home-speaker.net/computerspeakers.html http://diysoundworks.blogspot.cz/2011/0 ... -room.html

kdybys do něčeho takové chtěl jít tak doma se mi bez využité válej dva širokopásmáče z něčeho takového http://aukro.cz/prenosne-hifi-panasonic ... 40341.html ale ze staršího a lepšího modelu, co si pamatuju tak to nehrálo špatně a i basy to umělo, sice by to chtělo asi lehce větší bedničky s bassreflexem ale dalo by se. K tomu nějakou takovou srandu http://www.ebay.com/itm/Two-channel-2-0 ... 1c3ad8c478 (nebo v separé krabičce) k tomu transformátor a je vymalováno :)

nebo rovnou koupit něco takového http://aukro.cz/prenosne-hifi-panasonic ... 40341.html kuchnout z toho ty repra, transformátor, zhruba spočítat objem rozdělit na půl a přidat ten bassreflex a mohlo by to i hrát :D

je ještě třetí možnost a to koupit z druhé ruky nějaký mikrosystém, ale taky se od těh repro nedaj čekat zázraky. Většina takových hifivěží má AUX vstup, nebo nějaký audio port, kam zapíchneš výstup z PC a bude to hrát. nebo nechat jenom bedny a k nim koupit nějaký malý zesilovač od číňana
londonpower
Nováček
Nováček

Díky moc. Stavění beru jako poslední možnost. Hlavně kvůli času. Kdybych se tak rozhodl, tak bych to bral už pořádně a koupil bych nějaké repro s vyrovnanou charakteristikou a trochu bych si s tím prohrál.

Ještě zkusím pohledat něco komerčního. Teď jsem narazil na článek, kde autor píše: "V případě dvoupásmových monitorů, doporučuji vynechat modely, které mají středobasový reproduktor menší než 5",
těm menším už nepomůže ani SW."

To by znamenalo, že z toho mého výběru by zůstaly jen:

ESI aktiv 05 - 127 mm basák / 25mm výškáč
Fostex PM0.1 Black - 55mm širokopásmáč

No výběru, spíš co mi přišlo pod ruku. Ostatní mají basový repro menší.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

to píše proto, že z menších moc reálné basy nevytáhneš. ty ESI vypadají rozhodně dobře pokud by ti nevadila velikost tak by to mohla být dobrá volba (bacha cena je za jeden ks, ne pár)

fostexy takové basy rozhodně nedají :)

problém s těma ESI monitorama je, že každá bednička chce napájecí kábl a nějak budeš muset rozděli to audio, jelikož každá bedničky jde samostatný mono jack 6.3mm nevím jestli se normálně prodává kabel streo jack 3.5mm na dva 6.3mm mono jacky, kdyžtak vyrobíš :)

regulace hlasitosti je na každé bedničce zvlášť a žádný ekvalizér, ale bez něj by ses mohl dobře obejít s ESI

ikdyž to už bys skoro mohl pořídit modecomy MC-SHF80U :)
londonpower
Nováček
Nováček

aha tak to mě vůbec nenapadlo :?

2 napájecí šňury, 2 regulace hlasitosti - to je pitomé

Ještě je možnost, zbastlit zesilovač a koupit 2 pasivní repro.
Ty modecomy jsou něčím výjimečné? Jdu se na ně mrknout...
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

tam zase narazíš na problém, že pasivní repro v téhle velikosti se špatně shání aby mělo nějakou kvalitu a rozumnou cenu tam bych začal s něčím takovým http://www.elektronet.cz/reprosoustava- ... icon-kb-15

ty modecomy by nejspíš splňovaly co požaduješ kvalitu za rozumnou cenu s bezproblémovým připojením a ovládáním

ještě případně Microlab Solo6c

oboje ale bude trochu větší než požaduješ

případně Microlab B77 jsou kompaktní a nevypadají uplně k zahození
londonpower
Nováček
Nováček

Modecom MC-SHF80U
Basák: 133 mm / Výškáč: 25 mm
2x(15W+25W)
67 Hz - 20 kHz
180 x 200 x 305mm
2 700 Kč

Docela dobrý kousek za tu cenu. V polské recenzi ale píšou, že u toho modelu hučí transformátor. To bych nechtěl.

Jak tak čtu, tak nalézám čím dál víc zajímavých informací:

TDA2030 - Zesilovač AB, THD: 0.1%, účinnost 50-60%
TPA3121D2 - Zesilovač D, THD: 0.04%, účinnost 90%

S tím zesilovačem se mi to začíná líbit. Chtělo by to něco malého s typem D. Představuju si něco takového. Pak by stačily jen pasivní repro, třeba kvalitnější. Výhoda by byla, že by nebylo ovládání někde vzadu, jak to u těch studiových odposlechů bývá.
londonpower
Nováček
Nováček

Microlab Solo6c se zdají, že hrajou dobře (poslouchal jsem na youtube), ale už jsou velké takže nic.
Microlab B77 mě nepřesvědčil, ale cenu ma dobrou.

Zbývají Modecomy a ty se mi zdají podle poslechu dobré, ale tady třeba píšou:
Koupil jsem MODECOM MC-SHf56. Což o to - vypadají pěkně, ale:
- přišly nefunkční - nehrál basový reproduktor v levém (pasivním) boxu. Podle toho, jak se uvnitř něco těžkého převalovalo bych řekl, že je ulomený magnet!
- repro mají příšerné přeslechy mezi kanály - zkušební signál puštěný do jednoho kanálu byl slyšet ve druhém i při velmi nízké hlasitosti. Tyto repro jsou novinkou letošního roku, u které není v katalogu uvedena hodnota přeslechy mezi kanály. Mělo mě varovat, že u starších modelů je u tohoto parametru uváděna hodnota jen >50 dB.
- na to, jaký mají udávaný výkon mi přišlo, že nehrají tak hlasitě, jak by měly. Na druhou stranu i při nejvyšší hlasitosti nedochází k výraznějšímu zkreslení. Zvuk je jinak celkem solidní (na repro za necelé dva tisíce) - posuzováno ovšem jen podle jedné hrající bedny...
Závěr: repro se vrací k prodejci a značka Modecom je pro mě už tabu. Asi půjdu do aktivních monitorů M-Audio AV40 II.
//Cagej - POUZIVAJ TLACIDLO EDIT !!!
londonpower
Nováček
Nováček

Cagej: jako, že nemůžu poslat 2 příspěvky za sebou :?:

Tak to vypadá, že asi koupím zesilovač zvlášť:

Topping VX1

+ USB DAC
+ automatické vypnutí s vypnutím PC
+ 90% účinnost (class D)

cena kolem 2 tisíc

Repro musím ještě nějaké vybrat. Ty odkazované Klipsch Icon KB-15 vypadají dobře, ale už jsou trochu dražší. Jak hrajou netuším, ale našel jsem nějaké příspěvky kde psal, že nemá moc basů a výšky mají plastový zvuk. Tak nevím.
londonpower píše:Cagej: jako, že nemůžu poslat 2 příspěvky za sebou :?:

nie, nemozes, nepisane pravidlo je 24-48h a napr. sa pouziva UP, ak topujes temu, posledne varovanie inac lockujem temu..
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

V tejto cene je +/- vsetko rovnake..
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

jestli se nemuzes rozhodnout tak si je poskladej :) z ciny kup 2x50W zesik nejakej TPA3116 nebo tak neco projdi si DYI forka a za tu cenu muzes mit celkem slusnej zvuk
k tomu koupis http://aukro.cz/pasivni-subwoofer-jbl-i4347404592.html

a pak jeste nejaky 2 slusny bedynky poskladas/koupis pro ostatni frekvence a win :D
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“