Oprava zalomeného a ohnutého pinu
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- ljelencik
- Nováček
-
Oprava zalomeného a ohnutého pinu
Zdravím,
měl jsem tu na stole cpu se zlomeným a několika ohnutými piny. koukal jsem na různá videa s rovnáním pomocí pentelky,karet a nahrazení zlomeného jen nasazením do socketu.
Nedalo mi to a zkusil jsem svůj vlastní pokus:
našel jsem injekční jehlu která přesně pasuje na pin - modrá - 0,6x 25mm - cena 5Kč
je třeba upilovat špičku pilníkem a začistit smirkem
takto upravená jehla bezvadně rovná piny, stačí nasadit
zlomený pin jsem pomocí pájky odpájel, z nefunkčního cpu jsem si vzal náhrádní pin, nasadil na jehlu a přecíoval pidi kuličku na spodek pinu, přiložil na cpu a pájkou s hrotem s minivlnkou připájel (na první pokus co jsem ani nečekal)
cpu jsem vložil do socketu a pc v pohodě naběhlo a teď frčí týden bez závady
snad to někomu do budoucna pomůže
měl jsem tu na stole cpu se zlomeným a několika ohnutými piny. koukal jsem na různá videa s rovnáním pomocí pentelky,karet a nahrazení zlomeného jen nasazením do socketu.
Nedalo mi to a zkusil jsem svůj vlastní pokus:
našel jsem injekční jehlu která přesně pasuje na pin - modrá - 0,6x 25mm - cena 5Kč
je třeba upilovat špičku pilníkem a začistit smirkem
takto upravená jehla bezvadně rovná piny, stačí nasadit
zlomený pin jsem pomocí pájky odpájel, z nefunkčního cpu jsem si vzal náhrádní pin, nasadil na jehlu a přecíoval pidi kuličku na spodek pinu, přiložil na cpu a pájkou s hrotem s minivlnkou připájel (na první pokus co jsem ani nečekal)
cpu jsem vložil do socketu a pc v pohodě naběhlo a teď frčí týden bez závady
snad to někomu do budoucna pomůže
- okurkin
- Začátečník
-
Re: Oprava zalomeného a ohnutého pinu
Tak to je SUPER!!! CG!!
- AllowedCry
- Začátečník
To chce ale sakra pevnou ruku, já se sotva trefím do dírky s menším šroubem na špičce šroubováku
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC 400W || M2 VP4300 4TB || HDD 3TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- ljelencik
- Nováček
-
jen doplním není vždy nutné pájet pokud se jedná o napájení či zem je jednodušší způsob vložení pinu do socketu a přiložit cpu
nojo pevnou ručku to chtělo, zlomený byl ve třetí řadě a nikde žádné místo, ale přes jehlu se pěkně prohřál
am2+ socket a phenom 965 be
nojo pevnou ručku to chtělo, zlomený byl ve třetí řadě a nikde žádné místo, ale přes jehlu se pěkně prohřál
am2+ socket a phenom 965 be
- AllowedCry
- Začátečník
mě jen nejde do hlavy, proč výrobci nepoužívají ložiskové piny, nikdo je neohne ani nijak nepoškodí, sedět budou dobře a fungovat to bude dobře, místo toho jebou piny buď do patice, nebo CPU.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC 400W || M2 VP4300 4TB || HDD 3TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- Maor
- Začátečník
půl roku jsem nosil v kapse s klíčema P4 a první ohnutí jsem pozoroval po 14dnech a skončilo to jen mírným ohnutím jedné řady. Takže dřív se to dělalo poctivě,dneska to k**ví
největší dobrodružství je oprava Intel pinu v patici. Pokud člověk nemá mrtvou desku, ze který by vzal náhradní pin, tak skoro nemožné.
Jinak dobrej nápad s injekční jehlou, dobrý je, že ten pin nemusí být 100% srovnaný, stačí jen aby se trefil do dírky v socketu a po zamčení socketu se dorovná.
největší dobrodružství je oprava Intel pinu v patici. Pokud člověk nemá mrtvou desku, ze který by vzal náhradní pin, tak skoro nemožné.
Jinak dobrej nápad s injekční jehlou, dobrý je, že ten pin nemusí být 100% srovnaný, stačí jen aby se trefil do dírky v socketu a po zamčení socketu se dorovná.
- Alfajk
- Začátečník
-
jestli to nebude tim,ze predtim ty piny byly 4x tlustsi a bylo jich 3x min...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
P4 s478 má piny +- stejně tlusté jak AM3+, protože AM3+ má stejné piny jak socket 940, ala tloušťka pinů se tam od roku 2003 nezměnila. A křehké rozhodně taky nejsou, u CPU bych nepanikařil, průser jsou LGA desky a jejich patice. Tam se to blbě opravuje. Pin u CPU pokud se neurvala jeho základna a člověk neni úplně levej nic neni. Stejně jsem doteď nepochopil proč se LGA rozšířilo, oproti pinum vidim jen mínusy. Intel to v době prescottů obhajoval že dovedou napájet energeticky náročnější CPU, ale pokud něco ever hořelo tak to byly právě LGA u ohnutejch shit foxcon LGA paticí. Klasické pinové CPU sockety se naopak ukázaly jako spolehlivé a trvanlivé.