Ahoj, mám následující problém:
PC mi normálně funguje s AMD Radeon HD 7950 a R9 290. Ale jakmile zapojím GTX 690, tak se PC nespustí, ani se neroztočí ventilátory, prostě nic. Ještě zajímavější je, že když zapojím tu GTX 690 a nezapojím napájení, tak se ventilátory roztočí, ale na monitoru se logicky nic nezobrazuje, protože grafika nemá napájení. Taky jsem si všiml, že když mám zapojenou tu GTX 690 i s napájením, tak po stisknutí power tlačítka se ze zdroje ozývá velice slabě jakoby zvuk startování (jak když startuje motor např. auta) a zakončí se to jiným trošku hlasitějším zvukem, chviličku je pauza a pak se to opakuje. Toto je v řádu milisekund.
Tu GTX 690 jsem v tom samém počítači měl zapojenou již dříve, ale fungovala bez problémů. I Far Cry 4 jsem hrál asi hodinu. Mám koupenej měřák a vím, že při hraní toho Far Cry 4 brala celá sestava něco málo pod 400W. Žádné SW nebo HW změny jsem nedělal od té doby.
Clear CMOS přímo na desce jsem zkoušel, vyndání baterky, zapnutí s odpojeným HDD a venilátory, s jednou RAM, i jinou MB jsem zkoušel... vše bez výsledku.
Sestava: i5 3570k, asus maximus v formula, 2x 4gb crucial ballistix tactical 1866 mhz, WD Blue 1TB, Seasonic 550W Gold, OS Win 8.1
Nehodlám tu kartu na tomto zdroji provozovat, provozoval jsem ji s výkonnějším zdrojem, ale ten už nemám.
Teď jen potřebuji ukázat funkčnost při prodeji, ale nastal mnou popisovaný problém.
Děkuji všem za rady, nápady...
PC se nespustí s GTX 690, s dvěma jinýma graf. k. funguje
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Cocroach
- Černá karta

-
- tielka
- Středně pokročilý

Re: PC se nespustí s GTX 690, s dvěma jinýma graf. k. funguj
sis odpověděl...podívej se jaký min.zdroj ta grafárna potřebuje...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Kdyby jsi mi tohle standarně popsal (ala se zapojenym napájenim karty se ani nerozjede zdroj), vyhodil bych ti odpověď jasnou, ala zkrat, tzn něco hodně špatně zapojeno nebo je karta mrtvá (zkrat díky spálenému mosfetu napájecí kaskády) poze díky faktu že říkáš že dříve fungovala OK tu můžeme polemizovat o zdroji.
- Cocroach
- Černá karta

-
papírově je to přehnaný, mám kvalitní seasonic s gold certifikací a navíc jak jsem psal, počítač jsem s tím zdrojem a tou grafikou několikrát spustil a běžel několik hodin a to i v zátěži (far cry 4)tielka píše:sis odpověděl...podívej se jaký min.zdroj ta grafárna potřebuje...
celá sestava v zátěži bere 400w
napovídají něco ty zvuky vycházející ze zdroje, jak jsem popisoval?DOC_ZENITH píše:Kdyby jsi mi tohle standarně popsal (ala se zapojenym napájenim karty se ani nerozjede zdroj), vyhodil bych ti odpověď jasnou, ala zkrat, tzn něco hodně špatně zapojeno nebo je karta mrtvá (zkrat díky spálenému mosfetu napájecí kaskády) poze díky faktu že říkáš že dříve fungovala OK tu můžeme polemizovat o zdroji.
jaktože se roztočí ventilátory i na grafice bez zapojeného napájení? a s napájením nic
když sundám chladič, tak poznám fyzicky, jestli je spálený?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hmm, většinou bohužel ne. Zdroj co jde do zkratu obvykle jen cvakne a hned se sám vypne (pokud má funkční ochranu, pokud by neměl už by jsi viděl ohňostroj). Poznat se to dá jen když tam byl napojenej overkill zdroj co jí má vejš a propálil samotnej mos/PCB skrz ještě než se vypnul, v práci jsme kdysi ze srandy takhle burnovaly šlušlý karty Seasonicem 750W OEM kterej dával peak asi 1,2KW a to už stačilo k tomu aby byl ohňostroj.
Takhle, těžko se to pozná, ani multimetrem to nemůžeš proměřit a zjistit, protože jeden vyzkratovanej mos = celá kaskáda dokud jej neodletuješ. Leda tomu člověku řekni ať si přinese svůj zdroj a zkuste to na místě, a kdyby nic tak holt funus. Je ale divný že by se to stalo "samo od sebe" ala karty šla do šuplete funkční a vyndala se se spálenou VRM? To je divný. Divný taky je že by byl zdroj "moc slabej" aby to zapnul. Startovací voltáže jsou u dnešních karet nízké, kor Nvidia narozdíl od AMD ve stavu postu bez driveru defaultuje do 2D taktů, tzn odběr je tam malej, tohle neni logický aby to udrželo 290 v 3D a s GTX690 to ani nepostlo.
Takhle, těžko se to pozná, ani multimetrem to nemůžeš proměřit a zjistit, protože jeden vyzkratovanej mos = celá kaskáda dokud jej neodletuješ. Leda tomu člověku řekni ať si přinese svůj zdroj a zkuste to na místě, a kdyby nic tak holt funus. Je ale divný že by se to stalo "samo od sebe" ala karty šla do šuplete funkční a vyndala se se spálenou VRM? To je divný. Divný taky je že by byl zdroj "moc slabej" aby to zapnul. Startovací voltáže jsou u dnešních karet nízké, kor Nvidia narozdíl od AMD ve stavu postu bez driveru defaultuje do 2D taktů, tzn odběr je tam malej, tohle neni logický aby to udrželo 290 v 3D a s GTX690 to ani nepostlo.
- Cocroach
- Černá karta

-
ok děkuju, tak dojede se zdrojem a kdyžtak ji pošlu na reklamaci