SSD - průběh HD Tune testu

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
pc_user
Začátečník
Začátečník

SSD - průběh HD Tune testu

Příspěvek od pc_user »

Ahoj,

mám v počítači dvě SSD jednotky. 80 GB Intel 320 na systém a programy, a pak nově koupený Crucial MX100 256 GB. Testoval jsem dnes oba disky pomocí HD Tune, ale ani u jednoho se mi nezdá průběh čtení optimální (když jsem srovnával s tím, co jsem našel na internetu, tak u SSD bývá většinou graf v HDTune jen mírně kolísavý).

Intelovské SSD mám jako jeden oddíl, Crucial je rozdělen na dva disky (což by možná mohlo vysvětlovat ty skoky v grafu). Oba disky jsou připojeny ještě pomocí SATA II rozhraní.

Nějaké rady, tipy? Předem díky.

Obrázek

Obrázek
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: SSD - průběh HD Tune testu

Příspěvek od Spring »

HDTune se SSD pracovat neumi, jen haze hausnumera a vznikaji umele problemy na forech. Zadny benchmark, ktery se obecne pouziva v recenzich neukazuje skutecny stav. Stav a vlastnosti ukaze jedine praxe, neno simulovany workload.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Springu HDtune s SSD neumí pracovat co se týče korektního vyhodnocování smartu, ne testu rychlosti.

Tenhle test je naprosto normal a naprosto odpovídající. Takhle vypadá zadělané SSD, které už je jeté, TRIM nefunguje na 100% a nebo se jedná o špatnej sandforce řadič v kombinaci se špatnými moduly. Toto jest krásné doslova ukázková věc na tom Intelu.

Co se týče Crucialu MX100, tak tam je také vidět, kde je to pomalejší = tam už jsou nahraný data, ty prázné prostory jsou čtení z nand kde jsou jen nuly. MX100 neni žádná hvězda, je to pomalý SSD, neni to M4ka, větší modely M500, nebo M550. Tophle je low-endová MX100. Dle mého názoru to odpovídá.

Takhle vypadá Samsung 840Pro udržovanej:

http://i.imgur.com/XVxjHz9.gif

Funkční Trim a jestě na konci disku spare volá oblast. Ale když Trim vypnu a budu jej používat, za tejden to bude vypadat jako ten screen toho Intelu.
_Jesper_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od _Jesper_ »

Doc co mas za win 7 alebo 8.1? Mas nejako specialne nastaveny system ? Ja mam Trim nastaveny cez scheduled task mgr aby sa spustal hned ked system zisti , ssd je v idle stave. Mas zapnuty over provisioning v magiciane ? Sice mam 2 120GB SSD disky oba z polovice plne ale mam OP nastavene na 20% , vcelku velmi uzitocna featura.
AMD Ryzen R7 9800X3D | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA ASUS ASTRAL RTX 5080 OC 16GB | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Magician nepoužívám protože je to hnus SW co mění nastavení Os za mým izády, při každym self-updatu mi rozhodil power nastavení ve win, a taky mě nutil do FW updatů který nechci, atd. Rovněž nemam nic upravenýho co se týče Trim. Mám win7, a používám klasickej default MSHACI driver. To je klůíč, nesmí se tam nechat ten kterym to intel nahradí při instalaci driverů na chipset. Budťo poslední rapidstro nebo vrátit MSAHCI, hlavně ne ten co se tam nacpe sám při instalaci chipset driveru.

Ale levná SSD nikdy nebudou mít výkon jako jednu lajnu, obecně bych nat o šel s přístupem že když se ti ty minima nebudou progresivně zhoršovat je to OK. Bez funkčního Trimu či garbage collection se totiž stav neustále pomalu zhoršuje.

Na druhém kompu kde je jen Sata 2 mam ultra cheap snadisk a taky se drží:

http://i.imgur.com/lf953g2.gif

Prostě obecně vyhejbat se snadbforce a SSD s mizernýma nand. Já ale obecně SSD moc nehuntuju, oba OS mam nastavený tak že swap a temp mam do ramdrive, hibernace, superfetch, indexace autodefragmentace off, prostě jak to má u SSD bejt.
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Takhle to vypadá u mě. Ale zase se musí nechat že win je pořádně zadělaný a už rok bez reinstalu. V praxi je ale SSD na mé požadavky rychlé dost, nerenderuji žádná videa ani nemám nároky na rychlost čtení takže spokojenost.

http://imgur.com/Ghww6og
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“