opticky kabel
Moderátor: CageJ
- apofis026
- Nováček
-
opticky kabel
Dobry den,
chtel bych se zeptat jestli bude kvalitnejsi zvuk ze zakladni desky kdyz zapojim repra prez opticky kabel nebo klasicky 5+1 cinche a vsem jsou vyhpdy dekuji
chtel bych se zeptat jestli bude kvalitnejsi zvuk ze zakladni desky kdyz zapojim repra prez opticky kabel nebo klasicky 5+1 cinche a vsem jsou vyhpdy dekuji
- Wiruz
- Pokročilý
Re: opticky kabel
nemyslim si ze by to nejak extra pomohlo, za predpokladu ze se nejedna o profi zvukovou kartu a profi aparaturu. V pripade ze by jsi mel nejake ruseni v reprodukci hudby, muzes zkusit optiku, ale jeslti je vse v poradku, tak se kvalita nijak nezmeni...
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Gigabyte Aorus RTX 3070 8GB @ 1800MHz/0,825V > 170W SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64

- Suke001
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, ohledně kvality to asi nepoznáš. Já osobně používám optiku k odrušení signálu.
- Stratos
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
optika ma vyhodu v tom ze skrze to procpes DTS.. Takze pokud ta moznost je je to urcite lepsi nez pres klasicke jacky.
- CageJ
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
u mna bol rozdiel obrovsky, pri pouziti cez jack sumela i mys... optika vse vyriesila
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Když to člověk připojí optikou, tak jde digitální signál do repro a teprve samotné repro tvořej zvuk, vůbec ne zvukovka v PC (je v tu chvíli tedy naprosto jedno jakou tam člověk má). Kvalita bude záležet na tom jestli by analog nebyl rušenej a jak kvalitní svou vlastní zvukovku a jedjí DA převodníky má ta repro soustava. Ala chytrému napověz blbého kopni - Zapoj oboje a porovnej kvalitu.
- maslik
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ze by bylo jedno kterou zvukovku tam clovek ma?? Kazda zvukovka ma jinou napajeci cast a co Jitter, s nim se nepocita?? Optika je srot, kup digitalni kabel, pokud chces tu nejlepsi kvalitu prenosu, tedy za predpokladu, ze budes pouzivat pc jako transport zvuku
- Porenut
- Nováček
-
[quote="DOC_ZENITH"]Když to člověk připojí optikou, tak jde digitální signál do repro a teprve samotné repro tvořej zvuk, vůbec ne zvukovka v PC (je v tu chvíli tedy naprosto jedno jakou tam člověk má).
Tak tím si nejsem zcela jistý. Teda tou částí o té nepotřebě zvukovky. Možná se platu, ale nejsou náhodou audio kodeky zpracovávány ve zvukovce.
Nicméně možná doba pokročila, ale mám nedůvěru v optiku a to zvláště kvůli jitteru. Oni ty Toslinky nejsou moc kvalitní ani ohledně kvality ukotvení zástrčky v zásuvce - musíš občas zkontrolovat, jestli ti trošku nevylez, hlavně pokud nějak budeš šoupat PC nebo reproduktorem. Samozřejmě pokud tam máš nějakou neintegrovanou zvukovku, u nich je kvalita možná o něco lepší.
Také pak záleží jaký máš kabel. Ono u kabelu v délce 1m je to asi jedno, ale kdyby jsi měl delší třeba 5 a více metrů, tak tam už mohou být podstatné rozdíly.
Podle mě je nejlepší tahat zvuk přes asynchronní USB D/A převodník. Nicméně záleží na konektivitě reprosoustavy, nebo třeba AV reciveru.
Samozřejmě pokud máš reproduktory za dva litry, tak bych nic neřešil a dal to klidně přes tu optiku
Tak tím si nejsem zcela jistý. Teda tou částí o té nepotřebě zvukovky. Možná se platu, ale nejsou náhodou audio kodeky zpracovávány ve zvukovce.

Nicméně možná doba pokročila, ale mám nedůvěru v optiku a to zvláště kvůli jitteru. Oni ty Toslinky nejsou moc kvalitní ani ohledně kvality ukotvení zástrčky v zásuvce - musíš občas zkontrolovat, jestli ti trošku nevylez, hlavně pokud nějak budeš šoupat PC nebo reproduktorem. Samozřejmě pokud tam máš nějakou neintegrovanou zvukovku, u nich je kvalita možná o něco lepší.
Také pak záleží jaký máš kabel. Ono u kabelu v délce 1m je to asi jedno, ale kdyby jsi měl delší třeba 5 a více metrů, tak tam už mohou být podstatné rozdíly.
Podle mě je nejlepší tahat zvuk přes asynchronní USB D/A převodník. Nicméně záleží na konektivitě reprosoustavy, nebo třeba AV reciveru.
Samozřejmě pokud máš reproduktory za dva litry, tak bych nic neřešil a dal to klidně přes tu optiku

Můj současný: Intel Core I7-5960X, Corsair Dominator Platinum 8x8GB DDR4 2800MHz, Asus Rampage V Extreme, Asus GeForce GTX 980 Strix, Asus RAIDR Express 240GB, 2 x WD Red PRO 2TB, Dell UltraSharp UP3214Q
Stařík z 2007: Intel Core 2 Extreme QX6800 (2, 66GHz, 8M, 1066MHz), BFG OC GF8800 Ultra PCI-E 768MB DDR3 v dual SLI, Corsair 2048MB Twinx Dominator DDRII 1111 CL4 x 2 (tedy 4 GB), Asus Striker ll Formula, nForce 780i SLI, s775, 4xDDR2, 2xGLAN, ATX Hewlett-Packard TFT LP3065 30" LCD
Na velikosti záleží!!!
Stařík z 2007: Intel Core 2 Extreme QX6800 (2, 66GHz, 8M, 1066MHz), BFG OC GF8800 Ultra PCI-E 768MB DDR3 v dual SLI, Corsair 2048MB Twinx Dominator DDRII 1111 CL4 x 2 (tedy 4 GB), Asus Striker ll Formula, nForce 780i SLI, s775, 4xDDR2, 2xGLAN, ATX Hewlett-Packard TFT LP3065 30" LCD
Na velikosti záleží!!!

- zhor
- Začátečník
Potrebuju propojit TV audio s dratovym digital coax vystupem se zesilovacem kterej ma digital optickej vstup. Existuje nejakej kabel/redukce kterej by mel na jedny strane dratovej coax a na druhy optickej konektor? (zatim jsem to nikde nenasel)
PC1: CPU=i7-11700F+NH-U12A | MB=Asus TUF B560M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x16G 3600 | GPU=Asus RTX4070 Dual | SSD=Samsung 970 Evo Plus 1T+SSHD: Seagate FireCuda 2T | PS=Corsair TX750M | Case=FD FocusG Mini | Mon= MAG272-165Hz | OS=W10Pro |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=EVGA GTX980 SC | SSD=Samsung 850 Evo 250G | OS=Kubuntu |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=EVGA GTX980 SC | SSD=Samsung 850 Evo 250G | OS=Kubuntu |
- Porenut
- Nováček
-
Můj současný: Intel Core I7-5960X, Corsair Dominator Platinum 8x8GB DDR4 2800MHz, Asus Rampage V Extreme, Asus GeForce GTX 980 Strix, Asus RAIDR Express 240GB, 2 x WD Red PRO 2TB, Dell UltraSharp UP3214Q
Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Takhle optika vs klasickej SPDIF, neslyšim rozdíl vše je 100% kvalitní jak má, já jsem zatim problémy způsobené jitterem nezaznamenal, a to ani když jsem optikou navzájem propojil cheap USB zvukovky za pár stovek...Porenut píše:DOC_ZENITH píše:Když to člověk připojí optikou, tak jde digitální signál do repro a teprve samotné repro tvořej zvuk, vůbec ne zvukovka v PC (je v tu chvíli tedy naprosto jedno jakou tam člověk má).
Tak tím si nejsem zcela jistý. Teda tou částí o té nepotřebě zvukovky. Možná se platu, ale nejsou náhodou audio kodeky zpracovávány ve zvukovce.![]()
- Porenut
- Nováček
-
Tak nějak jsi nejsem jistý co máš na mysli. Netvrdil jsem, že je rozdíl mezi S/PIDF a Toslinkem. Předpokládám, že klasický 5+1 cinch jsou na jedné straně (do zvukovky) 3 x 3,5 jacky a na druhé straně 6 x cinch (do reproduktoru) to je ale analog a ne digitál.
Nicméně Toslink není zázračná kvalita - to už bych raději volil ten S/PIDF, jenže ten na zvukovkách moc není, alespoň ne na integrovaných. Když budeš mít kvalitní koax s kvalitním stíněním, tak si myslím, že výše popsané rušení signálu se nebude konat a kvalita signálu a i Jitter jsou v pohodě. Zároveň, ale jak jsem psal u beden do 2.000,- je to asi jedno, ono je to jedno i ubeden do 30.000,-
Reagoval jsem na tebe, neboť toto vlákno může číst kdokoliv a ten kdokoliv má třeba bedny za 50.000,- a více a tak je dobré, aby věděli, že i ta optika není to pravé ořechové.
Můj názor, ale na připojení přes asynchroni USB D/A se nemění, je to podle mého názoru a zkušeností nejvyšší kvalita přenosu zvuku.
Nicméně Toslink není zázračná kvalita - to už bych raději volil ten S/PIDF, jenže ten na zvukovkách moc není, alespoň ne na integrovaných. Když budeš mít kvalitní koax s kvalitním stíněním, tak si myslím, že výše popsané rušení signálu se nebude konat a kvalita signálu a i Jitter jsou v pohodě. Zároveň, ale jak jsem psal u beden do 2.000,- je to asi jedno, ono je to jedno i ubeden do 30.000,-

Reagoval jsem na tebe, neboť toto vlákno může číst kdokoliv a ten kdokoliv má třeba bedny za 50.000,- a více a tak je dobré, aby věděli, že i ta optika není to pravé ořechové.
Můj názor, ale na připojení přes asynchroni USB D/A se nemění, je to podle mého názoru a zkušeností nejvyšší kvalita přenosu zvuku.
Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Začal jsi mluvit o jitteru a že tosslink optice by jsi se kvůli tomu vyhnul, tak jsem jen reagoval že jitter jsem nikdy nezaznamenal jako realistickej problém. Jednim hlasem ale dodám, že provozuji digitální cesty vždy jen na 48Khz, ne více, takže kdyby někdo chtěl více tak možná... možná....
- Porenut
- Nováček
-
To jo, mě tam, ale neseďel S/PIDF, ale v poho, hlavně že jsme se domluvili. Ač mám zálibu v PC tak jsem i tzv. jak se říká audiofil tak proto o tom píši. Toto fórum si myslím navštěvují i tací jakej jsem já 

Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Spdif jsem uvedl jako že jsem jej zkoušel také (mam obojí) a nebyl zde rozdíl tzn potencionální jitter tosslinku kterej by papírově měl bejt mnohem větší jak na SPDIF, se nijak neprojevil.
- Porenut
- Nováček
-
Jak jsem již psal. Ona kvalita přenosu a teď nemyslím jen zkreslení kvůli jitteru, ale například nžádoucí odrazy paprsku v optice se budou projevovat až v delším vedení a zároveň to celkové zkreslení bude znatelné až u kvalitních měničů. U koaxu to zase může být degradace signálu vlivem působení elektromagnetického pole z okolních zdrojů při špatném odstínění koaxu. Například to vzniká, když ten koax je zamotanej do síťových kabelů, nebo když leží na nějakém nestíněném zdroji atd.
Když se vrátim k té optice, tak jsem nedávno někde četl test optických kabelů a tam došli k závěru, že ať je jádro plast, nebo sklo tak u metrových kabelů nenašli rozdíl v kvalitě přenosu. Samozřejmě, že rozumím a chápu nahrazení analogu digitálem, zvláště při tom chaosu kabelů za compem, který tam většinou vládne.
Když trošku odbočím od audia, tak obdobná situace je i u UTP vedení, myslím tím to rušení.
Když se vrátim k té optice, tak jsem nedávno někde četl test optických kabelů a tam došli k závěru, že ať je jádro plast, nebo sklo tak u metrových kabelů nenašli rozdíl v kvalitě přenosu. Samozřejmě, že rozumím a chápu nahrazení analogu digitálem, zvláště při tom chaosu kabelů za compem, který tam většinou vládne.
Když trošku odbočím od audia, tak obdobná situace je i u UTP vedení, myslím tím to rušení.
Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Aha no, já mam vše délku 1-1,5M dlouhé kabely nepoužívám, spíš jsem narážel na onen všude proklamovanej problém nekvalitních Toslink optickejch konektorů na cheap zvukovkách či integrovanejch na baordech (ala velká část jitteru vzniká tam, ne vlivem kabely) ale v praxi jsem to prostě nezaznamenal.
Mam 3 kompy propojené optikou. Jeden má Creative E-MU1616M (do toho jsou zapojené AKG K240 sluchátka. ), Druhej má audiotrak prodigi 7.1hifi (tam jsou repráky) a třetí ranodm cheap USB zvukovku. A když zvuk necham projít celym loopem, tzn z kompu do kompu a pak do dalšího a pak zpět a pak přehát (tzn projde přes 3 optické kabely a 6 tosslinků), nepozném ani na těch AKG rozdíl mezi tím versus když to pustim lokálně. Kvalita je prostě stále jak má, 100%.
Mam 3 kompy propojené optikou. Jeden má Creative E-MU1616M (do toho jsou zapojené AKG K240 sluchátka. ), Druhej má audiotrak prodigi 7.1hifi (tam jsou repráky) a třetí ranodm cheap USB zvukovku. A když zvuk necham projít celym loopem, tzn z kompu do kompu a pak do dalšího a pak zpět a pak přehát (tzn projde přes 3 optické kabely a 6 tosslinků), nepozném ani na těch AKG rozdíl mezi tím versus když to pustim lokálně. Kvalita je prostě stále jak má, 100%.
- Porenut
- Nováček
-
To je opravdu zajímavá konfigurace. Nicméně ono to zkreslení přes sluchátka není tolik znatelné, protože je mezi zdrojem (zvukovkou) a měničem méně elektroniky. Má to co dělat s tím, že v reprobednach máš ještě výhybky, neboli další součástky, včetně více konektorů spojů atd. sluchátka jsou v tomto prostě jednodušší a tak při kvalitní konstrukci sluchátek je reprodukce skvělá.
To co jsem poipsoval, je spíše v případě, že v jedné místnosti je comp a v jiné je třeba AV reciver. Pak jsou kabely delší a pokud jsou k tomu připojeny ještě kvalitní reprobedny tak je zkreslení slyšitelné.
Já osobně mám připojené 2m optikou tyto repro http://www.suntech.cz/produkt/317953-tr ... roduktory/ a je vše v pohodě. Jsou to ale jen taková šumátka k PC, většinou jedu přes tyto sluchátka ASUS STRIX 7.1. Do budoucna si ale budu stavět svoje repro, zatím jsem ve fázi příprav a tak mám plnou hlavu chytrosti od lidí co s tím maj zkušenosti. Hned ale dodávám, že v hudbě se pohybuji už nějakej ten pátek (včetně zvučení zábav), bohužel o vše co jsem měl, jsem přišel - nj to je tak, když tě rozpad rodiny oškube na kost
To co jsem poipsoval, je spíše v případě, že v jedné místnosti je comp a v jiné je třeba AV reciver. Pak jsou kabely delší a pokud jsou k tomu připojeny ještě kvalitní reprobedny tak je zkreslení slyšitelné.
Já osobně mám připojené 2m optikou tyto repro http://www.suntech.cz/produkt/317953-tr ... roduktory/ a je vše v pohodě. Jsou to ale jen taková šumátka k PC, většinou jedu přes tyto sluchátka ASUS STRIX 7.1. Do budoucna si ale budu stavět svoje repro, zatím jsem ve fázi příprav a tak mám plnou hlavu chytrosti od lidí co s tím maj zkušenosti. Hned ale dodávám, že v hudbě se pohybuji už nějakej ten pátek (včetně zvučení zábav), bohužel o vše co jsem měl, jsem přišel - nj to je tak, když tě rozpad rodiny oškube na kost

Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
V hudbě se pohybuješ roky a máš ainstream PC repráky a gaming sluchátka tak na čem jí posloucháš? 
Já mam tenhle šílenej setup pro nahrávání. Sekundární PC má v sobě video zachytávačku a když už jedu full quality video, musim i audio, analogem to fakt bylo amamtérský, tzn vše je propojené aby vše šlo z jinejch PC (či dalších zdrojů) perfektně nahrávat bez jakékoliv ztráty kvality. Nahrává se na té EMU, ta je takovym středem všeho teď, hlavně proto že má nadherno uvkalitu výstupu + dobrej interní sluchátkovej zesík, že má jak optical tak SPDIF in, na optice vysí main PC a na SPDIF je napojenej retro komp s SB-live + přehrává do sluchátek + zároveň přeposílá audio optikou zpět do main PC. Jediná nevýhoda je že je to velký a žravý. Moje zvukovka má spotřebu větší jak některé ULV laptopy.

Já mam tenhle šílenej setup pro nahrávání. Sekundární PC má v sobě video zachytávačku a když už jedu full quality video, musim i audio, analogem to fakt bylo amamtérský, tzn vše je propojené aby vše šlo z jinejch PC (či dalších zdrojů) perfektně nahrávat bez jakékoliv ztráty kvality. Nahrává se na té EMU, ta je takovym středem všeho teď, hlavně proto že má nadherno uvkalitu výstupu + dobrej interní sluchátkovej zesík, že má jak optical tak SPDIF in, na optice vysí main PC a na SPDIF je napojenej retro komp s SB-live + přehrává do sluchátek + zároveň přeposílá audio optikou zpět do main PC. Jediná nevýhoda je že je to velký a žravý. Moje zvukovka má spotřebu větší jak některé ULV laptopy.

- Porenut
- Nováček
-
To je docela mazec, ale jak to popisuješ tak asi chápu proč to tak máš. Zase předpokládám, že si to na tu spotřebu vydělá, ale chtěl bych vidět ten elektroměr, to musí bejt cvrkot
Jak jsem psal, nechal jsem se oškubat bejvalou a tak mě zbyl akorát PC (soudkyně mě nebyla moc nakloněna
), teď jsem zainvestoval nový PC a časem zase chci něco na kvalitní hudbu.
PC ale měl přednost, protože mě vydělává prašulky a poskytuje odreagování při nějakej tej hře. Hudbu mám už jen pro poslech, ale mám rád kvalitní zvuk, tak musím počkat až mě ten comp na nějakou tu kvalitu vydělá. Uvažuji i nad tím, že si vybalastim vlastní zesík, ale to bych šel do lampovýho - analogovýho audia. Teď mám hafo času a tak bych si s tím mohl vyhrát.
Jo a ty repráčky mám jen když čučim na nějakej film a ležim v posteli. Vím že jsou to kraksny, ale nechtělo se mě investovat do ničeho lepšího když mám v plánu stavbu vlastních.
Nj ženy jsou někdy k vzteku.

Jak jsem psal, nechal jsem se oškubat bejvalou a tak mě zbyl akorát PC (soudkyně mě nebyla moc nakloněna

PC ale měl přednost, protože mě vydělává prašulky a poskytuje odreagování při nějakej tej hře. Hudbu mám už jen pro poslech, ale mám rád kvalitní zvuk, tak musím počkat až mě ten comp na nějakou tu kvalitu vydělá. Uvažuji i nad tím, že si vybalastim vlastní zesík, ale to bych šel do lampovýho - analogovýho audia. Teď mám hafo času a tak bych si s tím mohl vyhrát.
Jo a ty repráčky mám jen když čučim na nějakej film a ležim v posteli. Vím že jsou to kraksny, ale nechtělo se mě investovat do ničeho lepšího když mám v plánu stavbu vlastních.
Nj ženy jsou někdy k vzteku.

Na velikosti záleží!!!
Na velikosti záleží!!!