Rozdělení domácí LAN/WiFi na soukromou a veřejnou?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Stanly001
Nováček
Nováček

Rozdělení domácí LAN/WiFi na soukromou a veřejnou?

Příspěvek od Stanly001 »

Zdravím všechny. Měl bych dotaz.

Mám domácí síť - UPS a jejich TC7200 U router. Většinu zařízení je připojených přes Wifi (počítače, tablety, mobily, tiskárna), něco přes kabel (počítač, televize Samsung UE46H7000, NAS Zyxel NSA 325v2).

a teď k otázce. Je možné, abych rozdělil síť na veřejnou a privátní? Jde o to, že mám v bytě dva nájemníky a ti využívají WiFi. Včera mi došla NASka, zapojil pak mi došlo, že pokud budu mít zapnutý media server, tak to posílá do celé sítě bez omezení - nejspíš.

Je možné síť nějak rozdělit nebo omezit podle MAC jejich zařízení aby neměli přístup na daný NAS? Chtěl bych tam mít později fotky - fotím, takže hodně fotek a možná i nějaké soukromé věci v záloze.

Díky moc za nápady :)
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Re: Rozdělení domácí LAN/WiFi na soukromou a veřejnou?

Příspěvek od r34ktor »

Nevím, jestli to tvůj router umí, ale asi nejjednodušší řešení bude vytvořit nájemníkům separátní Wi-Fi AP (pro hosty) a aktivovat u něj izolaci klientů.
Knowledge is power
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

To si myslím, že neumí. Co tu mám, tak je klasika nastavení 2,4 a 5 GHz, zabezpečení, ssid, kanál, šířka, výkon, blokování MAC, WPS a to by bylo v bezdrátu všechno...

Když tak stačí zadat do googlu popis "Technicolor TC7200 U wifi" a mrknout v obrázcích, tam je celé menu zařízení.

Díky
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Mrknul jsem do manuálu a neumí to.
Knowledge is power
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

Jsou potom nějaké jiné možnosti? Jak by síť fungovala, kdyby byl v router další router s DHCP a ten by sloužil pouze pro nájemníky? Měli by přístup zpětně i do mé sítě?
Crusad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crusad »

Víc SSID umí každý druhý router za pár stovek.
Třeba první na který jsem narazil:
http://www.czc.cz/asus-rt-n12-d1/123402/produkt
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

Možná nejlepší dát před to RBčko, udělat tam 2 vnitřní sítě a zbytek pořešit v něm... V žádném jiném zařízení si to nenastavíš tak jako tady. Stačí nějaká RB750 + stávající wifi dát do bridge.
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

Crusad: pokud nenajdu nějaké jiné řešení, tak něco takového zkusím, ale vím, že když jsem tu měl TP-LINK, tak jsem měl strašně slabý signál v druhém a třetím pokoji a tady ten od UPS je super.

Speedy: Mám přívod do routeru/modemu koax, takže před něj bohužel nic takového nedám :(
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Stačí správně nastavit NAS aby tam mohli jen ti co mají heslo, tohle řešit síťově je zbytečně složité...
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

Weslo, pokud bych tohle řešil takhle, tak můžu rovnou media server vypnout, protože do TV nedokážu zadat nějaký login a heslo na vstup do zařízení... prostě buď NAS posílá nebo neposílá si myslím, ne?

Díky
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Z voleje me napada - vis jaky zarizeni najemnici pripojuji? Pokud ano, tak nadefinovat na DHCP serveru k jejich MAC adresam natvrdo IP adresy a pak nastavit routovaci pravidlo, ze pakety z jejich IP adres na NAS bude router zahazovat.
Crusad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crusad »

DHCP je jen pomůcka pro přidělování adres, nikomu to nezábrání si nastavit manuálně jinou adresu. Navíc ten jeho UPC router neumí přiřadit adresy podle MAC adres (podle rychlého nakouknutí do manuálu) a už vůbec nebude zvládat access listy.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“