Externí USB 3.5" box

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
tnema
Začátečník
Začátečník

Externí USB 3.5" box

Příspěvek od tnema »

Mám 4 TB 3,5" disk (WD Green 4TB WD40EZRX)
a potřebuji k nemu USB box, koupil jsem v czc toto:
http://www.czc.cz/lc-power-lc-35u3-becr ... 70/produkt

Doma jsem disk naformatoval na MBR a rozdelil na 2 oddily, ma ji cca 1,9 TB.
Doma vse v poradku, win 7 32-bit disk vidi, preventivne jsem ho vypl a pripojil doma znova, vse oki.

Prijdu k bratranci (kam patri), disk pripojim a nic, resp vyskakovalo mi ze disk neni naformatoval a ze chce format 2 oddilu ktere videl. Kdyz sem zkusil potvrdit format vubec me to nepustilo nikam. V sprave disku ten disk jen problikaval jednou za cas na milisekundu vyskocil a zase zmizel.

Tak jsem ho vzal zase domu pripojil a u me doma nic, win disk nevidi (správa disku).

Tak to vemu do prace ke kolegovy pro radu,
vemu disk pripojim k ntb a sup disk normalne najel, tak jak ma, nebyl treba zadny format oddilu apod, proste normalka najel.
Na vsech PC je win7.

Uz su z toho nestastnej co s tim?
Kolega mi rekl ohledne win 7 a 2 TB ze je vidi bo nevidi bo co a že ten box mam vzit a vyhodit.
Dobra rada ze :) Ale ja potrebuji aby ten disk normal fungoval.
Co mam delat?
ntb alzabook/rtx3070
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Externí USB 3.5" box

Příspěvek od Spring »

Tady muze byt problemu vice
- 512e technologie WD Align, kdy kazda partisma musi zacinat na sektoru delitelnem 8
Staci UBCD (obsahuje fdisk i GPT variantu)
# smartctl -x /dev/sdX >> /moje_cesta_na_usb/smart.txt
# fdisk -c -u -l /dev/sdX >> /moje_cesta_na_usb/sectors.txt
MBR v 512bytes nesou uplne jine infromace, nez GPT

- Radice typu Profilic a jejich revize, ktere pouzivaji commands naprosto odlisne a hledac podle PID/VID nepomuze. Windows 7 disponuji ovladaci asi pro 12 standardnich USB zarizeni tohoto typu. Levnym boxum se vyhni velkym obloukem.

- Problem s USB3 radicem, typicky se ruzne nesvary stavaji s radici Asmedia, Etron, zatimco kvalitni Nec, VIA atd. funguji. Je to docela normalni a muzes byt vubec rad, ze na tom funguje flash, natoz pak treba SSD.

Raidsonic IcyBox 351STU3S disponuje standardnim radicem, zatim se nestalo, ze by nekde nengoval a podporuje 4TB. USB3 neni uplne stastne reseni pro tak velky HDD a radeji pouzivej mene narocnou a mnohem spolehlivejsi eSATA, kterou ten IcyBox disponuje take.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Ano zapomel jsem dodat, prvne jsem disk prevedl na GPT, abych ho videl cely, nasledne pak MBR

ten usb disk bude pripojen k tv, cili z nej bude sledovat pouze fotky, tzn ze esata odpada.

Cili ten Raidsonic IcyBox 351STU3S by mel byt cajk a bez problemu ?
ntb alzabook/rtx3070
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Tak to spis zalezi na bedne, nez na tom disku, protoze vetsina beden si myslim formatuje FS podle svyho a pokud nepodporuje GPT a 4TB disky, tak mas proste smulu a na primo ho tam nedostanes.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

me se ted jedna, abych kdyz ten box pripojim k pc, tak byl viden bez problemu,
ot toho zda to tv veme je vec druha, pokud ne tak se prikoupi extremer apod., to bych ted nechal stranou :wink:
ntb alzabook/rtx3070
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“