Můj dotaz je jednoduchý. Budou mi fungovat prosím ? Dočetl jsem se totiž že přímo osmi gigové ta deska nepodporuje. Že musím mít 4 GB RAMky. Moc tomu nerozumím a nerad bych vyhodil peníze z okna. Popřípadě jakou nejlepší by jste na tu desku doporučily.
Předem díky za každou rozumnou odpověď.
P.K.
Dle specifikací je deska pokousá, maximálně nepojedou na 2400. Samozřejmě u takto staré desky ti zde nikde stoprocentní kompatibilitu nezaručí, osobně bych raději vzal tyto, které si v případě potřeby můžeš dotaktovat sám.
Ano, tvá deska podporuje RAM moduly pouze do velikosti 4GB. Nativní maximální frekvence je 1333MHz. Určené pro napětí 1,5V. Můžeš použít i moduly konstruované na 1600MHz a nastavit je na 1333MHz.
Na stránkách Gigabyte je přehled podporovaných modulů, ale jsou tam samé vykopávky, které už nejsou v prodeji: http://download.gigabyte.eu/FileList/Me ... -ud3lr.pdf Kompatibilitu tedy nemůžeme jednoznačně určit. Pokud koupíš přes internet, můžeš zboží obratem vrátit, pokud by nefungovaly.
Pokud potřebuješ upgrade pamětí, koupil bych dva moduly 4GB, které budou nejlevnější. Například tyto: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-fury- ... 21/produkt
EDIT: Když jsem si stáhl manuál, tak tam zase píšou, že deska podporuje i moduly o frekvenci 1600MHz, ale celkově pouze 8GB. Z toho by plynuly kombinace 2x4GB nebo 4x2GB. Deska nepodporuje osazení pouze jednoho modulu. Tak nevím, čemu máme věřit. http://download1.gigabyte.eu/Files/Manu ... d3lr_e.pdf
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
PET5 píše:Ano, tvá deska podporuje RAM moduly pouze do velikosti 4GB. Nativní maximální frekvence je 1333MHz. Určené pro napětí 1,5V. Můžeš použít i moduly konstruované na 1600MHz a nastavit je na 1333MHz.
Na stránkách Gigabyte je přehled podporovaných modulů, ale jsou tam samé vykopávky, které už nejsou v prodeji: http://download.gigabyte.eu/FileList/Me ... -ud3lr.pdf Kompatibilitu tedy nemůžeme jednoznačně určit. Pokud koupíš přes internet, můžeš zboží obratem vrátit, pokud by nefungovaly.
Pokud potřebuješ upgrade pamětí, koupil bych dva moduly 4GB, které budou nejlevnější. Například tyto: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-fury- ... 21/produkt
EDIT: Když jsem si stáhl manuál, tak tam zase píšou, že deska podporuje i moduly o frekvenci 1600MHz, ale celkově pouze 8GB. Z toho by plynuly kombinace 2x4GB nebo 4x2GB. Deska nepodporuje osazení pouze jednoho modulu. Tak nevím, čemu máme věřit. http://download1.gigabyte.eu/Files/Manu ... d3lr_e.pdf
Děkuji moc, já právě udělal chybu v tom, že jsem koupil jednu osmigigovou a až teprve pak jsem zjistil že nepodporuje osmigigovky, ale jen čtyř. Pak už jsem si řekl, že se raději někde zeptám.
Objednám tedy ten pack co jste mi poslal a uvidíme jak to dopadne Riskovat se musí.
Děkuji
A co teď máš na té desce osazeno? Doufám, že ten celkový objem 8GB RAM, co je uveden v manuálu, je jen překlep a platí to, co je uvedeno v popisu desky na webových stránkách, tedy 16GB celkem.
Každopádně poslední bios opravoval nějakou kompatibilitu RAM, takže si jej instaluj.
A samozřejmě musíš mít 64-bitový OS, aby jsi tu větší RAM využil
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
PET5 píše:A co teď máš na té desce osazeno? Doufám, že ten celkový objem 8GB RAM, co je uveden v manuálu, je jen překlep a platí to, co je uvedeno v popisu desky na webových stránkách, tedy 16GB celkem.
Každopádně poslední bios opravoval nějakou kompatibilitu RAM, takže si jej instaluj.
A samozřejmě musíš mít 64-bitový OS, aby jsi tu větší RAM využil
Teď tam mám dvougigovku s nízkou frekvencí, která se mi doma válela. 64bitový systém mám.
V Biosu se nevyznám vůbec, kdybych tak věděl jak na to
EDIT:
zkusím utilitku na update BIOSu z CD přiloženého k desce.
Jestli se jedná pouze o jeden modul, tak je podivné, že to PC vůbec jede. Podle manuálu musí být osazeny alespoň dva moduly.
Kup si tedy dva moduly o velikosti 4GB, ideálně ty, které jsem ti navrhl výše a tu starou RAM vyndej. Musel bys totiž nastavit nízkou frekvenci pamětí podle toho starého modulu. Deska nedokáže pracovat s RAM moduly na různých frekvencích.
Pokud nevíš jak na upgrade biosu, tak nejprve vyzkoušej, zda nové moduly pojedou na tom stávajícím. Pokud ne, vrátíš tam starou RAM a podle manuálu se pokusíš upgradovat bios, nebo požádáš někoho o pomoc. Pokud osadíš nové moduly a ony pojedou, ještě by jsi měl zkontrolovat, na jaké frekvenci. Při prvním spuštění si bios nastaví zřejmě nějakou bezpečnou hodnotu, předpokládám 800MHz. Stejně budeš muset do biosu vstoupit a zde tu frekvenci zvýšit na 1333MHz, případně 1600MHz, pokud to půjde.
Hojte,
děkuji moc za rady, samosebou jsem objednával už včera v Alze (je u nás pobočka tak je to rychlejší) samosebou deska opět pípala krátce ale dlouho a pak jen restart bez možnosti jít do Biosu. Tudíš mám zboží na výměnu a musím objednávat zase v Alze.
Raději se ještě zeptám. Jsou to tedy tyto ? http://www.alza.cz/crucial-8gb-kit-ddr3 ... 379518.htm
Edit:
Kod výrobce odpovídá: CT2KIT51264BA160B
Takže objednávám a zítra napíšu znovu po šestý hodině jak jsem dopadl
Ano, tento kit RAM modulů doporučoval Doc v tom odkazovaném vlákně.
Ověřoval jsem kompatibilitu přímo na stránkách Crucialu a vyšlo mě, že jsou kompatibilní pouze pro variantu desky GA-EP45T-UD3LR (rev. 1.3) . Pokud máš tuto revizi, tak je můžeš vzít. Číslo revize bývá napsáno na desce na okraji vlevo nahoře (dle obrázku desky). http://www.crucial.com/usa/en/CT2KIT512 ... 1264BA160B
Pokud máš předchozí revizi 1.0, tak kompatibilní nejsou!
Pokud máš revizi 1.0 (poslal jsi na ni odkaz), tak to vypadá, že podporuje pouze moduly do 2GB velikosti a celkem 8GB. Tady ty moduly jsou kompatibilní: http://www.crucial.com/usa/en/compatibl ... ev*-1*0%29
Bohužel žádný z nich se u nás neprodává. Zkoušel jsem kompatibilitu těch 2GB modulů na 1333MHz a žádný z nich kompatibilní není. Pro tuto revizi zřejmě upgrade u Crucialu nebude možný.
Ty materiály přímo na stránkách Gigabyte mají vážné nesrovnalosti. Podle seznamu kompatibilních pamětí ta deska podporuje jak jednostranné (SS), tak oboustranné moduly (DS) až do velikosti 4x4GB. Podle manuálu k té desce a podle informací o kompatibilitě od Crucialu, deska podporuje maximálně jen 4x2GB. A teď čemu máme věřit?
Prošel jsem ten seznam kompatibilních modulů a na Alze žádný z nic již neprodávají. Jsou to všechno staré moduly. Nevím, jestli by na Alze byli schopni objednat některý z modulů, co doporučuje Crucial pro tvou desku na svých stránkách: http://www.crucial.com/usa/en/compatibl ... ev*-1*0%29
Pokud ne, tak požádej o vrácení peněz. Právě pro tento účel je tato možnost určena. Pokud ti je vrátí, založ si téma v sekci Bazar, jestli někdo nemá nějaký z těch podporovaných modulů ze seznamu doma navíc. Prodávaly se u nás některé z těch modulů OCZ, Kingstone, A-DATA.
Každopádně aktualizuj poslední bios, protože ten rozšiřoval právě podporu pamětí.
A nepomohla by mi nějaká deska pro socket 775 když mám doma ještě tu osmigigovou RAMku která se vrátit nejde ? Tu prodávám, ta se mi tu válí. Na procesor novej prostě nemám http://www.alza.cz/kingston-8gb-ddr3-18 ... 147669.htm
Ten Bios F12E už mám no.
Naposledy upravil(a) Peter_King dne sob 21. čer 2014, 12:57, celkem upraveno 1 x.
Investice do staré 775 platformy je velmi drahá a nevýhodná, navíc obrovské problémy s kompatibilitou RAM.
Osobně bych koupil nové Pentium G3258 + Z97/Z87 desku za 2000, kde máš kompatibilitu s RAMkami prakticky jistou. Jen je třeba si ohlídat, aby starší desky typu Z87/B85 měli aktuální BIOS s podporou Haswell Refresh. A máš za cca 3800 upgrade + přetočíš na 4 Ghz na box chladiči a jsi vysmátý na fakticky cokoliv.
Pokud máš nějaké C2D E8***, tak to prodáš společně s deskou v pohodě za 1500-2000 a máš upgrade fakt za pár šušní na moderní platformu, kde můžeš lehce upgradnout procesor až na Core i7, včetně Broadwellu v budoucnu.
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
Pokud ty moduly nepojedou, tak ten upgrade, co navrhuje CZECHYa by byl alespoň jistým řešením. Můžeš pak použít RAM modul, který jsi koupil dříve. Akorád bych moc nepočítal s tím, že starou desku s procesorem v pohodě prodáš.
Pokud by jsi chtěl poradit s výběrem desky, napiš, jakou máš skříň, napájecí zdroj a grafickou kartu. Možné komplikace mohou nastat, pokud náhodou máš HDD a DVD mechaniku na starém SATA rozhraní (velmi široký plochý šedý kabel v zeleném konektoru na desce). Nové desky jej již nemají a také nemají konektor pro připojení disketové mechaniky. Takže napiš také, jaké mají tyto komponenty rozhraní.
Jenže ta podporuje jen 4 GB a navíc mi Windows 7 64 Bit vidí jen 3.5 GB. Víc na tuhle desku nedám protože 4 GB je maximum.
Na tomhle jsem si zahrál všechno dokonce i Metro Last Light na full jen antialiazing jsem musel stáhnout.
Jenže tři a půl giga paměti je na dnešní dobu hodně málo ještě na DDR2 s frekvencí 800.
Řekl jsem si tedy, že bych updatoval jen desku a Ramky. Musel jsem se tedy poohlédnout po desce na socket 775 která by zvládla DDR3 a chtěl jsem 16 GB .. tuhle co tu řešíme tedy Gigabyte GA-EP45T-UD3LR jsem sehnal na aukru uplně novou. Pročetl jsem si parametry že prý 16 GB DDR 3 paměti pod socketem 775 zvládne.
Na staré desce od Asusu jsem Ramky řešit tak nějak nemusel, koupil jsem prostě DDR2 a hned to šlo. Netušil jsem že na DDR3 bude s touto desku u RAMek takový problém