8 jádro vs 4 jádro

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

8 jádro vs 4 jádro

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Dobrý den, plánuji již konečně vyměnit starého phenoma II 940. Jako zajímavá volba se zdá být Intel Core i5-4570S. Do dražšího procáku už bych nešel. Ale napadla mě myšlenka, jestli nejít do 8 jádra od AMD. Byť vím, že Intely mají dlouhodobě lepší výkon na jádro, potažmo na takt, stejně jako lepší provozní vlastnosti, tak si říkám jestli není trošku zpátečnické jít do 4 jádra v dnešní době. Vhledem k tomu, že konzole mají v sobě pravě zmíněné 8 jádra od AMD, tak je možné, že v budoucnu se budou hry optimalizovat právě na takové procesory. Chci až mám tak na cca 3 roky vystaráno. Nějaký extra výkon zase nevyžaduji, strategie nebo hry s obrovským herním světem ve stylu Arma 3 nehraji.

Co myslíte? Je možné, že během třeba 2 let může nastat situace, že osmi jádra budou ve hře adekvátně využita a budou mít třeba výhodu vůči výkonným 4 jádrům od Intelu?

Díky za odpověď
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: 8 jádro vs 4 jádro

Příspěvek od oneb1t »

to uz se ted deje :)
jakmile prestanou vychazet hry na na xbox 360 a ps3 a zacne se vic vyuzivat moznosti ps4 a xbox one tak to bude jeste znatelnejsi
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

fiLL-kiLL píše:Co myslíte? Je možné, že během třeba 2 let může nastat situace, že osmi jádra budou ve hře adekvátně využita a budou mít třeba výhodu vůči výkonným 4 jádrům od Intelu?
Ne.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
iops
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iops »

Intel i se svými 4 jádry většinou přejíždí AMD docela slušně a pokud chceš mít na delší dobu vystaráno tak kup nějakou taktovatelnou i5 a k tomu Z97 desku abys do toho mohl strčit třeba i příští generaci procesorů.
CPU: i5 3570K 4,5 GHz 1,150 V; MB:GA-Z77-D3H; Corsair Vengeance X 8GB 2133 MHz 1,5V; PSU: Seasonic M12II-EVO 620W; R9280X-DC2; Case: Corsair Carbide series 300R
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Mr Lucas píše:
fiLL-kiLL píše:Co myslíte? Je možné, že během třeba 2 let může nastat situace, že osmi jádra budou ve hře adekvátně využita a budou mít třeba výhodu vůči výkonným 4 jádrům od Intelu?
Ne.
Nejjednodušší kompromis je koupit si 6-8mi jádro od intelu, pokud to s uprage myslíš vážně...koupit dnešní 8core AMD CPU skutečně není moc dobrý nápad, ty procesory mají hezkou cenu, takže se to lidem líbí a v posledních 4měsících jsem na požadavek stavěl 4 PC s 8350 a 9370, z toho 3 z nich už jsou zrušený a frčej v tom buď 2011 nebo 1150 platformy. V jednom případě si majitel stěžoval, že PC nešlo provozovat v totálni tichosti, ve zvývajících dvou nedostatek herního výkonu...v jednom případě WOT. Osobně se mi ty AMD platformy docela líbí...tedy AM3+, tím myslím vzhled, cena...v případě Asus i celkem kvalitní desky ale vlastní PC bych na tom nestavil, je to nenažraný, voda je nutnost a i když mě to nevadí tak dražší deska také nutná...na levnějších deskách se pod větší zátěží často projevuje trothling, buď z dúvodu přehřívající se napájecí kaskády, nebo se CPU blíží ke svým limitúm TDP, levnější desky ani desky střední třídy si s tím nemusí umět poradit, je to takový nešťastný řešení se spoustou "ALE" a "bohužel" ten poslední člověk si to nechal proto, že na tom doma stříhá a tvrdí, že na jeho potřebu je ta platforma ideální a líbí se ten pocit 8mi jader za malý peníz....já myslim, že 6core 2011 CPU by tam odvedlo lepší práci ale proti gustu... herní PC na tom nezůstal ani jeden.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

6-8 jadro od intelu jsou trosku jiny penize... tam jen deska stoji tolik co dam u AMDcka za celou platformu (fx-8320 + m5a97 = 5k)

hodne zalezi na tom co planujes hrat za hry

pokud jsou to hry od ubisoftu/wargaming tak si kup intel :D
pro vsechny ostatni firmy si klidne kup AMDcko vykon to nijak zasadne neposkodi a do budoucna bude spis rust nez klesat i diky mantle/dx12 ktery na fx-8xxx paradne skaluje
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

oneb1t píše:6-8 jadro od intelu jsou trosku jiny penize... tam jen deska stoji tolik co dam u AMDcka za celou platformu (fx-8320 + m5a97 = 5k)

hodne zalezi na tom co planujes hrat za hry

pokud jsou to hry od ubisoftu/wargaming tak si kup intel :D
pro vsechny ostatni firmy si klidne kup AMDcko vykon to nijak zasadne neposkodi a do budoucna bude spis rust nez klesat
No jasně, proto jsem psal "pokud to s uprage myslíš vážně" jelikož tak se dá nazvat seriozní uprage v každém ohledu z jeho současný platformy. Ono né každej si pod pojmem uprage představuje z bláta do louže...já jsem žádný extra omezení při běžném používání necítil, jakmile jsem nasadil SLI tak teda katastrofa ale na singl GPU dejme tomu....nojo, jenže k čemu tolik jader pokud je herně nelze využít, respektive zužitkovat tak aby se posunul vejš než 4 jádrová konkurence...to přece nedává smysl. Ty lidi který to ode mě chtěli jako herní PC, to nakonech vzdali po stěžování si na svoji GPU, že je to ňáký líný...všichni R9 290 páč z druhý ruky jasná volba! každýmu jsem řekl, přines to ke mě...když ty lidi měli možnost přímýho srovnání se svojí vlastní GPU, rozhodnutí se jim dělalo poměrně snadno. Tím neřikám že třeba na soft kterej jede čistě multithread ty 8C FX nejsou použitelný, někomu se třeba právě líbí jako tomu poslednímu že je to prostě 8 jader a za málo peněz....realativně. No ale do herního PC, s požadavekem na univerzalitu a rozumný provozní vlastnosti...to doporučit nelze.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ja pouzivam softy co jedou 8vlaken a moc se mi to libi
a na hry to neni taky zadna hruza viz testy co byli ruzne v threadech a to mam prakticky topend grafiku

provozni vlastnosti jsou naprosto v poradku uchladit se to da i na boxu vsak je tu nekde video na 4.5ghz box chladic v IBT novejsi batche navic maj uplne jiny provozni vlastnosti nez starsi a default vcore v roce 2014 spadlo skoro o 0.1V

a to ze by si nepomoh vsak v brute-force je fx-8xxx skoro 2x rychlejsi jak ten phenom co ted ma a to se jeste nebavime ani o OC

je jasny ze jako platforma pro 2x nebo vic topend grafik to neni ale tak to nebylo ani zamejsleny

staci se podivat na to jak procesor za 3000kc je po OC schopen dorovnat procesor za 8000kc
to je proste jako kdyz si koupis fabii a nahanis s ni na dalnici BMW M3 :D :D
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Díky pánové za skvělý rozbor. Jsem poměrně na vážkách. Více jak 5k bych za jeden ks hardwaru fakt nedal, takže 6ti jádro od intelu těžko. Je pravda, že rozhraní mantle (když už mám toho radeona) má velkou budoucnost, takže to 8 jádro časem "poroste". Mě jde čistě o hry, nějaké multithread aplikace neprovozuji. Druhá věc jsou ty nic moc provozní vlastnosti AMDeček. Vrazit třeba 4ku do desky bych taky nechtěl.

PS: WOT nehraju a nikdy určitě hrát nebudu. Stačí mi, že to hraje pár mých známých a často se o tom baví...
Naposledy upravil(a) fiLL-kiLL dne sob 28. čer 2014, 21:24, celkem upraveno 1 x.
Intel Core i5-14400F, GIGABYTE B760, 32 GB DDR3, GeForce RTX 5070 12 GB, HDD Samsung 3 TB SATAII, Fractal Design Core 3000, Logitech MX400, LG 23", Win 10 Pro
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Uchladit ano, tiše nikoliv. Pokud jsi třeba zatíženej používáním softu kterej takhle profituje, tim myslim masivně multithread, tak proč ne...to věřim, že se to dá strávit. Netušim jak si vedou v tomhle třeba 4770K ale myslim že na 4,4GHz to bude asi trochu jiná liga i v tom multithreadu než ty AMD 8C FX, nehledě na spotřebu, nehledě na použitý chlazení při tom OC o kterém mluvíš...protože to je na boxu naprosto vyloučený. Já jsem dvě ty PC stavěl s kompaktní vodou a ta tomu slušela, to bylo prostě tichý a efektivní, ale i větší vzducháče ve spojení s high end grafikou, která vyprodukuje do skříně nějaký teplo, ve spojení s napájecí kaskádou která při OC krmí 300W CPU a produkuje kurevský teplo...ty už to nedávaj tiše. Hrál jsem na tom Crysis 3 a myslim že dobrý, hrál jsem na tom BF4 a nebyl jsem nějak extra bržděnej... nic moc dalšího nehraju, občas rekreačně WOT a ten tam fakt nefunguje dobře ale řekněme 1hra....budiž, pokud to ale dotyčnej zrovna hraje a WOT je docela rozšířený, je to nepříjemný a to hodně....že máš CPU za bura, chladič za dvojku a pořád to stojí za prd. Nevim jak je na tom AMD s vývojem nějakých nástupcú, moc to nesleduju...ale něčím by to měli pomalu nahradit, pokud se nepletu, tahle platforma je tu s námi už dost dlouho a pomalu začíná bejt povážlivě zastaralá.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

pochybujem že to bude nejak výhoda, problém je v tom že FX83xx ako také v hrách s pomocou mantle akurát tak dobieha práve tú i5
a to sa týka ja FX9590 ktorá beží na 4,7GHz+
netvrdím že brať FX83xx ako také je chyba ale určite ti to nedá žiadnu výhodu teraz a ani v budúcnosti
ten nie najlepší výkon na 1 jadro je proste stále nevýhodou a to že je to 8c nieje zase až takou výhodou
btw mantle pridáva výkonu aj pri inteloch ak ked nie toľko
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

oneb1t píše:staci se podivat na to jak procesor za 3000kc je po OC schopen dorovnat procesor za 8000kc
to je proste jako kdyz si koupis fabii a nahanis s ni na dalnici BMW M3 :D :D
oneb1te nech toho prehaneni a zavadeni, jelikož jakykoliv FX i7 neda ani za boha. Nahanis tak Trabantem kravy na pastve a ne Skodovkou BMW.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Dobře, takže pokud bych se rozhodl pro intel, jakože asi jo, tak jít nejspíš do Haswellu že? Ivy Bridge by byl krok zpět že.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ano do Haswellu. Zalezi ciste na penezich. Nejlepsi nejakou desku Z97 za 3k a k tomu i5 nebo i7 49xxx s K. Vse dle financi. Ten procik ti vydrzi spis delší dobu nez 2 roky, jako nekterym tu drzi SBcka a Lynfieldy. FX a AM3+ je uz mrtva a stara platforma bez budoucnosti.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

A co se týče těch i5ek. Tam už jedno jestli zvolím nejlevnější model 4430 nebo nejdražší 4670K. Rozdíl je pouze v základní frekvenci a v odemčeném násobiči že ano? Taktovat se dá ostatně také zvyšováním fsb, takže odemčený násobič není nutno ne? Byť ten cenový rozdíl zase není veliký.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ne taktovani FSB nedoporučuju. Za prve to o moc nezvednes a za druhy systém bude nestabilni. Pokud taktovat nechces, tak staci nižší rada desek jako jsou H97 ci B85 kolem 1600-2000Kc a do toho i5-4590 nebo pokud osmivlakno, tak Xeon E3-1231v3. Pokud taktovat chces, tak i5-4690k s nejakou Z79 deskou.
fiLL-kiLL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fiLL-kiLL »

Dobře, už v tom mám poměrně jasno. Dívám se a Z97 začíná cenově už na 2400,-. To je přijatelné. A paměti lepší asi 2x 4GB než jednou 8 GB? Aspoň vždycky se to říkávalo.
Naposledy upravil(a) fiLL-kiLL dne sob 28. čer 2014, 22:13, celkem upraveno 1 x.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

fiLL-kiLL píše:Dobře, takže pokud bych se rozhodl pro intel, jakože asi jo, tak jít nejspíš do Haswellu že? Ivy Bridge by byl krok zpět že.
XEON 1231V3 (Haswell refresh, i7 bez GPU) + naka levna B85/H97 deska a mas za par kacek hodne muziky... (cca 6200,- + 2200,- s DPH)
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

8 jádro vs 4 jádro ?

Zase ???
lol , to už je moc :roll:
Pre Boha ludia majte rozum!
1.Si na mizine ber : Intel Pentium G3258
2. mas prachy akurat i5 /najlepsie model s K
3. na robotu v grafike, vazne hranie , dostatok financii : i7

PS: Alebo Stratos XEON :mrgreen:
zumpar1234

Příspěvek od zumpar1234 »

To je uz ako nekonecny pribeh Blaho... matematika nepusti: 8 jadier je viac ako 4 a ked sa to podlozi 8 jadrom v hernej konzole tak 8=8 a je to jasne. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Za mna radim tiez Intel lebo je po vsetkych smeroch lepsi odporucam taktovatelný Intel Core i5-4690K. Ano potvrdzujem ramky vezmi 2x4 GB aby si vyuzil dvojkanalovy pamätovy radič.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“