Zvýšení RAM Thinkpad T42

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
kakirocket
Nováček
Nováček

Zvýšení RAM Thinkpad T42

Příspěvek od kakirocket »

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně notebooku IBM Thinkpad T42, CPU Intel Pentium M 1,5 GHz, GPU ATi Mobiliti Radeon 9600, RAM 768MB, OS windows 7. Chtěl bych nahradit modul DDR SDRAM 256 MB 133MHz za nějakou větší RAM o kapacitě 1GB a potřeboval bych poradit s výběrem. Netuším jak je to s frekvencí RAM (1GB RAM jsem našel s frekvencí min 333MHz) Je při výměně RAM potřeba nějaké přenastavení(v BIOSu nic takového není)? Dále by mě zajímalo jaký by zvýšení RAM mělo přínos. Kvůli nedostatečnému výkonu jsem přetaktoval grafickou kartu na 450MHz (původně 300MHz) a teď mě trápí občasné zamrzání systému. Je možné že zvýšením RAM se zamrzání omezí?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Zvýšení RAM Thinkpad T42

Příspěvek od Lokomotiva »

Paměť až 1 GB lze osadit.
Hledej SODIMM DDR SDRAM PC2700, tedy s frekvencí 333 MHz.
Nejlepší by bylo vzít noťas do shopu a na místě vyzkoušet.
Možná bude potřebná určitá konfigurace paměťových chipů na paměti, možná konkrétní CAS Latence, možná jen paměť oboustranná (Double Sided), to se nedá uhodnout.
Něco takového:
http://www.alza.cz/patriot-1gb-so-dimm- ... 245440.htm
ovšem bez vyzkoušení těžko říct.
Nastavovat pak není třeba nic.
Paměť vložíš do slotu, dáš zpátky baterku, a/nebo napájení, spustíš noťas a jestli se dostaneš do BIOSu, kde uvidíš i velikost paměti a do systému, bude to ona.
kakirocket
Nováček
Nováček

Příspěvek od kakirocket »

Dík :wink: A měl bych od toho očekávat málo nebo se to opravdu vyplatí? Myslím že pro windows 7 je 768MB RAM celkem bída ale využiju to pro brouzdání na internetu a sem tam nějakou méně náročnou hru?
Lubos857
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lubos857 »

768 MB RAM opravdu pro Win 7 není moc, sám bych pod 1 GB nešel. Rozhodně ti to pomůže.
Více RAM ti pomůže především v tom, že nebude tolik swapovat (swapování hodně zpomaluje reakce systému, na klasickém HDD opravdu dost) a zrychlí spouštění aplikací.

Pomůže ti to maximláně v rychlosti systému, určitě ti to neodstraní to zamrzání.
CPU: Intel Core i5-4570, CPU COOLER: ARCTIC Freezer 7 PRO, MB: MSI B85-G41 PC Mate, RAM: Kingston 12 GB DDR3 1600MHz, GPU: MSI AMD R9 270 GAMING 2G, HDD: WD 3TB + Samsung 500GB, SSD: Crucial M4 128GB, PSU: Seasonic S12II-520W, CASE: Fractal Design Define R4, MONITOR: Benq BL2400
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“