Samovolny přepis dat na disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Samovolny přepis dat na disku
Zdravím,
mám takový problém na zamyšlení. V notebooku jsem měl uloženy videosoubory, jeden měl velikost cca 5gb, byl zapsaný v určitou hodinu, datum atd. Tyto videosoubory jsem pod windows 7 zkopíroval na externí pevný disk v Totalcommanderu, do složky kde byly další videosoubory s jinou velikostí názvem. Počítač jsem korektně vypnul. Ext hdd jsem připojil do jiného PC a při kontrole videosouborů které měli správný název, správnou velikost, a původní zvukovou stopu se změnila videostopa, na soubory, které byly uloženy na ext, hdd před kopírováním. Stal se tento problém již někomu??
Díky moc za každé rady.
mám takový problém na zamyšlení. V notebooku jsem měl uloženy videosoubory, jeden měl velikost cca 5gb, byl zapsaný v určitou hodinu, datum atd. Tyto videosoubory jsem pod windows 7 zkopíroval na externí pevný disk v Totalcommanderu, do složky kde byly další videosoubory s jinou velikostí názvem. Počítač jsem korektně vypnul. Ext hdd jsem připojil do jiného PC a při kontrole videosouborů které měli správný název, správnou velikost, a původní zvukovou stopu se změnila videostopa, na soubory, které byly uloženy na ext, hdd před kopírováním. Stal se tento problém již někomu??
Díky moc za každé rady.
- Alfajk
- Začátečník

-
Re: Samovolny přepis dat na disku
a jsou oba disky ok? smart celej zelenej? me se stalo neco podobnyho ale stim,ze jsem disk vytahl "natvrdo" a nejspis to nebylo cely dokopirovany
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ext hdd je par mesicu novej,smart ma OK a druhy disk je teda starsi ale smart ma take OK. U me se vse dokopirovalo korektne.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle se mi jednou stalo, měl jsem z 90% nedotaženej torrent a bylo to video a místo nového obsahu se při spustění spoubotu přehrával starej obsah z videa co bylo na disku uložené na tomto místě, protože data ještě nebyla přepsána. Pokud se to ale stalo bez jakékoliv chyby či úmyslu, pravděpodobně je na disku poškozený filesystem, spustin scandisk pokud nic nenajde, tak ideálně zformátovat či zrusčit a znovu vytvořit partition.
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
JJ, tohle mě přesně napadlo, vyzkouším hloubkovou kontrolu scandiskem. Akorát si pořád říkám že tohle jsou problémy jak s windows 98 a ne win 7
Jinak jsem vyzkoušel i recuvu, rstudio, restoration a nic to nenašlo, vždy to vyhodilo už ten přepsaný.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
To ale zcela určitě nebude problém Windows 7.
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Chápu, že je to problém HDD, ale že takové problémy jsem měl naposled win 98 a 2000. Čekal jsem že win 7 už nějak kontrolují lépe partitiony. Používám Acronic drive monitor a ten nehlásí chybu, a píše 100% stav hdd.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pokud jsi ten problém měl ve win2000 můžeš jej mít i ve win 7, protože oba tyto OS používaj NTFS kterej je furt totožnej od win 2000. NTFPS á žurnál a tak oproti fatce je u něj riziko poškození filesystému mnohonásobně menší, ale to neznamená že neni. U každého PC co jsem opravoval jsem radši udělal scandisk, a většina kor těch ne čerstvě reinstallvanejch některé chyby na filesystemu měla. Nedělej hloubkovou kontrolu jen tu normální, ta hloubková kontroluje povrch disku to bude trvat 12 hodin pro nic.
Prostě filesystem se může pošklodit z mnoha důvodů ať je sebelepší.
Prostě filesystem se může pošklodit z mnoha důvodů ať je sebelepší.
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Teď je teda otázka, jestli je lepší použít win 8.. Je z tohohle hlediska bezpečnější?
Další dotaz, pomůže nějaká firma na záchranu dat? Na disk nebylo ještě zapsáno...
Jinak ještě jednou moc děkuji za diskuzi a za pomoc. Třeba to někomu dalšímu trošku pomůže.
Další dotaz, pomůže nějaká firma na záchranu dat? Na disk nebylo ještě zapsáno...
Jinak ještě jednou moc děkuji za diskuzi a za pomoc. Třeba to někomu dalšímu trošku pomůže.
- cameroncz
- Středně pokročilý

Firma by s malou šancí pomoci mohla, ale dle mě je šance mizivá. Hlavně si to dodělal tou recuvou a podobnym bordelem a i kdyby ti někdo ta data zachránil, tak to rozhodbě nebude levné. Takže pokud si tam neměl životně důležité video tak se na jeho zachranu vykašli.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Asi tak, byl to domácí disk = postradatelné, kdyby ne tak by se k těm datům přistupovalo úplně jinak. Co se win týče, jak jsem již řekl, NTFS a přístup k němu je stejnej, win8 v tomhle ohledu nic nemění. V tomhle ohledu neni moc co radit no, jen takové obecné zásady co sám dodržuji, ala pokud jde o windows, mít disky jako MBR ne GPT, nepoužívat více jak 2TB disky, pokud možno se vyhnout více jak 4GB suborům? Proč? Protože takové filesystémy se pak mnohem jednodušeji opravují když průser nastane. Dále absence GPT a nad 2TB disků eliminuje problémy s kompatibilitou ala že se připojí k řadiči co to nepodporuje a místo zápisu nad 2TB začne přemazávat jednotku znovu od startu což je naprosto reálná hrozba.
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
OK, jen přemýšlím, co jsem mohl podělat recuvou, když jsem disk jen proscanoval. Žádný zápis dat nenastal.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Možná jsi to s ní nepodělal, to neni žádná garance, ale ani neni garance že ty data co hledáš tam vůbec jsou. Jestliže jsou na místě soubru ty stará data, kde jsou ty nová huh ? Kde, jsou, co poškodily a co přepsaly, pokud scandisk nenajde nic, vsadil bych boty že tam vlastně nejsou a došlo k ňáké kuriózní chybě při zípisu způsobenou ňákym SW či OS či kombinací těchto 2, a ty data ve výsledku na disku nikdy nebyly a snažiš se zachránit prázdno.
- shadow Walker
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
To je můj tajnej tip od začátku. Prostě nuly a jedničky se přepsaly novým, když drží název a velikost.