Audiovizuální lag

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Typy
Začátečník
Začátečník

Audiovizuální lag

Příspěvek od Typy »

Dobrý den,
před týdnem jsem si do sestavy pořídil Sapphire R9 280x Dual-X clock 1020/1500, jako výměnu za HD 6870. Od té doby se mi nejen při hraní, ale méně často při běžné činnosti - sledování videa atd. stává, že obraz i zvuk jakoby na desetinu sekundy zamrznou, takže to zní téměř stejně jako https://www.youtube.com/watch?v=CF9Pvdsz0UM . Nezasekává se jen obraz, ale i zvuk a při hraní, mi doba lagu přijde delší (ale to je možná subjektivě ovlivněno, že se plně soustředím na hru). Jelikož to začalo dělat, až po výměně grafické karty, předpokládal bych, že to bude kartou. Napadlo mě, jestli by to snad nemohl být zdroj nebo možná i procesor, ale doopravdy jsou to pouze mé odhady.

Moje sestava
CPU: Core i3-2120
MB: MSI P67A-GD65 (B3)
PSU: Corsair GS600
RAM: Crucial Ballistix Sport 1600Mhz CL9 2x4GB
Mechanika Lite-On iHAS123
2x větrák Arctic-Cooling Arctic F12 PRO
2x větrák součástí case (90mm a 120mm)
SSD: OCZ-Vertex 3 60 GB
HDD: Western Digital 1TB WD10EARX-00N0YB0

Kartu jsem za poslední týden pořádně prozkoušel - Far Cry 3, Hitman Absolution, Max Payne 3, Battlefield 3, Metro Last Light, Crysis 3 a další. Kromě již zmíněného lagu, bývá problém s artefakty, vyhlazováním (SSAO, HBAO, HDAO u Far Cry 3 a u Crysis je to MXAA a další) a ještě problém v Battlefield 3, kdy se často stane, že mi začne problikávat HUD - mapa, chat, spawn-menu, ale fps hry neklesá.
Grafika se nedostane při hraní přes 66C a procesor se dostal maximálně na 63C a to při testování zdroje v OCCT.

Přikládám GPU-z a snímky senzorů z hraní Max Payne 3 (maximální nastavení, abych zatížil grafickou paměť až na 2.3 GB)
http://oi62.tinypic.com/15odnqw.jpg a http://oi62.tinypic.com/1zoeq9k.jpg

EDIT: Přidávám informace z HWiNFO64 http://oi62.tinypic.com/2m7izys.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Typy dne pát 27. čer 2014, 22:18, celkem upraveno 1 x.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: Audiovizuální lag

Příspěvek od oneb1t »

zkus novej ovladac a pridat trosku voltaz v msi afterburneru
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Ovladač 14.4 je nejnovější a pak je už jen 14.6 BETA. Voltáž je na 1225 a Power limit v CCC jsem dal na +20, aby, když je potřeba, si to samo nastavilo, kolik potřebuje. Ten lag se stává i když karta neběží na 100%.
Ingamacek
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Ingamacek »

Robi ti to od zaciatku?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Před výměnou karty jsi odinstaloval ovladače předchozí karty?
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Myslím, že ano od začátku, ale jak jsem si na to začal dávat pozor, tak to víc vnímám. Před tím jsem měl ovladače 13.6 a ty jsem odinstaloval normálně přes AMD nabídku (nepoužíval jsem nic jako Display driver uninstaler) a pak jsem nainstaloval ty 14.4.

Teď jsem si ještě vzpomněl, že dnes při extrahování poměrně velkého souboru, když jsem se chtěl díval na youtube na video, tak se stalo úplně to samé - video se zasekávalo a mělo ten audio-vizuální lag.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Zkus je tedy znovu odinstalovat přes ten Catalyst install manager a pak zkus použít Display Driver Uninstaller a nainstalovat poslední BETA drivery.

Ty grafy, co jsi postnul, se zdají být v pořádku.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Typy píše:Myslím, že ano od začátku, ale jak jsem si na to začal dávat pozor, tak to víc vnímám. Před tím jsem měl ovladače 13.6 a ty jsem odinstaloval normálně přes AMD nabídku (nepoužíval jsem nic jako Display driver uninstaler) a pak jsem nainstaloval ty 14.4.

Teď jsem si ještě vzpomněl, že dnes při extrahování poměrně velkého souboru, když jsem se chtěl díval na youtube na video, tak se stalo úplně to samé - video se zasekávalo a mělo ten audio-vizuální lag.
Použij DDU, jakákoliv jiná odinstalace AMD driverú je nedostatečná. Už jsem měl problémy i když jsem vystřídal dvě AMD karty dokonce stejné archytektury. Pokud si tam před tím měl cokoliv jiného, určitě proveď vyčištění pomocí DDúčka. Potvrď i smazání složky AMD z disku C a potvrď i zabránění samoinstalace ve windows, po restartu to nabootuje do 1280*1024, to je normální, z toho stavu pak proveď čistou instalaci. Docela bych se vsadil že tebou popisované problémy budou nějakým bugem driveru po normálním reinstalu.

Stáhni tady : http://www.guru3d.com/files_details/dis ... nload.html
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Zamýšlel jsem to DDU, ale není tam šance, že se něco může pokazit? Mám to dělat v Safe-mode, jak je zmíněno v návodu?
Ještě bych se chtěl zeptat, proč pak mám instalovat ty beta ovladače?
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

protože jsou nejnovější (o dost) a to beta v názvu nemá tak strašlivej význam jak si myslíš
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Typy píše:Zamýšlel jsem to DDU, ale není tam šance, že se něco může pokazit? Mám to dělat v Safe-mode, jak je zmíněno v návodu?
Nic tím nezkazíš a program si sám restartuje PC do Safe módu (bude chtít jen potvrzení).

Stačí prostě jen po spuštění programu kliknout na odpovídající tlačítko a program to vše provede sám ;)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Výsledky jsou OK... co takhle něco stupidního typu s driverem nic neni (na 99% také nebude) ale prostě předtim byl vsync forced off a teď je auto či ON a tak je tam prostě inputlag hmm ?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

No nevím, ten popis problému v prvním postu mi fakt nepříjde jako input lag.
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Důvodem toho lagu je pravděpodobně HWiNFO64. Sledoval jsem zatížení CPU a GPU - http://www.overclock.net/t/1229915/how- ... ps-in-game . A když HWiNFO vypnu, tak lag přestane. Nechám běžet jen afterburner (a v něm zakomponovaný RivaTuner) a jede to bez lagů. Vsync nechávám vyplou ve všech hrách a v CCC nastavení na Vsync není.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

j kdyz mas nastavenej rychlej pooling interval tak u nekterejch karet to zpusobuje problem
(napr u me gpu-z s sensor readem 0.1ms zasekava nektery hry az k nehratelnosti)
afterburner uz umi sledovat i zatez CPU takze hwinfo k tomu neni potreba
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Typy píše:...v CCC nastavení na Vsync není.
:?

Obrázek
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Přehlédl jsem :) Jinak, k čemu slouží to trojité ukládání do vyrovnávací paměti a optimalizace formátu povrchu?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Trojité vyrovnávání , aka tripple buffering zvedá výkon při použití vsync, ale za cenu ještě většího inputlagu. Hodí se spíš na real-time render než hraní her, kde nemít lag je poněkud zásadní.

Surface format optimizations znamená že driver sám upraví formát textury a shaderu pro optimální výkon, může se projevit zhoršenou kvalitou texture filteringu obvzláště na lesklých površích s normálovou mapou.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Surface Format Optimizations je to samé co ATI Catalyst A.I., jen to přejmenovali a je to vlastně FP16 Demotion (převede formát render targets do R11G11B10). Rozdílu si nevšimneš ani na High-Res screenshotech.
Typy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Typy »

Budu dneska ještě zkoušet, jestli se něco nezhorší/neobjeví/nezmění a dám vědět. Zatím mockrát děkuji :)
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“