Zdravím,
dva týdny zpátky jsem z finančních důvodů prodal svou GTX 660. Výkonem mi ještě docela vyhovovala, jen co jsem zkoušel Far Cry 4, tak tam už trochu ztrácela dech. Bez grafiky nehodlám být dlouho a pod stromek bych si chtěl nadělit něco výkonnějšího, ale nemusí být nová s plnou zárukou. Koukám po použitých kouscích a cenově kolem těch 4 tisíc. Koneckonců, podobně to dělám již několik let, kupuji bazarové kousky střední, nebo vyšší střední třídy na kterých se dá pořád dobře zahrát a člověka to finančně nezruinuje.
Teď ale co vybrat, co jsem tak projížděl aukro a jiné portály, tak asi nejvýkonnější v této ceně co by se dalo sehnat je Radeon 280(X). Posledních asi 6 let jsem měl samé Nvidie, ale proti AMD nic nemám, takže bych se tomu nebránil.
Koukal jsem i po Radeonu 290, tady v sekci bazar jsem ji viděl za 5 tisíc, o čemž by se dalo uvažovat, pokud by nárůst výkonu skutečně za to stál. Divil jsem se ale jaktože grafika se stejným nebo i malinko větším výkonem než Nvidia GTX780 stojí podstatně méně (R290 jsem našel kolem 5k, GTX780 nejlevněji kolem 8k). V recenzi R290 jsem se dočetl o hrozivých provozních vlastnostech a hluku, což bych i překousl za cenu odpovídajícího výkonu. Pak ale také psali, že se grafika po zahřátí na určitou teplotu podtaktuje, což rázem výkon výrazně sníží.
Chtěl bych se tedy zeptat, neděje se něco podobného i u R280(X)? Cena kolem 4k je lákává a výkonově je nad GTX770 (kterou jsem našel nejméně za 6k).
Pak bych mohl vzít za 3600 kč GTX 670 OC verzi, ale tam je to prý výkonově na úrovni GTX760.
Otázka tedy zní, co by jste volili vy? A má R280(X) podobný problém s podtaktováním jako R290?
Zbytek sestavy je i5 2500k (default takt), 2x4 GB ram
Výběr bazarové grafiky kolem 4000 kč
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- Marty86
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Výběr bazarové grafiky kolem 4000 kč
i5 10400F - ASUS ROG Strix B460-H Gaming - Corsair Vengeance LPX 2x8 GB 3000 Mhz - Gainward RTX 4060Ti 8 GB - Samsung SSD 970 EVO 1TB - 2x3 TB WD/Seagate - Corsair RM750 - Fractal Design Define R5 - Win10 64-bit
"If you take sexual advantage of her, you're going to burn in a very special level of hell. A level they reserve for child molesters and people who talk at the theater."
"If you take sexual advantage of her, you're going to burn in a very special level of hell. A level they reserve for child molesters and people who talk at the theater."
- petrxp
- Začátečník

-
Re: Výběr bazarové grafiky kolem 4000 kč
Je to podobné.Pak bych mohl vzít za 3600 kč GTX 670 OC verzi, ale tam je to prý výkonově na úrovni GTX760.
BTW jaké máš rozlišení monitoru ?
- oneb1t
- Začátečník

jdi do R9 290 je to nejlepsi karta v pomeru cena/vykon
hluk i podtaktovavani se da resit viz tady ruzny "solutions" na forku
hluk i podtaktovavani se da resit viz tady ruzny "solutions" na forku
- Marty86
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Mám 24" LG, rozlišení používám nativní 1920x1080. O té R9 290 si ještě něco pozjišťuju, nějakou dobu jsem byl teď v oblasti PC mimo obraz, takže zpětně pročítám. V jiných tématech tady jsem se před chvílí dočetl, že Radeony se používají k nějaké "těžbě", takže koukat před koupí i na PCB grafiky v případě AMD?
i5 10400F - ASUS ROG Strix B460-H Gaming - Corsair Vengeance LPX 2x8 GB 3000 Mhz - Gainward RTX 4060Ti 8 GB - Samsung SSD 970 EVO 1TB - 2x3 TB WD/Seagate - Corsair RM750 - Fractal Design Define R5 - Win10 64-bit
- oneb1t
- Začátečník

u R9 290 je tezba celkem bez nasledku PCB je dobre naddimenzovany 
ale koukat hlavne po zaruce kdyz s tim neco bude tak to proste vyreklamujes
ale koukat hlavne po zaruce kdyz s tim neco bude tak to proste vyreklamujes