programování v c++ a nebo v C#

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
GERADRIEL
Nováček
Nováček

programování v c++ a nebo v C#

Příspěvek od GERADRIEL »

Dobrý den rád bych se vrátil zpět k programování ale nevím ve kterém jazyce.Začínal jsem kdysi programovat v jazyce pascal,přesněji v programu turbo pascal ještě když byl dos na 286ce :-D Poté jsem pod Windows přešel na jazyk c++.Měl jsem to jen jako koníček bavilo mě to.Poté jsem toho z časových důvodů musel zanechat.A dnes začínám v uvozovkách od začátku a narazil jsem na jazyk C# jako na nejnovější.Tak bych se chtěl zeptat který jazyk je na dnešní dobu lepší a který má lepší možnosti,jak jsem se dočetl tak i c++ prošel v jisté době velikou změnou údajně.A chtěl bych poprosit zda byste mi mohli ve stručnosti o C# něco říci.Celkově mě zajímá,který jazyk je lepší a jaké mají tyto jazyky možnosti i co se týče uplatnění v praxi.vždy mě zajímalo vývojové programování-software,hry atd. děkuji.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: programování v c++ a nebo v C#

Příspěvek od oneb1t »

c# je dobrej jazyk ale svaze te s windows platformou (alespon zatim)
c++ neni moc vhodnej pro samouky chce to aby ti v nem alespon zakladni veci nekdo vysvetlil :)
pro zacatky se hodi taky java (resi spoustu veci za tebe ale neni ve vysledku moc rychla) a umozni ti psat soft treba pro android telefony nebo webovky navic ma asi nejprijemnejsi syntaxi

pro vyvoj her se vyplati zacit se ucit rovnou nejakej specifickej engine (unity, cryengine, unreal etc.)
psat si totiz vlastni engine od zacatku neni zadna sranda obzvlast pro 3d zobrazovani potrebujes znat celkej kus matiky pro praci s maticema ale zase se na tom muzes spoustu veci naucit

o jinejch bych pro zacatek ani neuvazoval :)
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Takže C/C++ je králem všech jazyků, ale má také své nevýhody ve své těžkopádnosti a s tím spojeného poměrně pomalého vývoje aplikací. Z tohoto důvodu vznikl C#, kde se nemusíš během vývoje starat o spoustu věcí (správa paměti, destruktory ...) a s NET frameworkem dostaneš také spoustu hotových tříd a objektů, které bys musel v C++ programovat sám, nebo použít cizí knihovny. C# přináší tedy o proti C++ rapidní vývoj aplikací, ale zase na úkor rychlosti kódu (ale neboj, není to zase nic tak hrozného) takže některé aplikace, které potřebují real time zpracování, se tím programují špatně, nebo se nedají programovat vůbec. Jde tedy hlavně o to, co plánuješ programovat.

Pokud chceš programovat ve Windows klasické uživatelské aplikace (třeba i napojené na databáze) je C# jasné volba a na Javu úplně zapomeň. Na hry by asi bylo nejlepší C++, ale jak píše oneb1t, hry programovat jedině pomocí již hotových enginů. No a tam záleží, jaké programovací jazyky daný engine podporuje.

Tady jsou některé herní enginy, které tě finančně nezrujnují :)
Unity - C# a Java (zdarma, placená verze PRO)
UT4 - C++ (něco platíš měsíčně a něco ze zisku)
CryEngine - C++, C#, Lua (něco platíš měsíčně)
(tahám to z hlavy, konkrétní částky si najdeš sám)

Takže za mě je nejlepší volbou C#, které bylo původně WIn only, ale díky Xamarinu a Unity (na hry) je vlastně multiplatformní.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GERADRIEL
Nováček
Nováček

Příspěvek od GERADRIEL »

hry jsem programoval naposledy v pascalu ještě pod dosem ale byli to takové primitivní hry jako třeba hádání čísla,na které pc myslí,sestřelování jakoby čtverečků ale více jsem se vždy zajímal o software-ten je pro mě priorita,už tenkrát v dosu jsem měl vytvořeného svého manažera pro dos v pascalu.Hry jsou jen takový bonus,neplánuji programovat nějaké náročné hry tedy alespoň zatím ne,co se týká náročnějších grafických her tak ani nemám představu jak vznikají :-D A co se týče platforem windows je asi nejrozšířenější,takže to zatím neřeším,a programovat aplikace pro mobilní telefony neplánuji tedy alespoň zatím ne,chci se hlavně soustředit na pc.
1Pupik1989
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 1Pupik1989 »

Tak to máš celkem jasnou volbu, pro windows aplikace vyber C#.

Programování 3D her samo o sobě není složité. Horší je teorie. Konkrétně nejtěžší je výběr herních mechanik, které budou použity. Pak už se to píše samo.
CPU: AMD Phenom II x4 955BE @ 4GHz FAN: Arctic Cooling Freezer Xtreme rev.2
MB: MSI 760GM-E51
RAM: Kingston 2x4Gb RAM DDR3 1333 @ 1466MHz
GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 OC 985/1260MHz
HDD: WD Caviar Green WD10EARX 1TB SATAIII/600, ZDROJ: Fortron FSP550-APN (550W)
jaluvkap
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jaluvkap »

Pokud bys nechtel bych prilis vazany na platformu Windows, tak ted je dost v kurzu javascript a dalsi podobne s prominutim "prasarny" - c# je dobry na backend, html/javascript pak frontend
1Pupik1989
Začátečník
Začátečník

Frontend leda tak prdlajz. Javascript je jen jedna z možností pro web designery. Žádné úžasnosti s tím nedokážeš, pokud to systém nepodporuje. A že v sedmičkách je to ořezané, takže zbytečné. C# nebo pro pojročilejší C++. Pokud to píšeš pro Windows XP v C# tak to většinou půjde i na "next gen" windowsech. Javascript je opravdu blbost, pokud to nehodláš kompilovat do jiného jazyku.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

javascript momentalne umi uplne vsechno jak frontend tak backend nejdriv si to nastuduj a pak muzes radit ;)

klicovy slova:
node.js
angular.js
1Pupik1989
Začátečník
Začátečník

Ano a three.js a blabla. Mám v tom už nějakou letitou (10 let) praxi. Jestli chceš psát aplikace pro windows v javascriptu, tak si prase nebo neznalý ostatních vhodných jazyků. Tečka.

Zkoušel si někdy v node.js připojit databázi? Jestli ano, tak si můžeme povídat. Nehledě na výkon oproti serverovým jazykům.

Jsou jazyky, které mají konkrétní využití. Javascript má ovládat DOM na uživatelské straně. Že ho někdo zprasí je druhá věc.

Mimichodem aplikace bazírující na node.js bude nevyužitelná. Nikomu se nebude chtít instalovat něco navic.
jaluvkap
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jaluvkap »

S javascriptem na backend zkusenosti nemam a popravde ani nejak nechci mit,ale na frontend je v kombinaci s html5 uz dostatecne silny a hlavne nezavisly na platforme.Urcite uz neni jen pro manipulaci s DOM viz AJAX apod. A s tim,ze to je nastroj pro webdesignery nesouhlas...pro ne je css...kdysi to tak mozna bylo,ale dnes jiz urcite ne.Kazdopadne c# je pro zacatek dobra volba
1Pupik1989
Začátečník
Začátečník

Tak jasné. Přibylo WebGL atd. Ajax pořád patří ke klientské straně, příklad třeba asynchroní načítání příspěvků na FB. Defacto v tom napíšeš cokoliv, ale ten výkon je žalostný. Javascript pro backend je hodně v plenách. C# bude určitě o mnoho lepší. Jako další by mohla projít Java.

CSS už se taky používá pro cokoliv. Já ho používal na stylování GUI aplikace. Je to pohodlnější.

PS.: Není design jako design. Webdesignem se rozumí vše kolem tvorby webu.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

1Pupik1989 píše: Zkoušel si někdy v node.js připojit databázi? Jestli ano, tak si můžeme povídat. Nehledě na výkon oproti serverovým jazykům.
.
zkousel vykon velice slusnej jak pro db tak pro vykonavani programu nekdy i srovnatelnej s nativnim c
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Pokud chce GERADRIEL programovat pod Widlema (WinForm), žádný JavaScript bych sem vůbec netahal, to je úplně od věci. Maximálně tak Java jako taková, ale to je pro Win druhá liga.
Za mě buďto C/C++ nebo C# s tím, že C# je pro většinu aplikací prostě efektivnější (rychlost vývoje).
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Za me C# a WPF.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

C# a winforms, WPF je na začátečníka brutální overkill, kterej ho do týdne znechutí a odradí.

Winformy jsou relativně jednoduchý, dost logický a až se na nich naučíš nějakou dekompozici té aplikace a přestanou ti stačit možnosti, můžeš přejít na WPF s tím, že některý principy jsou tam dost podobný. Skoro bych ale řekl, že pokud nemáš opravdu hodně volnýho času/zápalu, k tomuhle ani nedojde a s winforms si vystačíš.

C++ s winApi je pro vývoj windowsích aplikací v podstatě mrtvý, jedinej kdo v tom ještě dělá jsou firmy, co mají hromadu starýho kódu, kterej nemůžou jen tak zahodit. Hlavně v tom ale každá pitomost trvá 20x tak dlouho jak v .netu.
C++ s QT se používá, protože je to multiplatformní, ale opět, o dost složitější než winforms.
Java a SWING - je to pomalý (viz třeba jdownloader), ošklivý, a i člověk co dělal 10 let v Javě mi řekl, že na windows GUI je podstatně lepší .NET.

Na javascript a jeho frameworky bych se vykašlal, je to naprostej antijazyk a ještě jsem pro něj neviděl funkční intellisense. (existuje vůbec?) (začínal jsem na C, ale kdykoliv jsem měl něco udělat v javascriptu, tak jsem myslel že rozmlátím monitor)

Obrázek
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
GERADRIEL
Nováček
Nováček

Příspěvek od GERADRIEL »

děkuji za rady,čas by se našel a zápal je veliký rád bych se jednou živil jako programátor vývojových aplikací je to můj cíl a takový sen a vždy mě to lákalo a zajímalo,a myslím si že na to mám i talent,každý mi tvrdil že se c++ sám nemám šanci naučit a že je to prý velice těžký jazyk ale přesto jsem se ho sám naučit dokázal jen základy-poté jsem toho musel kvůli nedostatku času nechat ale problém mi to nedělalo,ten jazyk jsem chápal a když vezmu tu úroveň kterou jsem se sám doma naučil,nepřišel mi moc těžký ale spíše mám krizi,ve kterém jazyku se učit programovat,myslel jsem že programy jako office,účetní programy,já nevím třeba winrar total commander,různé messengery-kdysi mne zajímalo hodně třeba icq-ale tím se nechci zabývat rád bych časem nějaké profi programy a bohužel mne teď žádné nenapadají,jediný který mne momentálně napadá je microsoft office :-( a Windows či linux,většina lidí mne láme na javu-že je nejžádanější,dělá se v něm internetové bankovnictví atd.Já si myslel že v c++ se programovaly microsoft office ale prý jen grafická část,c,c++ C# o těchto jazycích mi bylo řečeno-pokud si chceš vytvořit grafickou kalkulačku proč ne.Tak bych rád věděl ve kterém jazyku se ty programy vytvářejí,který je na to ideální,zajímá mne software-vývojové aplikace atd.Rád bych byl programátor vývojových aplikací od začátku do konce.Momentálně se zkouším věnovat C# ale pokud je na to co bych rád úplně jiný jazyk budu se učit v jiném jazyku,jde mi také o uplatnění na trhu práce ale to až do budoucna :-) tvorba stránek-html,sql a pod mne zatím neláká z veliké části je ovládám,kdysi jsem stránky vytvářel ale tomu je prozatím konec a vracet se k tomu nechci pokud nebudu muset.
jaluvkap
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jaluvkap »

Pro ziveni se tim,je treba hodne zkusenosti a znalosti...c#,java jsou dobre,ale bez zkusenosti s tim moc nehnes...nejlepsi je zapojit se nekam do githubu apod., studovat kod, prispivat apod. Programovat bud umis nebo ne,ale dobry programator,ktwry se tim zivi,z tebe ze dne na den urcite nebude...

Edit. Ale jsou i spatni programatori,co se tim zivi...
GERADRIEL
Nováček
Nováček

Příspěvek od GERADRIEL »

s tím nepočítám že jim budu hned zítra,ale po čase určitě,nejprve se to chci naučit zbytek se dostaví časem.
jaluvkap
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jaluvkap »

Pokud tomu nepujdes naproti,tak urcite ne casem...clovek je dobry programator ve chvili,kdyz to o nem reknou ostatni...nekdo toho dosahne za rok,nekdo za dva,nekdo nikdy...je to o tom,co tomu chces obetovat,jako vsude jinde
1Pupik1989
Začátečník
Začátečník

Napiš třeba parser HTML v C++ a až ho zvládneš, tak už můžeš přejít na kterýkoliv jazyk chceš. Na tom se dobře naučíš OOP a základy komunikace mezi funkcemi + cykly. Pokud jsi na ranější fázi, tak zkus třeba piškvorky s multiplayerem. Stačí pochopit jen ten základ a počítat s tím, že jsou různé skupiny jazyků, které vykonávají jinak příkazy. Takže vícenásobné přiřazování do proměnné může fungovat různě.

Nebo si prostě vymysli nějakou blbůstku a postupně si nakládej větší nálož. Ostatně jestli začneš na javě nebo C# je jedno.
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“