Po zapnutí len black screen, po reštarte nabootuje

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Kristian747
Nováček
Nováček

Po zapnutí len black screen, po reštarte nabootuje

Příspěvek od Kristian747 »

Zdar

Riešim problém s jednym low-cost kancelárskym PC. Stáva sa totiž (nie vždy, ale často) že je proste vypnutý, po zapnutí zostane len čierna obrazovka, nenaskočí ako windows tak ani bios, avšak po reštarte už pc nabootuje bezproblémovo. Neviem čím to môže byť, updatol som BIOS na najnovšiu dostupnú verziu ale očividne je to bez zmeny. Nejaké rady ?

Zostava :

Intel Celeron G1620 2.7GHz, BOX
AsRock H61M-DGS
Team RAM DDR3 4GB 1333Mhz Elite (9-9-9-24)
Fortron FSP300-50GMN
Win 7 Ultimate 64bit SP1
pilarius
Začátečník
Začátečník

Re: Po zapnutí len black screen, po reštarte nabootuje

Příspěvek od pilarius »

To mi dělá PC1 (viz podpis), když je delší dobu (pár dní) vypnutý. Respektive ne černou obrazovku, ale žádný signál. Nechtělo se mi s tím montovat a hledat závadu, takže jsem to nijak neřešil. Už téměř tři roky se to nijak nezměnilo a jiné problémy s ním nejsou. Předpokládám, že se bude jednat o nějaký problém s kondenzátory v desce nebo ve zdroji.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
Kristian747
Nováček
Nováček

Ono je mozne ze je to bez signalu a nie black screen lebo to pc som skusal diagnostikovat uz nejakú dobu dozadu tak si to presne nepamatam. Ale ak na to neexistuje riešenie tak to proste necham tak a naucim sa s tým zit.

Ale údajne sa to deje aj keď je vypnutý len par hodín a nie cele dni
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Neříkám, že neexistuje, jen říkám, že si myslím, že to není natolik závažný problém, aby stálo za to jej řešit. BIOS jsi aktualizoval, takže to půjde řešit jedině HW cestou. Jestli to bylo kupováno vše od jednoho prodejce a bez té sestavy se měsíc obejdete, mohl bys jim ji tam zkusit celou hodit na reklamaci, aby ti závadu odstranili, ale myslím si, že doma tahle drobná závada za to hrabání se v tom nestojí. Můžeš vyzkoušet připojení jiného zdroje nebo tohohle zdroje k jiné sestavě, jenže jak závadu s jistotou odhalíš, jestli to dělá jen tak sporadicky nebo jako u mě jen za specifické podmínky, že se to X dní nechá odstát?
Jestli to teda ale dělá jen po těch pár hodinách, můžeš to zkusit.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
Herpes
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Herpes »

Špatná baterka by to nemohla být?
CPU// AMD FX-6300 with GELID Tranquillo rev.3, MB// ASUS M5A78L-USB3, RAM// 12 Gb Kingston Hyperx Blue 1600 Mhz (CL9), GPU// ASUS HD7770 1GD5, PSU// EVGA 600 BQ - 600W, HDD// WD WD10EAVS 1 TB + Intel 520 120 Gb SSD
Kristian747
Nováček
Nováček

PC bol kupeny na komponenty takže ak reklamacia tak celej zostavy nie, každopádne PC sa používa casto takže skusat reklamacie komponentov je dosť nevhodne casovo, takže ak to nejak neskodi hardwareu (napr. HDD) tak to proste budem "ignorovat"

A niečoho som si vsimol. Pri vypnutom pc veľmi veľmi slabo svieti power ledka. V porovnaní s normálnou prevadzkou je to fakt strašne slabé, ale svieti. Je v tom nejaká súvislosť ?
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Jestli máš tu samou poruchu, tak u mě se za 3 roky nijak nevyvinula. Otázkou je, jestli nemáš něco jiného nebo horší stav toho samého, když to to dělá po hodinách, ne po dnech.

Herpes: U mě určitě ne, protože deska jinak drží všechna nastavení i čas v pořádku.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“