Aktuální konfigurace:
MB: Gigabyte GA-MA785G-UD3H
CPU: AMD Athlon II X4 630
RAM: 4GB Kingston HyperX (1066 MHz @ CL5)
GPU: ATi Radeon HD 4870 Vapor-X 1GB DDR5
HDD: WD 320GB, 640GB, 1TB, 2TB, 3TB (Black, Blue, Green a některé odcházejí, budu to redukovat)
PSU: Seasonic (520W, ten s modulární kabeláží)
Další komentář:
Zdravím,
tak to vypadá, že konečně jsem našetřil nějakou tu kačku a možná by to tedy konečně chtělo upgrade.
Důvod:
Už delší dobu jsem nespokojený s výkonem, nikoliv ale ve hrách, ale při běžném používání. Je to prostě hrozně líné, práce s Windows XP na single core Pentiu a 1GB RAM je svižnější, než práce s Windows 8.1 na mém PC. Stejně tak např. při psaní se písmenka doplňují pomaleji, ne třeba o vteřinu, ale já to prostě poznám. Kupodivu ve hrách je to docela dobré (i když zase asi nehraju nic náročného). Už jsem to tu popisoval i někde na fóru, ale v podstatě kromě metody pokus-omyl nemám šanci to odzkoušet, navíc mám desku s prehistorickými DDR2, které by mě vyšly poměrně draho.
Využití:
Asi úplně běžné - nějaké (zejména starší) hry (např. Lineage 2 běží lépe na Intelu, relativně náročná - neoptimalizovaná - single-core hra, MS Flight Simulator X, nějaké další simulátory,...), občasná práce s audiem (VST), videem (střih, render).
Představa (Intel):
1) Docela se mi zalíbila levná varianta s Intel Pentium G3258, která se tu docela dost doporučuje, s tím, že bych bral buď levnou desku, která by umožňovala aspoň nějaké OC, příp. nějakou Z97, pokud by to mělo smysl (= pokud by deska mohla do budoucna stačit, např. na výměnu za nějaké i5).
2) V podstatě bych mohl koupit nějakou i5 rovnou (ideálně z druhé ruky, ale když vidím ty vyděračské ceny v inzerátech, tak se to snad ani nevyplatí), protože peníze teď jsou. Je mi ale "líto" dát najednou za PC tolik peněz, protože dávno tomu, co jsem hodně hrál (přece jen, tolik času na to už není,
V obou případech bych potřeboval nové RAM, vzhledem k tomu, že nyní mám mrtvé DDR2.
Představa (AMD):
Tady konkrétně netuším. Vím, že AMD má navrch v podstatě snad jen v renderování videa, atp., kde se využije větší počet jader. Co se nákladů týče, tak ty pořizovací jsou určitě nižší, ale když přihlédnu ke spotřebě, tak už si zase tak jistý nejsem. Tady to vážně nedokážu rozseknout.
Shrnutí:
Vím, že graf. karta už je "poněkud" starší, zatím ale asi měnit nechci - vzhledem k tomu, jak často (ne)hraju by to pro mě byly vyhozené peníze.
Uf, budete to se mnou mít těžké asi, protože sám vlastně nevím, co chci. Každopádně předem díky za rady.
EDIT: Cenový limit je orientační, v případě výměny za i5 by to asi bylo kolem těch 10k (ale jak říkám, raději bych asi ušetřil, možná mě přesvědčíte o opaku).