Již dlouho jsem čekal na nové Haswell-E procesory a řekl jsem si, že upgraduji hned po jejich vydání. Teď je již na netu spousta testů a já nejsem vyloženě zklamán, ale nejsem ani nadšen. Můj původní plán jít rovnou do osmijádra jsem včera zavrhl, protože na PC dělám jen minimálně věci, kde bych momentálně nebo v blízké době onen výkon osmijádra pocítil. A za dvounásobnou cenu oproti 5930k je to pro mne naprostá zbytečnost.
Na PC hraji pár hodin týdně hry (většinu času co u něj trávím), občas programuji a ještě méně často dělám s produkty Adobe nebo enkóduji nějaká videa.
Hraji na rozlišení 2560x1080 a potrpím si na maximální detaily. GTX780Ti Ghz Edition jsem vrátil do obchodu, protože nebyla stabilní a rozhodl jsem se počkat na novou řadu 8 (proto teď jen bazarovka 770). Píši to proto, aby se brala v úvahu případná CPU limitace u hraní her v následujícím cca roce.
Po zkušenostech je mi jasné, že cena CPU zůstane v podstatě stejná jako je teď, hned po vydání.
Tedy otázky zní:
Opravdu se mi upgrade vyplatí? Projeví se to ve hrách s GTX880 tím, že budu mít více než o 10-15% fps navíc oproti stávajícímu CPU?
Další otázka jsou paměti. Vím, že to je jiná kategorie tohoto fóra, ale je to "vedlejší efekt" upgradu CPU, proto se ptám rovnou tady. Jak je to s těmi DDR4? Někde jsem četl, že u 5820k je max 2133Mhz. Jaké jsou tedy u jednotlivých modelů maximální takty pamětí? A vyplatí se se podle toho řídit a koupit i proto vyšší 5830k?
P.S.: Snad je možné mi odpovědět i přesto, že CPU i RAM jsou teď naprostá novinka a nejsou s nimi žádné velké zkušenosti. A snad se toto téma neproviňuje ničím proti pravidlům
Děkuji a přeji krásný nedělní den!