Ram nedosahuje udavané frekvence

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
koprkam
Nováček
Nováček

Ram nedosahuje udavané frekvence

Příspěvek od koprkam »

Čau lidi mám problém. Včera jsem si dotáhl phaenom x3 720 BE, před ním jsem používal Athlon x3 450. K jádru problému:
S oním Athlonem mi ramky corsair vengeance (8gb 1600MHz) dosahovaly těch 1600 MHz, no a nyní mi dosahují jen poloviny. Musel jsem přemazat bios (vrátit k továrnímu nastavení), ale od té doby to prostě hapruje. Nevím jak nastavit časování, je tam parametrů až hrůza. A celý se to rozházelo jak nejvíc.
To vše se děje na desce ASRock M3A 770DE. Je možný, aby to bylo tím, že zdroj má jen 4 piny na CPU a deska 8 ? (dříve mě to fungovalo s tím athlonem). Dál mi taky nejde odemčít IV jádro, ale to bude asi nějak poškozený, spíš jako jde, ale nechce to načíst ani nouzový ani normální režim. Jo a taky nejde taktovat v BIOSU, musím jen přes takový to ASRock OC TUNE. To ale není tak zásadní problém jak ty ramky. Každopádně děkuji moc za budoucí rady...

//PET5: Přesun do podsekce
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Re: Ram nedosahuje udavané frekvence

Příspěvek od LoCo99 »

udělat z tri-core quad-core neni samozřejmost ani u toho phenomu pokud si pamatuju dobře, s tim přídavnym napájenim to souvislost nemá pravděpodobně jelikož se dá fungovat i bez něj, vyfoť v biosu to co podle tebe nejde a to co je podle tebe "parametrů až hrůza" (proč šaháš na časování když ti jde o frekvenci)

a víš že frekvence pamětí se ukazuje jako polovina, protože to je "double-data-rate" (DDR) ?
koprkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od koprkam »

No jasně chápu tě, ale teď je tam časování 6-6-6-16 A takt 400 MHz, no a předtím to bylo 9-9-9-24 a třeba v CPU Z to psalo 800 MHz Jinak jsem si v programu AIDA vyfotil jak by to časování a ty parametry další měly být tak s tím zkusím porejpat
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

6ms je samozřejmě daleko agresivnější hodnota než 9ms, takže dříve to jelo na mnohem větším (=pomalejším, pravděpodobně stabilnějším) časování.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
koprkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od koprkam »

Ok a co je nastavení HASH 1 a HASH 2 ? Jo a časování jsem nastavil podle AIDY a furt to ukazuje 400 MHz a časování furt to samý. Jo a v Biosu mám nastavený DDR3 1600
http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka#horor.jpg
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

já se v tom teda nevyznám asi ale přijde mi to dost hardcore to co se tam snažíš nacpat

dej normálně 9-9-9-24-1 nebo 2 a 1600 mhz

vyfot normalne fotakem to co delas v biosu
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ty tam rveš latence a frekvence hodné spíš pro DDR2 paměti než DDR3 paměti. Hoď tam standard 1333 CL 9-9-9-24 1,5v a pořádně otestuj stabilitu. Pokud to bude OK, zkus to samé časování při 1600Mhz 1,65v. Ještě nezapomeň zvednout voltáž do CPUNB aspoň na 1,2v. Ideálně 1,25v.
koprkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od koprkam »

Ok borci mrknu na to. Jinak to časování se mě tam háže automaticky samo a nechce se nechat přepsat to je to no :sad:
edit. foto http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka
koprkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od koprkam »

Jo a čím testnout ty RAMky ?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Njelepší je memtest win32, ten co se zoupští z win a protože je to 32-bit sproces, musíšě jej spustit tolikrát kolik je třeba aby vyplnil RAM. Ten starej modrej bootovatelnej dnes neni vůbec spolehlivej, vytuhává na systémech kterejm nic neni a ty co maj lehkou nestabilitu ram projde bravurně na 100%.
Odpovědět

Zpět na „DDR3“