Creative EMU 1616M

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Creative EMU 1616M

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tak jsem si udělal ten test. V 2 z 8 jsem minul, i když i ty kde jsem trefil to bylo fakt hodně pocitovka než že bych opravdu vnímal rozdíly. Byly to rozdíky extrémě malé, změna sluchátek byla rozdíl 100x takovej, a i změna zvukvly včetně jednoltivejch profi modelů, nebavíme se o creativech či integrovaný tlajdě (třeba rozdíl mezi Audiotrak prodigi cube a prodigi 7.1 hifi ve prospěch té druhé) byl mnohem větší než vliv té komprese.

Další ale věc je že source je skutečně 44,4Kz 16bit CD audio a moje zvukovka je nastavená aby výstup byl natvrdo 96Khz 24bit, tzn vše stejně ještě prolezlo SW resamplingem.... a na 44.1Khz jí nastavovat nebudu protože tak když pak pustim 48Khz (nebo více) audio tak se dá poznat ztráta kvality ořezánim směrem dolu. Dnes mi přišel balík s Creative EMU 1616M, tak jsem zvědavej co moje uši řeknou až to zapojim.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: AAC 128kbps

Příspěvek od zombux »

DOC_ZENITH píše:Dnes mi přišel balík s Creative EMU 1616M, tak jsem zvědavej co moje uši řeknou až to zapojim.
spíš dej vědět, jestli ten krám má funkční ovladače. u EMU 0202 to byla tragédie, i když zvuk měla hezkej. koukám že driver je z roku 2011 takže to bude nejspíš stejně k prdu :|
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AAC 128kbps

2 dny jsem s tim teď bojoval.....

účel té zvukovky: Mít optickej + SPID in/out, akceptovat signál 48Khz 24-bit, zároveň jej bez jakékoliv latence posílat rovněž SPID/optical out, zároveň jej přehrávat na sluchátkovym výstupu společně s WDM/directsound výstupem danného PC, a zároveň onen vstup posílat ještě do WDM vstupu aby jej mohly nahrávat i non-asio aplikace. To byl cíl... hádej jak to doapadlo...

Takže, stav je takovejhle. 32-bit driver obecně.... funkční.

64-bit... tam už začínaj problémy ( Furt více funkční než jedno M-audio co tu mam a nebo můj PCI audiotrak prodigi). Já mam nejstarší verzi 1616m, ale jak jsem záhy zjistil ačkoliv má dávno ukončenej support, tak všechny 1616 drivery jsou stejný je fuk jestli člověk má tu base cardbuss nebo PCI nebo PCI-E verzi, ala fungujou mi tam i ty drivery a mix SW pro tu PCI-E, ten soft je vůbec nerozlišuje prostě vidí 1616M a jede. Ta vnější část se stejně vůbec nezměnila takže se neni čemu divit. Nicméně, ani jeden z driverů od prvního NT6 vista64 z roku 2006 po poslední nic neřeší, všechny fungujou u mě na 100% stejně ( i ten nejstarší funguje i ve win 8.1, testnul jsem to). Naopak v novější je více ořezanej, už tam vůbec neni effects tabulka protože jaksi pod 64b nefungovala tak místo aby jí fixli tak jí odstranili. Přitom to byla docela cool věc protože to vše bylo HW na zvukovce nebyly to SW efekty, tak proč sakra.-... eghm, no comment.

Další problém byl že to samo sebou nefungovalo přesně tam kde jsem chtěl, + se to nezávisle na driveru pere s určitym HW.

Třeba, jako první jsem to na test zapojil do random Gigabyte G41 desky s ICH7 do PCI - okamžitě crash. Tak jsem zkusil PCI-E 1x riser, na to adaptér z PCI-E na PCI (PLX bridge) co jsem sehanl na ebay, a do toho adaptér na cardbus a pak zvukovku, paradoxně tam OK, vše se nainstalovalo, jelo, tak jsem to prásknul do kompu kde jsem to chctěl s P55 a I5tkou a bum... průser, jedno jestli native PCI nebo přes redukci, stejnej problém. Zvukovka funguje, ale odmítá mapovat jakejkoliv vstup do wave/WDM. Prostě to nefunguje, žádnej zvuk nebo se to občas chytne ale praská v tom. Vyzkoušel jsem všechny drivery a tipy co jsem našel na neti... nic.

Tak jsem to vrátil do té Core2 a zjistil jsem že tam to v polovině případů taky nejde, ten jeden boot co mi to šlo to zrovna byl lucky boot. Navíc jsem zjistil proč mi to nejelo v PCI na ICH7 či i v jednom z PCI-E 1x na té P55, a tam to nejelo i když jsem VYPNUL v biosu FW řadič... vypnutí FW řadiče jí znefunkčnilo? WTF? Jo, nakonec to bylo tim že je to jak HW z 90tejch let, vypnutí FW řadiče totiž posunulo tabulku přiřazenejch IRQ a ono to nesnáší sdílené DMA a IRQ. To na dnešních PC je ale skoro všudypřítomné.... chjo, no nic....

Asio mapping funguje a samotnej passtrough a mix uvnitř zvukovky taky, jenže ten win jaksi nevidí že... eghm. Problém je jen s inputem, out funguje jak má.

Nakonec jsem to vyřešil oklikou, pomohl mi VB audio Asio bridge -( http://vb-audio.pagesperso-orange.fr/Cable/ ). úplně jsem vyřadil WDM-in, a místo něj jsem nainstaloval tenhle program, na EMU jsem namapoval ať onen vstup neposílá do WDM ani vůbec nemixuje, jen monitoruje, pak jsem dal ať onen vstup posílá na asio kanály 1+2, tímto programem jsem je odchytil a přemapoval do WDM... a funguje to a zatím na 100% a bezproblémově. čekal jsem že to bude loadovat CPU ale EE, na I5-760@ 3,7Ghz to je 1% na jednom jádru, na Core2 E6800x to bylo 2-3%, a tenhle SW moc load nedělá ten load pochází ze samotného E-mu driveru. Jedinej problém je že je to další soft v řetězu kterej tam nemusel bejt kdyby to fungovalo jak mělo, další mezistupeň co se potenciálně může podělat, no, ale musim zaklepat, zatim to funguje.

Kvalita zvuku parádní, jen o malilinkej chloupek lepší než ta Audiotrak prodigi 7.1hifi, o trochu silnější basy na mejch AKGčkách, jinak ale téměř nerozeznatelné, což je obrovské smeknutí té prodigi, protože má za sebou externí low-end sluchátkovej zesík od behnridgeru a přesto je to skoro plichta, a je o míle dál než jiné interní (i většina externích, tahle Emu je defakto první co jí dorovnala) zvukovky co jsem ever zkoušel, jen kdyby ty drivery..... Na té to totiž nijak rozchodit nejde, asio engine total broken, vstup total dead (jak WDM tak Asio), samotná zvukovka jej vidí můžeš je i poslouchat klonovat či přeposílat, k čemu to ale je když to nevidí asio ani WDM tzn takovj vstup pak ničim nenahraješ tak k čemu ti je. Ta zvukovka je použitelná jen jako hodně kvalitní poslouchadlo, ale nahrát se na ní nedá díky driveru nic. V dobách XP měla vše funkční, měla i ekvalizér, heh, ten stejně postupen času jako ty efekty u té E-MU z driverů zmizel... prostě katastrofa obecně ty lepší zvukovky + 64 bit drivery. Neschopnost vývojářů opravit základní funkce po mnoha letech a ty složitější raději odstraní než by se vůbec snažili.

Aspoň že na té EMU zůstal plně funkční ten ASIO + HW mixing, tzn nakonec jsem to ňák rozjel, protože kdyby ne byl bych na stejném místě jak u toho adiotraku prodigi, a to by se ve mě krve nedořezalo.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pát 19. pro 2014, 12:17, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Creative EMU 1616M

Příspěvek od zombux »

jo, to zní vysloveně jako že by se mi to chtělo znovu absolvovat :| a jen to potvrzuje že výrobky téhle antiznačky mi do PC nesmí ani náhodou. myslím že v první řadě vyzkouším do Cube dát jiný op-amp (ještě nevím jaký, prostě jich pár zkusím koupit) a pak se uvidí, jestli zkusím jinou zvukovku nebo rovnou i repra. přijde mi že by ta celá sranda mohla hrát o poznání líp, takže uvidíme co se mi povede vymyslet :listen:
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Znovu už bych to taky kvůli driverům nebral, ale M-audio a audiotrak mě zklamaly ještě více.... obecně mi přijde že nikdo ty 64-bit drivery pro win pořádně nedává. Mac je na tom o něco lépe, ale ani náhodou bezproblémově.

Pokud tou cube myslíš prodigi cube, tak ta mě zklamala po HW stránce, u mého kusu byl mrtvej digital (komplet) což se ihmo u ní stává (nebyl jsem sám) ale dokonce se mi i přenášelo dost ruchů přes USB a samotnej bandwith USB znemožňoval třeba přehrávat 96Khz 24bit a zároveň nahrávat, atd. Navíc samotná kvalita zvuku byla pod prodigi 7.1hifi a pod touhle EMU, lepší jak integráče či creativky, ale oproti těmhle 2 hrála prostě hůře.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jasně, jde o cube, já mám taky odjakživa pocit že to hraje (subjektivně) hůř než E-MU 0202. ne že by to nějak rušilo nebo tak, prostě je to jen trochu zahuhlanější a ne tak křišťálově čisté jako dřív. jenže E-MU 0202 byl bazmek zase po stránce SW/driverů, kdežto Cube je 100% bezproblémová. jenže co místo toho. snad zkusit Asus Xonar U7 nebo něco dražšího? těžko říct. jsem teď zvědavý jak s tím pohne jiný op-amp.
Pfizer & Moderna inside
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak cube je co se SW stránky v pohodě protože defakto žádné drivery nemá a je to velice jednoduché zařízení. Poreferuj pak jestli s tou kvalitou zvuku výměna těch měničů pohla, měla by. Já jsem člověk kterej se nebojí mnoha zvukovek, pokud mi jedna dobře hraje tak tam budu mít klidně 2 když ty drahá bude zase dobře nahrávat. Tzn pokud ti 0202 hrála lépe tak si jí tam nech jako analog out, na vše ostatní se vykašli a IN + digital tahej přes cube. Můj nahrávací stroj jel přes 3 low-end USB krámy než jsem sehnal tu 1616M, bylo to hrozné, leč s přimnhouřenejma očima funkční řešení. Přimhouřenejma očima proto že ty zvukovky neměly možnost generovat či přijmout frekvenci po optice/SPDIF, tzn když se nesešely = průser, takže jsem buďto musel nastavit prodigi ať negeneruje a vezme si tu jejich (což bylo otravný protože když ty byly off tak prodigi nehrála a muselo se to zase vždy přenastavovat zpátky) a nebo to natvrdo poslat proti sobě a modlit se aby se to sešlo a nezačalo v tom praskat... uff, jo audio...

U 1616M může libovolně nastavit zdali bude generovat nebo přijímat frekvenci a od kud. Tzn dam jí na přijímat z optiky a prodigi generuje, tzn 0 problémů. Sranda je že je to HW řešený a když jí chytne (zapnu druhej Pc a načte se driver) tak je slišet jak v tom cvakne takže je tam ňáký fyzický rele který to tam vrazí. Celá ta věc mi přijde obecně jako ne z minulý ale předmnulý dekády heh.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pát 19. pro 2014, 14:19, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

0202 jsem se dávno zbavil, na analog out byla k ničemu, protože každou chvíli vypadával zvuk a bylo nutno restartovat zvukovku i všechny procesy, které zvuk právě využívaly :mrgreen: nahrávání a digitál mě nezajímá, jde mi o 100% poslechové tj. přehrávací zařízení, aktuálně analogovou cestou do studiových monitorů a občas do sluchátek, nic víc :)
Pfizer & Moderna inside
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Aha, no, nevěděl jsem že ty drivery jsi měl až tak špatný. Pokud to ani přehrávat nedovede tak je to fakt useless.... to mě zatim vše přehrává v pohodě.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jo, to byl totiž hlavní důvod proč jsem tu kartu zahodil. největší peklo jí dělalo přepínání zdrojů zvuku - např. proklikávání videí v youtube to spolehlivě zabilo. kdyby se pustil přehrávač, nechal hrát a už se na něj nesahalo, asi by to bylo OK. ale jak se začalo pouštět všechno možné a různě zastavovat, tak bylo hotovo. jo, volume čudlík taky nebyl z nejkvalitnějších a časem při změně hlasitosti šustil do repráků, ale to se dá přežít, dělal to snad každý volume čudl který jsem na audio vybavení měl, už od starého kazeťáku :mrgreen: to jen dokazuje, že creative dělá polofunkční shity, tvoje zkušenost s 1616M to jen potvrzuje.
Pfizer & Moderna inside
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Creativelabs (SB zvukovky) a E-MU jsou 2 separé firmy, resp Creative dříve E-MU koupil takže padá pod ně, ale jsou to jiné teamy i HW, kompletně jiné. Emu má podoné SW obtíže jako většina profi zvukovek pod 64bit wi, resp ta tvé 100x větší, ta má zase krom 2 věcí plně funkční. Mam Tu Maudio Fire404 a ten auditrak a ty jsou na tom 100x hůře. Co se SB týče ala konzumních zvukovek, tam už dnes Creative neni tak zlej, byl v době nástupu NT6.

Dříve v jeho začátcích (ISA karty) naopak dost dobrý, později (SB128 - live) dost dobrý taky, zde ale spoutu věcí získal odkupem různých firem, pak to ale začalo jít dolu...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jiné teamy možná, ale "kvalita" SW je u obou jak přes kopírák, takže to je ve finále jedno a to samé :|
Pfizer & Moderna inside
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jen malej update pro Zombuxe. Od posledního postu deně používám a zatím 0 problémů. Jediná otrava je že nehraje dokud se nenačte samotnej E-MU patchmix SW a ten se odmítne načíst automaticky pokud je zvukovka v offline stavu při bootu. Což může bejt otravný protože dost často jí zapomenu zapnout protože jí zrovna v ten moment nepotřebuji a pak je to otravné klikání navíc. Nechávat jí zaplou neustále nehodlám protože docela topí, tipl bych si že žere +- jak můj low-power torrent komp... ale na watmetr jsem jí zatim nedal.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“