Jak oříznout 16:9 film na 2:35:1

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
vincik
Začátečník
Začátečník

Jak oříznout 16:9 film na 2:35:1

Příspěvek od vincik »

Zdravím.

Z názvu asi nebude jasné, co tím myslím. Pokusím se být stručný.

Obrázek

Bluray filmy vychází ve dvou různých formátech. 16:9 (např. Avatar nebo seriály) a 2.35:1 neboli tzv. "cinemascope" (většina nových filmů určených primárně kinům. Od Pána Prstenů po všechny Tarantinovy filmy atd.).

Já sice promítám na zeď ale abych zlepšil obraz, tak jsem promítací plochu ohraničil černou barvou. Je to velmi účinný optický trik. Obraz se pak zdá mnohem sytější. Rozhodl jsem se zvolit formát 2:35:1, protože ho mám radši a většina filmů v mé sbírce má právě tento poměr stran. Problém je, že filmy v 16:9 jsou teď příliš malé, protože samozřejmě nevyužívají celou šířku promítací plochy.

Raději bych tedy promítal 16:9 na celou šířku a horní a dolní přesahující části bych ořízl. Protože nyní když je promítám na černou stěnu, tak to není ani na koukání ale zároveň to je dost zřetelný, aby to rušilo. Projektor má rozlišení 1920x1080. Tedy 16:9. Tudíž nejde použít nějaký zoom ale musí se oříznutá část nahradit černými pruhy, které budou promítány. Dá se to někde nastavit? V AMD catalyst? V přehrávači (používám media player classic home cinema)?

edit: tak můj oblíbený mpc hc ořez vůbec neumožňuje. Zkusil jsem tedy VLC a během pár sekund jsem to objevil.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak oříznout 16:9 film na 2:35:1

Příspěvek od Smith »

Takový ořez mi nepřijde moc šťastný... připravíš se o poměrně značnou část obrazu.
vincik píše:2.35:1 neboli tzv. "cinemascope" (většina nových filmů určených primárně kinům. Od Pána Prstenů po všechny Tarantinovy filmy atd.).
Jen pro info... není to záležitost novějších filmů. Formát 2.35:1 se používá někdy od 50. let pro většinu filmů.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“