Jaký grafický čip na střih videa
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- wentill
- Začátečník

-
Jaký grafický čip na střih videa
Zdravím,
chtěl bych posílit sestavu, aby se mi lépe stříhalo video (resp. aby se vůbec dalo stříhat).
Výhledově pořídím procesor i s MB, ale na to teď nejsou peníze.
Aktuálně mám i3 procesor, od kterého využívam grafické jádro a 6GB RAM.
Chci koupit SSD disk, další RAMky a grafiku. Za tu bych nechtěl dát víc jak pět tisíc.
Vybral jsem tuhle:
http://www.czc.cz/msi-n750ti-twin-frozr ... 65/produkt
Dneska v obchodě mi ale řekli, že pro moje účely je lepší si připlatit a vzít 660:
http://www.czc.cz/asus-gtx660-dc2ocph-2 ... 51/produkt
Dá se říct, který čip je vhodnejší? Bude to rozpoznatelný rozdíl?
Díky za rady.
chtěl bych posílit sestavu, aby se mi lépe stříhalo video (resp. aby se vůbec dalo stříhat).
Výhledově pořídím procesor i s MB, ale na to teď nejsou peníze.
Aktuálně mám i3 procesor, od kterého využívam grafické jádro a 6GB RAM.
Chci koupit SSD disk, další RAMky a grafiku. Za tu bych nechtěl dát víc jak pět tisíc.
Vybral jsem tuhle:
http://www.czc.cz/msi-n750ti-twin-frozr ... 65/produkt
Dneska v obchodě mi ale řekli, že pro moje účely je lepší si připlatit a vzít 660:
http://www.czc.cz/asus-gtx660-dc2ocph-2 ... 51/produkt
Dá se říct, který čip je vhodnejší? Bude to rozpoznatelný rozdíl?
Díky za rady.
- oneb1t
- Začátečník

Re: Jaký grafický čip na střih videa
v jakym softu?
- wentill
- Začátečník

-
Mám z Chipu CyberLink PowerDirector 11. Nic složitějšího asi nemám čas se učit 
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Výpočetní výkon Maxwellu šel oproti Kepleru dolů (1:24 ku 1:32). GTX 750 Ti měla vloni velké problémy s výkonem v CyberLinku, ale snad už to ovladače vyřešily. Chtělo by to ověřít pomocí google. Každopádně bude GTX 660 o něco výkonnější.
EDIT: Doporučuji prověřit, jak si pod OpenCL v CyberLinku vede AMD R7 260X nebo R7 265. Tipuji, že by mohly být zajímavější. Pod OpenCL mají obecně výborný výkon.
EDIT: Doporučuji prověřit, jak si pod OpenCL v CyberLinku vede AMD R7 260X nebo R7 265. Tipuji, že by mohly být zajímavější. Pod OpenCL mají obecně výborný výkon.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- wentill
- Začátečník

-
aha? zatím jsem se setkal všude s názorem, že na grafiku je lepší nvidia..zkusím na to mrknout..
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
nVidia má silný nástroj v podobě CUDA, ve kterém poskytuje výrazně vyšší výkon než pod OpenCL, ve kterém je většinou slabší, než AMD. U aplikací, které podporují jak CUDA, tak OpenCL (tedy i CyberLink PowerDirector), je potom otázkou, zda vyšší výkon v CUDA nahradí stále se zhoršující výpočetní výkon herních grafik nVidia. AMD R7 260X má výpočetní výkon DP:SP v poměru 1:16, což je dvakrát lepší, než Maxwell. Zatím nejvýkonnější herní grafikou ve výpočtech je R9 280(X) s poměrem 1:4.
Také by se dala použít nějaká profesionální grafika, ale PC by již nebylo tak univerzální.
Doporučuji se podívat na diskuzní fóra věnovaná CyberLinku.
Také by se dala použít nějaká profesionální grafika, ale PC by již nebylo tak univerzální.
Doporučuji se podívat na diskuzní fóra věnovaná CyberLinku.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- blaho
- Žlutá karta

-
take testy grafik som videl tusim na www.tomshardware.com
nieco ako : http://www.tomshardware.com/reviews/nvi ... 038-7.html
a hej , ta 280X je asi dobra volba
nieco ako : http://www.tomshardware.com/reviews/nvi ... 038-7.html
a hej , ta 280X je asi dobra volba
- wentill
- Začátečník

-
PET5: ta specifikace týkající se výpočetního výkonu je k vyčtení někde i třeba u toho czc v popisu produktu? žádná podobná čísla tam nevidím 
blaho: díky! mrknu se..ta vámi zmiňovaná 280X je bohužel už mimo moji fin. představu..
jde mi hlavně vlastně o to na jaké vlastnosti těch karet se hlavně koukat co se renderování videa týká..jestli na velikost paměti, šířku sběrnice, různé frekvence, počet jader nebo ten výpočetní výkon třeba..
blaho: díky! mrknu se..ta vámi zmiňovaná 280X je bohužel už mimo moji fin. představu..
jde mi hlavně vlastně o to na jaké vlastnosti těch karet se hlavně koukat co se renderování videa týká..jestli na velikost paměti, šířku sběrnice, různé frekvence, počet jader nebo ten výpočetní výkon třeba..
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
No za cenu te 660 uz si bazarovou 280 mozna poridis... Jinak zalezi prave na tom pro jake grafiky je soft psanej, nekterymu sedi AMD a jinemu Nvidia...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
- wentill
- Začátečník

-
Takže se mám v podstatě nejdřív rozhodnout, v čem to budu chtít stříhat?
nejsem rozhodnutý, že u toho CyberLinku zůstanu. Něco bych určitě dělal i přímo v tom GoPro studiu (GoPro kamera je vlastně důvod, proč tu grafiku chci dokupovat).
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
No nejdřív si vyber SW který Ti vyhovuje a podle toho pak vybírej HW... I velké firmy které dělají třeba v CAD programech vybírají HW dle SW - každý SW má svůj certifikovaný HW na kterém běhá stabilně a rychle...
Edit: teď sem koukal a ani jeden z tech dvou SW co si tady zminil nema asi zadne pozadavky
Protoze minimalni jsou cca C2D s jakoukoli grafikou a doporucene je i7 s HD4000 grafikou takze asi grafiku moc nepouzivaj a staci lepsi procak...
Edit: teď sem koukal a ani jeden z tech dvou SW co si tady zminil nema asi zadne pozadavky
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
- wentill
- Začátečník

-
Zkusím tedy napsat na fórum toho Cyberlinku s čím mají dobré zkušenosti. Díky!
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Výpočetní výkon zjistíš například ve wikipedii. Jedná se o položku "Processing Power" v tabulkách. Důležitý je výkon v "Double precision". Pro porovnání se pak používá poměr SP:DP.wentill píše:PET5: ta specifikace týkající se výpočetního výkonu je k vyčtení někde i třeba u toho czc v popisu produktu? žádná podobná čísla tam nevidím
Zde je GeForce 7xx: http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_700_series
Zde je GeForce 9xx: http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_900_series
Zde je Radeon Rx 2xx: http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Radeon_Rx_200_Series
Podle minimálních hardwarových požadavků aplikace se nejde rozhodovat. Cyberlink samozřejmě lze provozovat jen na procesoru bez akcelerace pomocí GPU, ale výkon bude úplně jinde.
- wentill
- Začátečník

-
Koukám, že ta GTX 660 má Processing Power 1881.6 a R7 265 1843.2. Double precision jsem u Nvidie nenašel. No musím teda říct, že se dostáváme do míst, kde nemám potuchy, o čem je řeč, tak doufám, že nic nezkazím, ať koupím 660 nebo 265 a snad budu i trochu nad těmi minimálními HW požadavky Cyberlinku.
- oneb1t
- Začátečník

to cislo ovlivnuje rychlost jakou ti to bude renderovat film

tohle dobre reprezentuje vykon v Double precision

- wentill
- Začátečník

-
A u Nvidie nic jako Double Precision není? Mám to tedy brát tak, že pro rendering videí je AMD (mnohem) lepší volba?
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
GTX 660 by měla mít dokonce 2106 GFLOPS v SP a při poměru 1:24 tedy vyplývá výkon 88 GFLOPS v DP.
R7 260X má 1971 GFLOPS v SP a při poměru 1:16 tedy vyplývá 123 GFLOPS v DP.
Pokud se budou obě grafiky porovnávat čistě pod OpenCL, bude na tom lépe R7 260X. Jenže GTX 660 bude rozhodně účinnější za použití CUDA. V takovém případě může handicap nižšího výpočetního výkonu eliminovat a dokonce může být v konkrétní aplikaci výkonnější než R7 260X. Proto je třeba najít nějaké přímé srovnání v aplikaci.
R7 260X má 1971 GFLOPS v SP a při poměru 1:16 tedy vyplývá 123 GFLOPS v DP.
Pokud se budou obě grafiky porovnávat čistě pod OpenCL, bude na tom lépe R7 260X. Jenže GTX 660 bude rozhodně účinnější za použití CUDA. V takovém případě může handicap nižšího výpočetního výkonu eliminovat a dokonce může být v konkrétní aplikaci výkonnější než R7 260X. Proto je třeba najít nějaké přímé srovnání v aplikaci.
- wentill
- Začátečník

-
Jasně chápu, díky za vysvětlení 
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne, tohle reprezentuje výkon konkrétně v SHA256 hashingu, DP se na virtuální měny nepoužívá, a maxwell je v něm (miningu) efektivní +- jak Radeony což paradoxně neodpovídá jeho jinak slabému GPGPU. A nevim co tady řešíte GPGPU výkon, a kor double precision, to se při videu vůbec nepoužívá, DP se používá v některejch vědeckejch výpočtech v žádném běžném SW nikdy ever. Ten člověk se ptal jasně a vy jste tu začali řešit věci co se jeho dotazu vůbec netýkaj, jako je výkon v double precision.oneb1t píše:to cislo ovlivnuje rychlost jakou ti to bude renderovat film
On-topic, pro střih videa potřebuješ hlavně silné CPU. GPU se tam moc nepoužívá. Veškeré enkodéry s GPU akcelerací co jsem zkoušel zatím dopadly nic moc. Když si třeba ve vegasu zapnu Nvidia cuda akceleraci, bude video renderované za 1/2 času (a byloa jedno jestli jsem tam dal GTX Titan nebo GTX280, GPu stejně nebylo full loaded), ale poznam tam o něco horší kvalitu jak čistě přes CPU. Pak jsem to zkusil přes openCL na Radeonu, rychlost obdobná, zkoumam kvalitu, řikam si hmm, vypadá to dobře.... ale pak jsem si všimnul že výstupní soubor měl 2x takovou velikost, takže jsem se opět vrátil k CPU only renderingu, GPU prostě jsou kompromisní řešení a na jejich výkon moc nehleď, jsou u videa používány jen na některé operace a bottleneck celého procesu bude stále na straně CPU.
- wentill
- Začátečník

-
DOC_ZENITH: Jinými slovy, dle tvého názoru lepší nekupovat žádnou grafiku a radši našetřit na i7 třeba?
A to má vážně způsob renderingu vliv i na velikost a hlavně teda kvalitu výstupního souboru?
A to má vážně způsob renderingu vliv i na velikost a hlavně teda kvalitu výstupního souboru?