NVIDIA - adjust color settings
- Gasco
- Nováček
-
NVIDIA - adjust color settings
Zdravím,
mám problém s nastavením jasu, kontrastu, digital vibrance, atd... V control panelu grafiky si nastavím hodnoty podle svých potřeb, vše se bez problému změní a je přesně tak jak jsem si zvolil. Jenže, platí to jen pro plochu, pokud zapnu nějakou hru kvůli které jsem si tyhle hodnoty upravil, v ní se nic nezmění, je pořád defaultně nastavená a přidání nebo ubrání čehokoli není vůbec poznat... Nevíte prosím jak docílit toho aby se ty změny projevili i ve hře?
Windows 7
Nvidia Geforce GTX 650
mám problém s nastavením jasu, kontrastu, digital vibrance, atd... V control panelu grafiky si nastavím hodnoty podle svých potřeb, vše se bez problému změní a je přesně tak jak jsem si zvolil. Jenže, platí to jen pro plochu, pokud zapnu nějakou hru kvůli které jsem si tyhle hodnoty upravil, v ní se nic nezmění, je pořád defaultně nastavená a přidání nebo ubrání čehokoli není vůbec poznat... Nevíte prosím jak docílit toho aby se ty změny projevili i ve hře?
Windows 7
Nvidia Geforce GTX 650
- kotas
- Středně pokročilý
Re: NVIDIA - adjust color settings
mno a napadlo te treba nastavit spravne hodnoty na monitoru?? Zkalibrovat lcd?
- Stratos
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
mam na to stejny nazor, tyhle "barvicky" pres ovladace nvidie zasadne vypinam to je des bes..
Spise je lepsi vyladit barvy na monitoru jak pise Kotas a to bud skusit jiny prednastaveny profil nebo si udelat svuj vlastni pres CUSTOM profile a jednotlive barvy si doladit rucne. Mam to na svem 30" DELL monitoru udelane uplne stejne. (nastavis to jendou a je jedno jaky pocitac tam pak pripojis obraz bude stale stejny)
Spise je lepsi vyladit barvy na monitoru jak pise Kotas a to bud skusit jiny prednastaveny profil nebo si udelat svuj vlastni pres CUSTOM profile a jednotlive barvy si doladit rucne. Mam to na svem 30" DELL monitoru udelane uplne stejne. (nastavis to jendou a je jedno jaky pocitac tam pak pripojis obraz bude stale stejny)
- Ache
- Pokročilý
Jo, upravování barev přes ovladače není moc ideální, protože pak dochází tak akorát ke zhoršení barevných přechodů (gradientu). Nejlepší je barvy (hlavně bílý bod) seřídit přes menu monitoru.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ̶S̶a̶p̶p̶h̶i̶r̶e̶ ̶9̶7̶0̶0̶ ̶X̶T̶ . INNO RTX 4070Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- Hladis
- Moderátor
Zkalibrovat na monitoru a ne v ovladacich. Pripadne si pujcit kalibracni sondu.
- Gasco
- Nováček
-
Pánové děkuji Vám za rady, ale já tady píšu o jabkách a vy o hruškách. To jak můj monitor zobrazuje barvy ve Windows vůbec neřeším, jsem s nastavenim barev na monitoru i grafice spokojený a na 100 % mi takto vyhovují. Přečtěte si prosím ještě jednou můj dotaz a problém který potřebuji vyřešit.
Existuje řada her, u kterých rozhoduje ve viditelnosti a přehlednosti různých map právě toto nastavení barev které se dají snadno nastavit právě díky control panelu grafické karty... Jen pro představu malá ukázka viz obrázek. (odepisuji přes mobil, tak snad bude foto v přijatelné kvalitě)
Existuje řada her, u kterých rozhoduje ve viditelnosti a přehlednosti různých map právě toto nastavení barev které se dají snadno nastavit právě díky control panelu grafické karty... Jen pro představu malá ukázka viz obrázek. (odepisuji přes mobil, tak snad bude foto v přijatelné kvalitě)
- kotas
- Středně pokročilý
Kde je ten obrazek? Nikdy se mio nestalo ze by byla tmava hra, tak si udelej profily v monitoru ne, nebo ti to v te hre nejde prepinat primo na panelu?? Hod sem ten tvuj zazracny obrazek at mam predstavu proc to chces delat 
A já mám jablka raději než přeslazené hrušky

A já mám jablka raději než přeslazené hrušky

- Krteq
- Čestný člen
-
To chcete říct, že na nV kartách nastavení barev v CP nefunguje ve 3D aplikacích?
Je tu tolik nV gurus a ani jedna rada jak to zprovoznit
@Gasco: Neni v CP možnost nastavit barvy čistě pro aplikaci jako v případě nastavení 3D v profilu aplikace?
Je tu tolik nV gurus a ani jedna rada jak to zprovoznit

@Gasco: Neni v CP možnost nastavit barvy čistě pro aplikaci jako v případě nastavení 3D v profilu aplikace?
- kotas
- Středně pokročilý
Krteq píše:To chcete říct, že na nV kartách nastavení barev v CP nefunguje ve 3D aplikacích?
Je tu tolik nV gurus a ani jedna rada jak to zprovoznit?
NIKDY JSEM TO NEPOTREBOVAL TAK NA CO BYCH TO MEL VEDET, TY SNAD U ATI CCC NASTAVUJES JAS A KONTRAST?
- Krteq
- Čestný člen
-
No jasně, používám plnej barevnej rozsah a korekci barev... a při psaní nepoužívám CAPSLOCK 

- pilarius
- Začátečník
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- Krteq
- Čestný člen
-
Konečně nějaká rada 
@Gasco: Jak vidíš, tak v tom nejsi sám a stále ten bug není opraven. Zkus některou z těch možností co jsou uvedeny na OCnet fóru a poreferuj jestli to pomohlo.
Nejjednodušším a zároveň nejúspěšnějším workaroundem se jeví používání utility Color Profile Keeperu nebo Borderless windowed módu. Dost her to umí nastavit přímo z menu.

@Gasco: Jak vidíš, tak v tom nejsi sám a stále ten bug není opraven. Zkus některou z těch možností co jsou uvedeny na OCnet fóru a poreferuj jestli to pomohlo.
Nejjednodušším a zároveň nejúspěšnějším workaroundem se jeví používání utility Color Profile Keeperu nebo Borderless windowed módu. Dost her to umí nastavit přímo z menu.
- Gasco
- Nováček
-
Nejedná se o žádný zázračný obrázek a omlouvám se že se neupl v předchozím příspěvku. Chtěl jsem tím jen poukázat na to, že pokud se dá docílit takového nastavení, hratelnost je o mnoho lepší. Samozřejmě že pro běžné používání takových barev ve windows by to moc dlouho příjemné pro oči nebylo. Bohužel u mně se takové nastavení barev projeví právě jen tam. Hra kterou zapnu ve fullscreenu je změnou barev absolutně nedotčena.
Co se týče nastavení v CP, ta možnost změny barev pro ostatní programy tam je, ale jak už píšu výše , ve hře se neprojeví, jen na ploše...
Takže doporučení zní CPKeepr? Vůbec netuším o co jde a nikdy jsem nic takového nepoužíval, ale jestli to má pomoct, můžu to vyzkoušet..
Co se týče nastavení v CP, ta možnost změny barev pro ostatní programy tam je, ale jak už píšu výše , ve hře se neprojeví, jen na ploše...
Takže doporučení zní CPKeepr? Vůbec netuším o co jde a nikdy jsem nic takového nepoužíval, ale jestli to má pomoct, můžu to vyzkoušet..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Krteq
- Čestný člen
-
Podle diskuze na Overclockers.net fóru a podle vlákna na GeForce fóru je tenhle bug neopraven už víc jak 5(!) let a jediným řešením je použítí jednoho z těch workaroundů.
Na té linkované stránce je i strohý návod k použití
Na té linkované stránce je i strohý návod k použití
Run CPKeeper.exe then click the [...] buttons to choose a .icc or .icm profile file for your monitor(s):
If you do not have a .icc or .icm file, click the [*] button to grab and save your current gamma ramp to file.
- Gasco
- Nováček
-
Tak právě CPKeeper testuji, ale vůbec se mi jej nedaří nastavit. Není tady prosím někdo kdo má s tímto zkušenosti a popsal by mi jak na to?
Edit: Děkuji za pomoc, asi po půl hodině zkoušení jsem na to přišel a pomocí CPKeeper můžu měnit barvy dle libosti úplně všude. Ještě jednou díky...
Edit: Děkuji za pomoc, asi po půl hodině zkoušení jsem na to přišel a pomocí CPKeeper můžu měnit barvy dle libosti úplně všude. Ještě jednou díky...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Co mám zkušenosti, tak u NV tohle naposledy fungovalo když jsem ještě používal XP, v NT6 driverech toto, ala saturace funguje všude i v 3D, ale kontrast či konkrétní barevné složky se v 3D vždy vyresetujou do defaultu.
U AMD či ATI to nefungovalo nikdy, v 3D vždy default, občas se to zachovalo ale to jen v případě kdy hra nenastavovala vlastní gamu, pokud ano a hra třeba řekla +20% gamma, tak u NV to znamenalo přidat 20% gama ke stávajícímu nastavení, u AMD to bylo reset to default + 20% gama. U NV se to začalo srát stejně jak u ATI později, ale tehdy užvětšina lidí neměla CRT a na LCd se toto řešilo méně takže to zapadlo.
Ve své době jsem na X1800XT měl workaround, ala udělal jsem si barevné profily přes ATI tray tools, a v 3D když se to rozhodilo jsem jen zmáčknul klávesovou zkratku toho profilu a on se loadnul a overridnul to aktuální nastavení, a dokud se nešlo na plochu zůstalo to OK, pak stačilo zase zmáčknout zkratku.
Zajímavé je že co AMD implementovala saturaci, tak ta také funguje 2D i 3D kdežto zbytek původních nastavení nefunguje, skoro jako kdyby to dnes u obouch výrobců psal ten samej (neschopnej) člověk.
CPKeeper zkusim sám jsem zvědavej co se stane.
U AMD či ATI to nefungovalo nikdy, v 3D vždy default, občas se to zachovalo ale to jen v případě kdy hra nenastavovala vlastní gamu, pokud ano a hra třeba řekla +20% gamma, tak u NV to znamenalo přidat 20% gama ke stávajícímu nastavení, u AMD to bylo reset to default + 20% gama. U NV se to začalo srát stejně jak u ATI později, ale tehdy užvětšina lidí neměla CRT a na LCd se toto řešilo méně takže to zapadlo.
Ve své době jsem na X1800XT měl workaround, ala udělal jsem si barevné profily přes ATI tray tools, a v 3D když se to rozhodilo jsem jen zmáčknul klávesovou zkratku toho profilu a on se loadnul a overridnul to aktuální nastavení, a dokud se nešlo na plochu zůstalo to OK, pak stačilo zase zmáčknout zkratku.
Zajímavé je že co AMD implementovala saturaci, tak ta také funguje 2D i 3D kdežto zbytek původních nastavení nefunguje, skoro jako kdyby to dnes u obouch výrobců psal ten samej (neschopnej) člověk.
CPKeeper zkusim sám jsem zvědavej co se stane.