Ram nedosahuje udavané frekvence
- koprkam
- Nováček
Ram nedosahuje udavané frekvence
Čau lidi mám problém. Včera jsem si dotáhl phaenom x3 720 BE, před ním jsem používal Athlon x3 450. K jádru problému:
S oním Athlonem mi ramky corsair vengeance (8gb 1600MHz) dosahovaly těch 1600 MHz, no a nyní mi dosahují jen poloviny. Musel jsem přemazat bios (vrátit k továrnímu nastavení), ale od té doby to prostě hapruje. Nevím jak nastavit časování, je tam parametrů až hrůza. A celý se to rozházelo jak nejvíc.
To vše se děje na desce ASRock M3A 770DE. Je možný, aby to bylo tím, že zdroj má jen 4 piny na CPU a deska 8 ? (dříve mě to fungovalo s tím athlonem). Dál mi taky nejde odemčít IV jádro, ale to bude asi nějak poškozený, spíš jako jde, ale nechce to načíst ani nouzový ani normální režim. Jo a taky nejde taktovat v BIOSU, musím jen přes takový to ASRock OC TUNE. To ale není tak zásadní problém jak ty ramky. Každopádně děkuji moc za budoucí rady...
//PET5: Přesun do podsekce
S oním Athlonem mi ramky corsair vengeance (8gb 1600MHz) dosahovaly těch 1600 MHz, no a nyní mi dosahují jen poloviny. Musel jsem přemazat bios (vrátit k továrnímu nastavení), ale od té doby to prostě hapruje. Nevím jak nastavit časování, je tam parametrů až hrůza. A celý se to rozházelo jak nejvíc.
To vše se děje na desce ASRock M3A 770DE. Je možný, aby to bylo tím, že zdroj má jen 4 piny na CPU a deska 8 ? (dříve mě to fungovalo s tím athlonem). Dál mi taky nejde odemčít IV jádro, ale to bude asi nějak poškozený, spíš jako jde, ale nechce to načíst ani nouzový ani normální režim. Jo a taky nejde taktovat v BIOSU, musím jen přes takový to ASRock OC TUNE. To ale není tak zásadní problém jak ty ramky. Každopádně děkuji moc za budoucí rady...
//PET5: Přesun do podsekce
- LoCo99
- Začátečník
Re: Ram nedosahuje udavané frekvence
udělat z tri-core quad-core neni samozřejmost ani u toho phenomu pokud si pamatuju dobře, s tim přídavnym napájenim to souvislost nemá pravděpodobně jelikož se dá fungovat i bez něj, vyfoť v biosu to co podle tebe nejde a to co je podle tebe "parametrů až hrůza" (proč šaháš na časování když ti jde o frekvenci)
a víš že frekvence pamětí se ukazuje jako polovina, protože to je "double-data-rate" (DDR) ?
a víš že frekvence pamětí se ukazuje jako polovina, protože to je "double-data-rate" (DDR) ?
- koprkam
- Nováček
No jasně chápu tě, ale teď je tam časování 6-6-6-16 A takt 400 MHz, no a předtím to bylo 9-9-9-24 a třeba v CPU Z to psalo 800 MHz Jinak jsem si v programu AIDA vyfotil jak by to časování a ty parametry další měly být tak s tím zkusím porejpat
- zombux
- Odborník PCT
6ms je samozřejmě daleko agresivnější hodnota než 9ms, takže dříve to jelo na mnohem větším (=pomalejším, pravděpodobně stabilnějším) časování.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- koprkam
- Nováček
Ok a co je nastavení HASH 1 a HASH 2 ? Jo a časování jsem nastavil podle AIDY a furt to ukazuje 400 MHz a časování furt to samý. Jo a v Biosu mám nastavený DDR3 1600
http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka#horor.jpg
http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka#horor.jpg
- LoCo99
- Začátečník
já se v tom teda nevyznám asi ale přijde mi to dost hardcore to co se tam snažíš nacpat
dej normálně 9-9-9-24-1 nebo 2 a 1600 mhz
vyfot normalne fotakem to co delas v biosu
dej normálně 9-9-9-24-1 nebo 2 a 1600 mhz
vyfot normalne fotakem to co delas v biosu
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ty tam rveš latence a frekvence hodné spíš pro DDR2 paměti než DDR3 paměti. Hoď tam standard 1333 CL 9-9-9-24 1,5v a pořádně otestuj stabilitu. Pokud to bude OK, zkus to samé časování při 1600Mhz 1,65v. Ještě nezapomeň zvednout voltáž do CPUNB aspoň na 1,2v. Ideálně 1,25v.
- koprkam
- Nováček
Ok borci mrknu na to. Jinak to časování se mě tam háže automaticky samo a nechce se nechat přepsat to je to no
edit. foto http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka
edit. foto http://koprkam.rajce.idnes.cz/nastenka
- koprkam
- Nováček
Jo a čím testnout ty RAMky ?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Njelepší je memtest win32, ten co se zoupští z win a protože je to 32-bit sproces, musíšě jej spustit tolikrát kolik je třeba aby vyplnil RAM. Ten starej modrej bootovatelnej dnes neni vůbec spolehlivej, vytuhává na systémech kterejm nic neni a ty co maj lehkou nestabilitu ram projde bravurně na 100%.