Odhlučnění sestavy
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Fajfka123
- Začátečník

-
Odhlučnění sestavy
Zdravím,
momentálně mám tuto sestavu:
MB: Gigabyte H55-UDH3
CPU: Intel i3-530 2.93Ghz
HDD: Seagate 500GB
GPU: MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming
RAM: Kingston 8GB KIT (2x4GB) DDR3 HyperX Black
Zdroj: Seasonic 400W 12cm
Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
Chladiče: Fractal Design 140mm Silent Series R2 (2x), Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
Pc mám nahoře na stole, takže mě poslední dobou začíná vadit hluk toho pc. Chtěl bych teda radu, co vše vyměnit, aby se hluk stišil alespoň na takovou úroveň, která by byla akceptovatelná. Dle mého názoru je třeba vyměnit zdroj, chladič na procesor a ventilátory do skříně. Dle mě nejvíce hlučí chladič na procesoru (Artic už nikdy) a zdroj, který už má nalítáno takových 5 let. Co se ale bojím je koupě nového chladiče na procesor a jeho montáž. U toho articu je totiž základna vyřešená né šroubama, ale jakýsima plastovýma blbostma, které se zacvakli na desce. Tady to je krásně vidět: http://img2.czc.cz/euq45p6q2chcabgqohurvn8qs7_7/obrazek
Co se týká ceny, tu momentálně nemám určenou. Chtěl bych prostě radu, co vše vyměnit, aby se dal pc brát jako LN. Čím více návrhů, tím lépe. Děkuji.
momentálně mám tuto sestavu:
MB: Gigabyte H55-UDH3
CPU: Intel i3-530 2.93Ghz
HDD: Seagate 500GB
GPU: MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming
RAM: Kingston 8GB KIT (2x4GB) DDR3 HyperX Black
Zdroj: Seasonic 400W 12cm
Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
Chladiče: Fractal Design 140mm Silent Series R2 (2x), Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
Pc mám nahoře na stole, takže mě poslední dobou začíná vadit hluk toho pc. Chtěl bych teda radu, co vše vyměnit, aby se hluk stišil alespoň na takovou úroveň, která by byla akceptovatelná. Dle mého názoru je třeba vyměnit zdroj, chladič na procesor a ventilátory do skříně. Dle mě nejvíce hlučí chladič na procesoru (Artic už nikdy) a zdroj, který už má nalítáno takových 5 let. Co se ale bojím je koupě nového chladiče na procesor a jeho montáž. U toho articu je totiž základna vyřešená né šroubama, ale jakýsima plastovýma blbostma, které se zacvakli na desce. Tady to je krásně vidět: http://img2.czc.cz/euq45p6q2chcabgqohurvn8qs7_7/obrazek
Co se týká ceny, tu momentálně nemám určenou. Chtěl bych prostě radu, co vše vyměnit, aby se dal pc brát jako LN. Čím více návrhů, tím lépe. Děkuji.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
- PaulCZE
- Začátečník

-
Re: Odhlučnění sestavy
Osobně bych určitě začal u nejhlučnějšího elementu, kterým je, jak jsi již uvedl, chladič procesoru. Arctica mám taky a mohu potvrdit, že v loadu hučí stejně intenzivně, jako HD6970 v tříslotovém asusáckém provedení. Zde bych viděl jako možné řešení chladič s masivním pasivem a ventilátory s nízkou hlučností (plně regulovatelné tedy), přesto však s vysokým průtokem vzduchu. Ideálně tedy za chladič zvolit kolosy jako Noctua NH-D14/15, které by mohly po dlouhou dobu chladit procesor i pasivně. Za polovinu ceny je zde pak výkonný Scythe Mugen Max, bude však o něco hlučnější. Pokračoval bych pak zdrojem, GTX760 společně s i3 530 na základnícjh taktech nebude žrát nijak extrémně, ale pro Seasonic 400W T3/F3 s cca. 300V 12V větví to bude již slušná zátěž. Zde bych se poohlédnul po celkově kvalitním zdroji s certifikací Gold, z hlediska budoucího upgradu procesoru (který by samozřejmě chtěl vyměnit již nyní, protože stávající grafiku nenakrmí) a grafiky, bych ti doporučil Seasonic G 550W. Co se samotných velntilátorů v case týče, domnívám se, že ty zase tolik randálu nenadělají, čili zatím bych tuto oblast ponechal v aktuálím stavu. Samotná grafická karta je na tom, myslím, z hlediska hlučnosti také vcelku dobře, ořezané GK 104 zase tolik netopí a TwinFrozr 4 je poměrně výkonný a relativně nehlučný chladič. Ve svém doporučení bych tě tedy odkázal na první dva body, které mi připadají stěžejní.
- Cocroach
- Černá karta

-
ventilátory ve skříni hlučné určitě nejsou
zkus prvně zregulovat v biosu otáčky všech ventilátorů na přijatelnou hodnotu a zkontroluj teploty, ale myslím, že by to mělo být v pohodě
zkus prvně zregulovat v biosu otáčky všech ventilátorů na přijatelnou hodnotu a zkontroluj teploty, ale myslím, že by to mělo být v pohodě
- Fajfka123
- Začátečník

-
Já bych nejradši upgradoval komplet pc. Bohužel peníze nato momentálně nejsou. Co se týče zdroje, tam jsem docela v rozpacích. Dost jsem přemýšlel nad zdrojem EVGA SuperNOVA 750 G2 Power Supply 750W. Je pravda, že je přehnaně výkonej, ale zase je tam možnost, aby jel zdroj do 300W zátěže naprosto pasivně, což je dost velké +. Co se ale týče zátěže nad 300W (tam se momentálně nemám šanci dostat), tak je prý zdroj více než hlučný (resp jeho ventilátor). Dost se i doporučují zdroje Corsair (edice RM), ale ty jsou srovnatelné cenově jak tento Evga. No a chladič na procesor. Zde se mi jako volba noctua líbí velice. Jak kvalitou, tak hlučností a dále podporou do budoucna. Horší je ale cena. Momentálně nevím, kolik budu mít přesně peněz (tento upgrade plánuji cca za měsíc). Chladič za 2k je přece jenom už docela masakr. Né že bych nebyl ochotný tuhle částku dát, ale jde spíš oto, že nevím, jestli tolik peněz mít budu. Co tak počítám, tak budu mít kolem 4-5k. S tím jsem se chtěl vejít i pro 3 ventilátory noctua.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
- Fajfka123
- Začátečník

-
No v biosu jsem zkoušel ledaco, ale domluvit se s tou krásnou starou modrou obrazovkou je nemilé. Bohužel podpora regulace ve speedfanu je nemožná. Tudiž mi chladič procesoru běží na otřesných 1400 ot/min v idle. Ventilátory ve skříni mám regulované na 5V. Problém bude ten zdroj, začal jaksi krásně šumět a to bude asi největší kámen úrazu k již takovému zvuku, který pc normálně má.Cocroach píše:ventilátory ve skříni hlučné určitě nejsou
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj Seasonic G550 je lepší než Supernova, 750W je navíc strašný overkill. Co se týče chladiče CPU, trh nabízí spoustu řešení, ale sáhl bych po doporučovaném Mugenu MAX, který je paradoxně levnější než jeho menší bráška Mugen 4 (na CZC).
Jestli chceš tichý semipasivní zdroj, musíš pošetřit na Corsair AX nebo Seasonic X, ale to už je jiná cenová, stejně jako chladič za 2K
Jestli chceš tichý semipasivní zdroj, musíš pošetřit na Corsair AX nebo Seasonic X, ale to už je jiná cenová, stejně jako chladič za 2K
- Fajfka123
- Začátečník

-
Myslíte tento zdroj ? http://www.czc.cz/seasonic-s12g-550-550w/145290/produkt
Pokuď ano, tak ten určitě ne, protože vyžaduji modulární kabeláž.
Pokuď ano, tak ten určitě ne, protože vyžaduji modulární kabeláž.
- PaulCZE
- Začátečník

-
Nikoliv S12G, ale plnohodnotný G: http://www.czc.cz/seasonic-ssr-550rm-55 ... 67/produkt
Jak již zmínil kolega Cocroach, příadvné ventilátory ve skříni až tak hlučné nebudou, maximálně je můžeš zkusit zregulovat, pokud to jde. Zde bych tedy aktuální BeQuiety nechal a za Noctuy neměnil, budeš tak mít finanční prostředky na chladič a zdroj. NH-D14 stojí kolem 2k, zmíněné zdroje kolem 2.5k. EVGA Supernova G2 je skvělý zdroj, tabulkovou kvalitatou i hlučností na úrovni Corsairů řady RM. Osobně bych se přimlouval za SS G 550, můj M12II 520 mě hlučností nikdy neotravoval, soudil bych tedy, že řada G na tom bude co do hlučnosti mnimálně stejně.
Jak již zmínil kolega Cocroach, příadvné ventilátory ve skříni až tak hlučné nebudou, maximálně je můžeš zkusit zregulovat, pokud to jde. Zde bych tedy aktuální BeQuiety nechal a za Noctuy neměnil, budeš tak mít finanční prostředky na chladič a zdroj. NH-D14 stojí kolem 2k, zmíněné zdroje kolem 2.5k. EVGA Supernova G2 je skvělý zdroj, tabulkovou kvalitatou i hlučností na úrovni Corsairů řady RM. Osobně bych se přimlouval za SS G 550, můj M12II 520 mě hlučností nikdy neotravoval, soudil bych tedy, že řada G na tom bude co do hlučnosti mnimálně stejně.
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Mě tenhle zdroj teda moc modulární nepřijde, jestli to Fajfka vyžaduje, tak bude muset slevit z kvality nebo našetřit 
- PaulCZE
- Začátečník

-
Je to semi-modular, ale dvě vyvedené, hlavní, větve mi zase nepřijdou tak moc na obtíž. Pokud modulární, pak již uvedené Corsairy RM a EVGAy G2, protože Seasonic nabízí plně modulární zdroj až od řady X, která je však citelně dražší.
- Fajfka123
- Začátečník

-
Co taky osobně nechápu, proč ceny komponent lezou furt nahoru. Co se týče zrovna toho zdroje Evga, tak jednu dobu stál kolem 2700 a momentálně bez pár korun stojí 3k. Pokuď to tak poleze furt, tak o vánocích, kdy to chci kupovat ty věci budou stát snad o 5 kil víc.
- PaulCZE
- Začátečník

-
Za poslední tři měsíce dolar vylezl o více než jednu korunu nahoru, páteční kurz je 22.243Kč. Například, v den uvedení stál i7 5960X rovných 26k při kurzu 21Kč, dnes se jeho cena často přehoupne přes 28k. V lowendu je to často ještě viditelnější. Ano, také mám ten pocit, že některé komponenty při pětinovém oslabení kurzu podraží o 50%. Kdy bude vhodná příležitost ke koupi, je jen ve hvězdách fresek reprezentativních budov ČNB, každopádně ne dříve, než v prvním kvartálu 2016.
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Koruna klesá kvůli všemu, mě to nevadí, faktury mi chodí v € 
Odkud jsi, Fajfko?
E: jen tak, kdybys bydlel blízko, kouknout se, jak vypadá 400W zdroj, který ještě stíhá utáhnout tvoji sestavu
Odkud jsi, Fajfko?
E: jen tak, kdybys bydlel blízko, kouknout se, jak vypadá 400W zdroj, který ještě stíhá utáhnout tvoji sestavu
Naposledy upravil(a) Jeltík dne sob 22. lis 2014, 11:54, celkem upraveno 1 x.
- Fajfka123
- Začátečník

-
Z Přerova, pročpak ?
- Blue Storm
- Odborník PCT

Není pravdou. Kvalita Supernovy je minimálně srovnatelná, ne-li lepší. Mu se ten overkill právě hodí, pokud chce tichý provoz (se mu snad ani v max zátěži neroztočí větrák). Případně se dá zvolit Corsair RM550. Jinak v současné době, pokud člověk chce tichý zdroj, rozhodně nebrat Seasonicy (snad kromě X). Snažil jsem se navrhnout herní sestavu s Core i5 a R9 280X a jelikož k tomu mám přístup, tak jsem vyzkoušel Seasonic S12II-520, M12-520 Evo, S12G-550, G-550 i S12II-620 a všechny se při zátěži rozhučely pomalu jak stíhačky, přičemž čistě komponenty samotné si řekly jen o nějakých 300-320 W.Jeltík píše:Zdroj Seasonic G550 je lepší než Supernova, 750W je navíc strašný overkill.
S hlučností Supernovy rozhodně nemáš pravdu. Pokud porovnám RM550 v max zátěži a Supernovu při té samé zátěži (550 W), tak je ten rozdíl hodně znatelný. Sice oba točí +- stejně, ale u Supernovy hodně dělá ta mřížka, která vytváří mnohem více aerodynamického hluku než ta drátěná mřížka u Corsairů RM. Co se Seasoniců týče, tak viz moje vysvětlení výše.PaulCZE píše:EVGA Supernova G2 je skvělý zdroj, tabulkovou kvalitatou i hlučností na úrovni Corsairů řady RM. Osobně bych se přimlouval za SS G 550, můj M12II 520 mě hlučností nikdy neotravoval, soudil bych tedy, že řada G na tom bude co do hlučnosti mnimálně stejně.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- PaulCZE
- Začátečník

-
Proto volím frázi "tabulkovou hlučností", kde se výsledky budou lišit dle metodiky měření. Mám tedy osobní zkušenost pouze s S12II 520, v loadu mi sestava bude brát kolem 300W, nikdy to však nebyl zdroj, kdo vydával znatelný aerodynamický svist. Subjektivní vjem, do jisté míry. Určitě se však shodneme na tom, že Seasonicy X a P jsou na tom s hlučností podstatně lépe, jenže to je už úplně jiná cenová relace. Jestli je Corsair RM 550/650 skutečně tak kultivovaný, špatná volba by to nebyla. V případě 650W verze jsem četl pozitivní kritku na osazené kondenzátory, u 550W verze se recenzenti zmiňovali v tomto ohledu o jistých nedostatcích.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Tak já nemám na mysli žádné tabulkové hodnoty, ale zkušenosti s těmi zdroji při stejné zátěži. Když jsou volně položeny na stole, je Supernova jasně hlučnější. Ve skříni s horší perforací pro zdroj bude tento hluk ještě znatelnější (bude i u Corsairu, ale poměr toho hluku bude pořád +- stejný). Já sám provozuji RM550 v sestavě viz podpis a bez zátěže běží pasivně, v běžné herní zátěži taky (pokud nehraju třeba půl dne, kdy už se zahřeje a začne se chladit) a v maximální zátěži po OC (Prime95 + Furmark) se ventilátor točí hodně pomalu, kdy je slyšitelný opravdu jen tehdy, když člověk k němu přiloží ucho.
Jinak dříve byly Seasonicy tiché a i v poloviční zátěži neslyšitelné. Současné dodávky všech Skových, Mkových a Gčkových zdrojů jsou však už od nějakých 40-50 % zátěže velmi hlučné. Mě osobně to hrozně štve, protože teď pořádně není za rozumnou cenu (do 2000 Kč) snad žádný 5xxW zdroj, který by byl tichý i v zátěži a kvalitní. Možná jen Antec HCG-520M, ale u něj nevím, jak je na tom s hlučností.
Jinak dříve byly Seasonicy tiché a i v poloviční zátěži neslyšitelné. Současné dodávky všech Skových, Mkových a Gčkových zdrojů jsou však už od nějakých 40-50 % zátěže velmi hlučné. Mě osobně to hrozně štve, protože teď pořádně není za rozumnou cenu (do 2000 Kč) snad žádný 5xxW zdroj, který by byl tichý i v zátěži a kvalitní. Možná jen Antec HCG-520M, ale u něj nevím, jak je na tom s hlučností.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- PaulCZE
- Začátečník

-
Prakticky každá volba podléhá kompromisům, čím kvalitnější výrobek, tím méně kompromisů technických a více kompromisů finančních, a naopak. Už je to nějakou dobu, co z nabídek vymizely skvělé OCZ ZS, které za slušnou cenu nabízely kvalitní osazení a provedení, byť s vyšší hlučností. Nicméně, k tématu ...
Koncept ULN PC vyžaduje značně individuální volbu komponent a více kompromisů z nejdůležitějších hledisek. Co tu tedy máme? Omezený rozpočet, požadavky na nízkou hlučnost, kvalitní provedení a osazení, dostatečné dimenzování a modularitu. Jak nad tím tak přemítám, docházím k závěru, že EVGA SuperNova 750 G2 bude nejlepší volbou. Fanless verze jsou extrémně drahé, jejich tiší ventilátoroví bratři nejsou o mnoho levnější a jak jsi uvedl, zdroj těchto kvalit v relaci 2k dnes snad neexistuje. Nebo že by snad nějaký SuperFlower?
Koncept ULN PC vyžaduje značně individuální volbu komponent a více kompromisů z nejdůležitějších hledisek. Co tu tedy máme? Omezený rozpočet, požadavky na nízkou hlučnost, kvalitní provedení a osazení, dostatečné dimenzování a modularitu. Jak nad tím tak přemítám, docházím k závěru, že EVGA SuperNova 750 G2 bude nejlepší volbou. Fanless verze jsou extrémně drahé, jejich tiší ventilátoroví bratři nejsou o mnoho levnější a jak jsi uvedl, zdroj těchto kvalit v relaci 2k dnes snad neexistuje. Nebo že by snad nějaký SuperFlower?
- Blue Storm
- Odborník PCT

U Super Flowerů je problém s hodně omezenou nabídkou v ČR. Když se podívám třeba do TipHardware. který má asi největší nabídku Super Flower zdrojů u nás, tak tam vidím akorát Golden Green, u kterého je ale otázkou osazení a také hlučnost a navíc není modulární. Takže v tomhle případě bude opravdu nejlepší volbou EVGA SuperNova G2 750 W nebo Corsair RM550.
- Fajfka123
- Začátečník

-
Co tak čtu tak asi ten Corsair třídy RM nebude špatný, takže nad ním se také bude dát uvažovat. Hoši díky za rady apod, hlavní věc, kterou ale budu muset zjistit, zda se dá v pohodě v biosu regulovat otáčky. Pokuď tato možnost nebude, tak nemá cenu kupovat nějaké chladiče za tisíce, když by ve výsledku jeli na max tudiž by byli stejně hlučné.