Některý z disků vyžaduje kontrolu konzistence

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Notorik1
Nováček
Nováček

Některý z disků vyžaduje kontrolu konzistence

Příspěvek od Notorik1 »

Zdravím zdejší mudrce. Stala se mi taková nepříjemnost. Při spouštění Windows 7 se mi na stolním PC začala objevovat hláška "některý z disků vyžaduje kontrolu konzistence". Pak to napíše "hlavní tabulka je poškozena" a výsledek je, že "Systém Windows nemůže obnovit hlavní tabulku souborů". Disk je sekundární, mám na něm jen data (ale pro mě důležitá, je toho 2TB). Ve Windows ho vidím, jen u něj není napsaná velikost a když se na něj klikne, napíše se "Struktura disku je porušena a není čitelná". Dá se to nějak spravit? Proooosíííím :bigups:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Některý z disků vyžaduje kontrolu konzistence

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Než začneš cokoliv dělat, tak zapni HDtune pro, a hoď sem smart výpis a udělej test povrchu disku ( plnej, ne ten quick scan ), tím se dozvíme zdali ti jen spadnul filesystem nebo je disk fyzicky v háji.
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Nainstalováno, ale co spustit nevím. File Benchmark, Disk monitor, AAM, Random Access, Extra tests, Benchmark, Info, Health, Error Scan, Folder Usage, Erase (ten ne :) )? Jinak já myslím, že se mi pohnul káblík vedený do HDD, když jsem měl mimo bočnici skříně a zapnul jsem PC. Takže bych se klonil spíš k spadnutí filesystemu (disk je max 2 roky starý Samsung).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

udělej prinscreen položky smart (záložka health), hoď ho sem. Pak spusť test povrchu (error scan).
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Obrázek

Error scan vše zelené a OK :wink:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ty jsi řikal že je to disk co se ti sesypal, ne SSD.... ten screen co jsi poslal je z SSD. Pokud jsi nahoře nezměnil disk a testoval to SSD aniž by jsi si všimnul že něco nesedí, tak to je hraniční retardace.
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Jen hraniční, takže ještě v pohodě, když nejsem 100% retard :-D Omlouvám se. Jo a ještě jsem se spletl, je to jen 1,5TB, ne 2TB.
Error Scan trvá věčnost, zatím vše zelený, pak napíši výsledek.
Obrázek
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No, počkáme až dojede, ale už teď to nevypadá moc dobře....
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Tak po 4h 33min vše zelený, žádný damage blocks. Jak říkám, já nemyslím, že je to hardwarem, prostě se s největší pravděpodobností povysunul káblík, když se spouštělo PC... A díky tomu se poničila ta hlavní tabulka nebo co :-?
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Odhadni sam, ale kdyz je neco nekde zelene, musi to byt dobre, ze?

Poskodit FS muzes poskodit hodne zpusoby, stejne jako rozhodit MBR nebo profily. Dulezita data byvaji nasobne zalohovana a neni nezbytne nutne provadet bitovou kopii disku pred tim, nez-li se zacnes pokouset opravovat FS, MBR nebo tahat data testdiskem.

admin console chkdsk X: /f /r /b /v

Nepotrebujes nic, co by neumel system, sysinternals nebo testdisk sam o sobe. Plati jednoduche pravdilo - cim mocnejsi SW je, tim vetsi a nenavratne skody se daji napachat. Precti si alespon navod a ruzne rezimy (i tak bys mel bootovat do jedno-uzivatelskeho rezimu).
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Těch 24 tisíc DMA CRC errorů se tam rovněž neudělalo jednim špatnym odpojenim ty se tam dělali sakra dlouho a postupně. Jeden sektor už taky bude přemapovanej, je hodně podezřelý že je pending ale povrchovej test ho nenašel. Pending jsou ještě nerealokovaný tudi by se měly při povrchovym testu prokázat jako bad. Minimálně bych vyměnil sata kabel a zapojil ho pokud možno do jiného portu, a sledovat jestli počet těch chyb poroste nebo se to zastaví.
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Kluci dík za rady, ale bavte se se mnou prosím jako s debilem. Já tomuto tématu až tak nerozumím (PC si složím sám, dost věcí zvládnu, ale pokažené HDD jsem nikdy neřešil a nezajímal se o to).

Spring: chkdsk myslím najíždí při startu Windows a proto mi to píše o konzistenci, ne? Snaží se mi to opravit, ale marně.

Doc: Sata vyměním, třeba je vadnej (do jiného portu ho dávat nechci, ještě by mi doprcal jiný HDD).

Každopádně dají se ty data zachránit, nebo mám smolíka pacholíka? :nervous:
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Doc myslí vyměnit SATA kabel u poškozeného HDD a ten pak s novým kabelem připojit na jiný SATA port na desce. Jde o to vyloučit, zda je chyba v řadiči na desce, kabelu nebo samotném disku.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Priste musim odblokovat vlozene obrazy, abych videl SMART - se zaklokovanym smerovanim zdroju tretich stran mi to uniklo.

Tady se jedna o problem HW - kabel, radic nebo disk. Ne nezbytne, proto pisu v admin nebo recovery console, jez zajisti vyhrazeny singleuser pristup, ktery ve standardnim stavu nikdy neziskas a neopravis vubec nic.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Kontroloval jsem ten káblík, nebude to tím, že na tom konci, co je víc nahoře, je jeden kontakt posunutý víc vzadu a na tom dolním konci 2 (jeden víc a jeden míň)?

Obrázek

U zbytku káblíků to tak nemám (mám ještě SSD a další 3 HDD, takže i s poškozeným dohromady 5 disků a 4 šlapou perfektně).

Ale pořád je tu otázka, jde nějak ten disk zachránit, pokud byl jen špatnej káblík (vysvětlení s návodem prosím pro blbce, abych to pochopil i já :oops: )?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

disk může bejt OK, ale, jak už ti řekl Spring, spušt cmd jako admin a dej tam příkaz chkdsk X: /f /r /b /v (kde X je název poškozené jednotky), pokud to nedovede opravit, tak s datama to bude horší a obávám se že člověk co defakto neví co dělá bude mít problém bez odborné pomoci z toho cokoliv dostat.
Notorik1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Notorik1 »

Jestli jde o to ve Windows spustit příkazový řádek jako admin a v tom zadat to chkdsk bla bla, tak je výsledek úplně stejný, jako jsem psal na začátku. Tedy že se to pokusí obnovit hlavní tabulku. A že se to nepovedlo, takže se chkdsk ukončuje...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak ne no. Partition je zniená. Může zkusit různé prográmky jako je třeba recueva na obnovení konkrétních dat/souborů, ale většinou to bejvá zoufalství bez výsledku.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

V takových případech postupuju takto:
1) spustím HDD regenerator a nechám jej disk proscanovat a případné chyby opravit
2) boot z instalačky win 7 - opravit, chkdsk
3) většinou mám teď opravenou partition
pokud ne tak myslím partition magic umí obnovit poškozenou partition, pak teda různé programy pro záchranu dat...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Admin console pristupuje ve vyhrazenem rezimu a to vyhradne z recovery/repair modu Windows 7 do ktereho primo bootujes! Ta konzole funguje na vyhrazenem principu a ma primy pristup bez toho,aby musela bojovat s pravy, nastavenim nebo jadernymi moduly tretich stran.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“