Rozpadlý raid 5
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Kuthan
- Nováček

-
Rozpadlý raid 5
Dobrý den.
Mám raid 5 složený ze 4 disků (2TB Samsungy) . Shořela mi základní deska (Asus). Po výměně desky za novou (MSI) mám raid rozpadlý. Detekuje mi do raidu jen 2 disky ze 4. Bios vidí disky všechny. Prosím poradíte mi jak složit raid znovu? Případně jak prověřit že jsou disky ok?
Děkuji mnohokrát.
Kuthan
Mám raid 5 složený ze 4 disků (2TB Samsungy) . Shořela mi základní deska (Asus). Po výměně desky za novou (MSI) mám raid rozpadlý. Detekuje mi do raidu jen 2 disky ze 4. Bios vidí disky všechny. Prosím poradíte mi jak složit raid znovu? Případně jak prověřit že jsou disky ok?
Děkuji mnohokrát.
Kuthan
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozpadlý raid 5
Tys měl raid na řadiči desky? Pokud ano tak ho nejspíše dokupy nedáš... Umí vůbec ta MSI deska raid 5? Vypadá to že umí jen strip a mirror...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
- Kuthan
- Nováček

-
Ano,
ten raid jsem měl na řadiči desky, chtěl jsem si pojistit když se mi jeden disk rozbije, že neztratím fotky, to krásně fungovalo dokud neodešla ta deska.
A ano ta MSI deska (Z77A-G43) by měla umět i raid 5 na všech 6ti sata portech. když bootuje tak mi ukáže že 2 disky jsou v raidu a 2 nepřiřazené .....
Máte někdo nějaký nápad? Přítelkyně mě přizabije pokud to nedám dokupy
ten raid jsem měl na řadiči desky, chtěl jsem si pojistit když se mi jeden disk rozbije, že neztratím fotky, to krásně fungovalo dokud neodešla ta deska.
A ano ta MSI deska (Z77A-G43) by měla umět i raid 5 na všech 6ti sata portech. když bootuje tak mi ukáže že 2 disky jsou v raidu a 2 nepřiřazené .....
Máte někdo nějaký nápad? Přítelkyně mě přizabije pokud to nedám dokupy
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Osobně si myslím, že to dokupy nedáš... To by ty řadiče musely být úplně stejné. Tuším, že když jsem dával dokupy raid5 na serverových řadičích dell a HP tak tam to celkem šlo, ale řadič se vždy dával stejný jen nový, fungovalo to tak, že se řadič zeptal zda chceš použít konfiguraci z disků nebo z řadiče a dle toho se buď pole složilo znova - data pryč, nebo se poskladalo a data zustala. Ale takto nevím... Nejsem si jistý zda by třeba nešlo ty disky postupně připojit externě a data z nich dostat ven, na každem disku je nejaka cast dat, otazkou je zda to pujde precist, nikdy jsem to nezkousel...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak před 6 lety se mi stalo totéž na integrovaném RAID5. Po několikanásobném výpadku proudu, který už neustál záložní zdroj, byly dva ze šesti disků označené, že nejsou členy diskového pole, čímž RAID5 přestal fungovat. Protože jsem na poli měl jen hromadu blbostí, neřešil jsem to, takže konkrétní návod ti bohužel nedám.
Jinak já jsem si z toho selhání mého pole odnesl závěr, že na tyhle integrované firmware řadiče RAID5 nepatří (pro redundanci jsou použitelné tak pro RAID1).
Jen malé povzbuzení:
- Intelovské integrované RAID řadiče snáší v pohodě přenášení diskových polí, takže nebude problém na straně výměny desky, ale jen tom, že na disku nejsou informace, že jsou členy toho pole.
- Podle mne by se mělo jednat jen o jednoduchou SW závadu, kdy bude stačit nějakému chytrému programu vysvětlit, že tyto všechny disky jsou součástí RAID5 z toho či onoho řadiče a ten už by z nich měl dokázat data překopírovat (nebo možná rovnou disky označit jako funkční, ale to neočekávám).
Pokud pro tebe jsou ta data zásadní, vůbec bych se v tom nevrtal sám (každým pokusem můžeš riskovat přepsání něčeho na discích), smířil bych se s výdajem několika tisíc a odnesl bych disky profesionálům.
Jinak já jsem si z toho selhání mého pole odnesl závěr, že na tyhle integrované firmware řadiče RAID5 nepatří (pro redundanci jsou použitelné tak pro RAID1).
Jen malé povzbuzení:
- Intelovské integrované RAID řadiče snáší v pohodě přenášení diskových polí, takže nebude problém na straně výměny desky, ale jen tom, že na disku nejsou informace, že jsou členy toho pole.
- Podle mne by se mělo jednat jen o jednoduchou SW závadu, kdy bude stačit nějakému chytrému programu vysvětlit, že tyto všechny disky jsou součástí RAID5 z toho či onoho řadiče a ten už by z nich měl dokázat data překopírovat (nebo možná rovnou disky označit jako funkční, ale to neočekávám).
Pokud pro tebe jsou ta data zásadní, vůbec bych se v tom nevrtal sám (každým pokusem můžeš riskovat přepsání něčeho na discích), smířil bych se s výdajem několika tisíc a odnesl bych disky profesionálům.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Měl bys možnost sehnat tu původní desku Asus?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To není deskou, ale diskama.karf píše:Měl bys možnost sehnat tu původní desku Asus?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Kuthan
- Nováček

-
No desku stejnou už neprodávají a vyreklamovat už nepůjde přece jenom je starší jak 2 roky.
No jak koukám, tak já se taky poučím a s raid 5 už nebudu chtít mít nic společného, minimálně v provedení s integrovanými řadiči.
Prosím pěkně nemáte někdo nějaký tip který software by mohl umět označit ty disky jako členy raidu?
Děkuju za rady
No jak koukám, tak já se taky poučím a s raid 5 už nebudu chtít mít nic společného, minimálně v provedení s integrovanými řadiči.
Prosím pěkně nemáte někdo nějaký tip který software by mohl umět označit ty disky jako členy raidu?
Děkuju za rady
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
No většinou to řeší SW k řadiči, ale nevím zda intelácký SW toto bude umět. Klasicky se řeší rebuild buď offline - tzn z biosu řadiče nebo online - vymenou za provozu a pak to resi SW. Ale jak je to s integrovaným řešením si netroufnu tvrdit...
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
šel bych primárně spíš cestou záchrany dat zkus r-studio. mělo by to umět data zachránit. až je budeš mít čitelný na vedlejším disku, tak můžeš dál zkoušet zprovoznit to pole...i když to bude už víceméně zbytečný, protože ho stejně smažeš a začneš s raid1 nanovoKuthan píše:Prosím pěkně nemáte někdo nějaký tip který software by mohl umět označit ty disky jako členy raidu?
Děkuju za rady
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- Kuthan
- Nováček

-
Děkuju, za tip.
R studio určitě vyzkouším, a s tím RAID1 jsi to trefil perfektně
R studio určitě vyzkouším, a s tím RAID1 jsi to trefil perfektně
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
No on ten raid 1 na beznem PC taky neni jen tak... I na serverovych resenich se od nej upousti kvuli vzniku chyb na bazi 1b... I v kombinaci ECC registered ram + profi radic + baterie na zalohu pameti radice se tu a tam stane ze pole samo od sebe degraduje a zapisuji se "vadna" data... Pokud chces mit klid tak proste mej jeden disk na data + druhy zalozni na ktery udelas SW raid - tzn vsechna data budou fyzicky 2x... Idealne aby byly disky ruznych vyrobcu nebo aspon ruznych serii, tim odstranis problem vadnych serii... Jinak v profi reseni se to dela jako raid 5 na profi standartnim radici ktery se drzi skladem na servis...
- byp[NiNR]
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Vythuju tohle staré téma s dotazem na zkušenosti.
Používám SW raid md a zajímalo by mě jestli má někdo zkušenosti s obnovou po umření něčeho jiného než disků -> tzn reinstalace operačního systému a znovu sestavení RAIDu.
Můj záložní je plán je takový, že mám image nainstalovaného linuxu (OS je na disku který není součastí RAID). Nicméně co když umře deska a tím pádem se linux po vyměně všeho nebude chtít nabootovat, tak si nejsem jist že se RAID sám znovu sestaví (např. proto že stará verze linuxu nebude instalovatelná na nový hw a nová distro bude mít novější verzi md atp.)
Takže bych si třeba nějak poznačil parametry abych to pak mohl sestavit i na novém HW.
Při umření disku to zatím fungovalo dobře... už jsem řešil.
pak jsem také objevil toto http://www.zdnet.com/article/why-raid-6 ... g-in-2019/. Chápu problém ale myslím si že v mých podmínkách (4TB) jsem asi v pohodě....
Obecně jakékoliv tipy potenciální hrozby jsou vítany:)
Používám SW raid md a zajímalo by mě jestli má někdo zkušenosti s obnovou po umření něčeho jiného než disků -> tzn reinstalace operačního systému a znovu sestavení RAIDu.
Můj záložní je plán je takový, že mám image nainstalovaného linuxu (OS je na disku který není součastí RAID). Nicméně co když umře deska a tím pádem se linux po vyměně všeho nebude chtít nabootovat, tak si nejsem jist že se RAID sám znovu sestaví (např. proto že stará verze linuxu nebude instalovatelná na nový hw a nová distro bude mít novější verzi md atp.)
Takže bych si třeba nějak poznačil parametry abych to pak mohl sestavit i na novém HW.
Při umření disku to zatím fungovalo dobře... už jsem řešil.
pak jsem také objevil toto http://www.zdnet.com/article/why-raid-6 ... g-in-2019/. Chápu problém ale myslím si že v mých podmínkách (4TB) jsem asi v pohodě....
Obecně jakékoliv tipy potenciální hrozby jsou vítany:)
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
nějaká i5ka + SSDčko:)
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Pouzivas SW raid desky nebo OS?
Pokud desky tak po HW problemu se obvykle pole musi nahodit na desce s kompatibilnim chipsetem
Pokud je to SW OS (graid5?), tak by melo jit pole nahodit na cemkoliv jinem s kompatibilni verzi graidu. Snad dokonce by melo jit to pole obnovit i bez znalosti puvodni konfigurace, ael to bych asi osobne neriskoval.
Pokud desky tak po HW problemu se obvykle pole musi nahodit na desce s kompatibilnim chipsetem
Pokud je to SW OS (graid5?), tak by melo jit pole nahodit na cemkoliv jinem s kompatibilni verzi graidu. Snad dokonce by melo jit to pole obnovit i bez znalosti puvodni konfigurace, ael to bych asi osobne neriskoval.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Problém je když dojde ke korupci/inkonzistenci/poškození dat. To se pak jentak zpět nerebuildne.
Já osobně se držím těchto zásad.
- Integrované na deskách či cheap řadiče bez vlastní paměti: Používat jen jako řadič či maximálně RAID1. Jeho výhoda je ta že po rozpadu či smrti jednoho disku druhej připojíš kamkoliv a normálně se načte jako non-raid disk a k datům můžeš.
- Pokud RAID5 čiu obecně více než 1 z 2 disků, tak jsou tu 2 možnosti.
SW raid: Dobré, ale systém musí bej rock stable, ideálně ne OC a použítí ECC pamětí, jakákoliv nestabilita totiž okamžitě ovlidní tok dat a může celé pole zlikvidovat.
HW raid: Lepší raid řadiče s vlastnim výkonnym CPU, cache, baterii pro držení cache. Tam je výhoda že nejsou náchylný na nestabilitu OS či zbytku HW. Nevýhoda je jasná, jsou drahý a je potřeba min PCI-E 4x slot volnej. I když na auktu se daj sehant dnes už starší Sata2/SAS řadiče adaptecu, co po flashi FW uměj i 3+TB disky, uměj SSD caching, uměj vše, pro plotnový HDD je rozhraní furt dost rychlý, prostupnost samotnýho řadiče je kolem 800Mb/s, a daj se tam sehnat kolem 2K to už jde a dle mého názoru to neni zlá investice.
Já osobně se držím těchto zásad.
- Integrované na deskách či cheap řadiče bez vlastní paměti: Používat jen jako řadič či maximálně RAID1. Jeho výhoda je ta že po rozpadu či smrti jednoho disku druhej připojíš kamkoliv a normálně se načte jako non-raid disk a k datům můžeš.
- Pokud RAID5 čiu obecně více než 1 z 2 disků, tak jsou tu 2 možnosti.
SW raid: Dobré, ale systém musí bej rock stable, ideálně ne OC a použítí ECC pamětí, jakákoliv nestabilita totiž okamžitě ovlidní tok dat a může celé pole zlikvidovat.
HW raid: Lepší raid řadiče s vlastnim výkonnym CPU, cache, baterii pro držení cache. Tam je výhoda že nejsou náchylný na nestabilitu OS či zbytku HW. Nevýhoda je jasná, jsou drahý a je potřeba min PCI-E 4x slot volnej. I když na auktu se daj sehant dnes už starší Sata2/SAS řadiče adaptecu, co po flashi FW uměj i 3+TB disky, uměj SSD caching, uměj vše, pro plotnový HDD je rozhraní furt dost rychlý, prostupnost samotnýho řadiče je kolem 800Mb/s, a daj se tam sehnat kolem 2K to už jde a dle mého názoru to neni zlá investice.
- byp[NiNR]
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Používám samozřejmě SW raid a to konkretně mdadm https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Linux_Raid graid je implementace pro freeBSD a BSD doma nemám.
Vzhledem k tomu že konfigurace raidu je celkem krátká tak jsem uvažoval že bych si to vytisknul nebo uložil někam na cloud.
Co se týká HW raidu tak si myslím, že pro domácí použití naprd a to z jediného důvodu. Pokud ti odejde řadič tak nemáš žádnou smlouvu o tom že ti dodaj ten samej řadič jako jsi měl a tím pádem jsi v haj*l.
Nevím co znamená rock stable systém
aktuálně uptime 78 dní, ale čas od času to restartuju schválně protože když to posledně jelo dva roky v kuse tak to nedal zdroj a když elektrikáři omylem vypli jiný jistič tak zdroj umřel a vzal s sebou i jeden disk a základovku.
Tehdy jsem ještě neměl UPSku (což jsem už vylepšil). Nepoužívám ECC paměti, což je dobrý tip, ale to je zase potřeba mít desku co je podporuje. Co se týká přetaktování tak to fakt nevím k čemu bych to taktoval když i tak se to furt fláká
Vzhledem k tomu že konfigurace raidu je celkem krátká tak jsem uvažoval že bych si to vytisknul nebo uložil někam na cloud.
Co se týká HW raidu tak si myslím, že pro domácí použití naprd a to z jediného důvodu. Pokud ti odejde řadič tak nemáš žádnou smlouvu o tom že ti dodaj ten samej řadič jako jsi měl a tím pádem jsi v haj*l.
Nevím co znamená rock stable systém
Tehdy jsem ještě neměl UPSku (což jsem už vylepšil). Nepoužívám ECC paměti, což je dobrý tip, ale to je zase potřeba mít desku co je podporuje. Co se týká přetaktování tak to fakt nevím k čemu bych to taktoval když i tak se to furt fláká
-=:: bYp.[NiNR] ::=-
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Pokud nepouzivas ZFS, tak ECC nepotrebujes.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pokud vytvoříš Raid na adaptecu, tak ti jej načte jakejkoliv adaptec té generace nebo novější (nepotřebuješ identickej controller) + tyhle věci fakt moc nechcípaj...byp[NiNR] píše:Používám samozřejmě SW raid a to konkretně mdadm https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Linux_Raid graid je implementace pro freeBSD a BSD doma nemám.
Nevím co znamená rock stable systémaktuálně uptime 78 dní, ale čas od času to restartuju schválně protože když to posledně jelo dva roky v kuse tak to nedal zdroj a když elektrikáři omylem vypli jiný jistič tak zdroj umřel a vzal s sebou i jeden disk a základovku.
- Spring
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Takovy scenar ovsem plati vyhradne pro radice Adaptec, protoze brandovane Adaptec uz se ridi financni politikou toho, koho logo ten radic nese a neberou zdaleka vsechny disky.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano, brandované řadiče ( DELL, HP a pod nedoporučuji) jejich sw support jak FW tak drivery pro budoucí OS bejvá tragickej.