Ventilátory na radiátoru - orientace

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
LAWLauncher
Nováček
Nováček

Ventilátory na radiátoru - orientace

Příspěvek od LAWLauncher »

Zdravím,

rozhodl jsem se předělat svou sestavu na vodníka a mám jeden dost možná hloupý dotaz. Pokud se to už řešilo tak se omlouvám, ale nedohledal jsem.
Jde mi o to, testoval někdo orientaci ventilátorů na radiátoru a vliv na teploty - viz. obrázek?

Obrázek

Je lepší když vzduch ventilátory tahají, nebo tlačí skrz radiátory? A hlavně, dojde k nějakému zásadnímu zlepšení při použítí dvou sad ventilátorů (Push/Pull)? Ptám se proto, že mám vybranou skříň NZXT H630 kde je chci umístit 360mm radiátor dopředu. Je tam dost místa aby mohl mít ventilátory z obou stran (jak je to na tomto obrázku), ale rád bych věděl, zda to má smysl i za cenu vyššího hluku. Koukal jsem na sestavy s vodníkem a zdá se, že to málo kdo to používá, takže jak?

Jinak chci uchladit dvě HD 6990 zapojené Crossfire. Jsou to sice už starší karty, ale mě stále naprosto stačí teda až na ten hluk, který vydávají při vyšších otáčkách. Už při otáčkách na 40-50% je to téměř nesnesitelné, takže proto vodník.

Radiátor mám tento, pumpu XSPC X20 750.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Ventilátory na radiátoru - orientace

Příspěvek od MaWa »

No pokud chceš uchladit dvě 6990 pomocí tohoto radiátoru tak to fany z obou stran chtít bude.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Slyšel jsem že je dobrý mít mezi radiátorem a "pull" fanama 3 cm rámeček tak, aby to řádně těsnilo, jinak prý mají účinnost jen dva a prostřední toho moc "neudělá". Je na tom něco?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Nevím, pull nepoužívám nikdy, ale imho je to spíš blbost...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ja mam osobne push (dole ve skrini) i pull (na strope) ale pull mam jenom kvuli estetice, nemam rad kdyz sou videt ventilatory :) Kazdopadne pro tvoje ucely bych taky asi zvolil vetraky z obou stran pro co maximalni vykon radiatoru.
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Otázkou je, jestli to bude mít smysl. Já bych spíš zvážil jinou skříň s možností dvou radiátorů (360). Chladit CPU a ještě crossfire, to je na jeden radiátor, ještě k tomu v bedně imho málo.
Navíc chce ticho, takže...
LAWLauncher
Nováček
Nováček

CPU chladit nebudu, psal jsem jen GPU. CPU mám chlazeno už od počátku AIO Corsair vodníkem a není s tím žádný problém, takže to nechám tak.

Jinak skříň je dost velká aby se nahoru vešel další 360mm radiátor, ale to bych si nechal až jako poslední řešení.

Zajímalo mě spíš to, zda někdo zkoušel použít ventilátory z obou stran a jaký je reálně rozdíl teplot kapaliny na výstupu. Zda další sada ventilátorů sníží teplotu třeba o 5° nebo míň.
Dále, jaké by jste doporučili ventilátory? Každý výrobce se chlubí tím, že ty jeho jsou nejúčinější a zároveň nejtišší... a jak řešít regulaci otáček?
rr-bs
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od rr-bs »

V crossfire dvoučipovky?lepší dva radiátory.
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Tak ono záleží hlavně na radiátoru. Třeba ten, co mám já je "low rpm" radiátor. Tzn. je efektivní už od 600 bo 800rpm (MaWa upřesní). Jde o Hardware Labs Nemesis GTX 360.
Osobně používám venty Noctua NFP12 PWM, asi nejlepší poměr výkon/hluk, o ceně tedy žádná, že :)

Já třeba reguluji http://www.alza.cz/akasa-control-panel- ... 269145.htm ale pozor, i přes to, že je zaručena plná kompatibilita s 4 pin, pumpa mi na to nereaguje. Plánuji koupi panelo Aquaero, ale je to investice kolem 5t.

Jak jsem ale psal, mám info od člověka, co chladí vodou 15 let, že bez představného rámečku před pull fanama jsou ty pully nic moc, asi by to chtělo nějak změřit...
Takže vem v potaz to, jestli dávat další pull fany dejme tomu za 1500 Kč má smysl a jestli není rovnou lepší koupit další 360 a osadit ten.

Jinak souhlasím s tím, že jeden radiátor je málo...
LAWLauncher
Nováček
Nováček

Ok, nechám si poradit. Tak tedy dva 360 radiátory. Pak už ale si říkám, že by bylo lepší tam rovnou dopojit i CPU blok ať je to komplet.

V případě použití dvou radiátorů postačí tedy jedna sada ventilátorů na jedné straně?

Na tom regulátoru otáček šteluješ každý ventilátor zvlášť nebo je možno nějak ovládat třeba celou trojici?
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

No, já mám radiátor celkem daleko, cca 1,5m od regulátoru, tak mám na 1 regul dva fany a jeden na jeden. CPU určitě napoj a AIO prodej.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

s dvema radiatorama bys nemel mit problem utahnout okruh i s vetraky pouze z jedne strany + naky nizkootackovy.. urcite by se to vyplatilo
Odpovědět

Zpět na „Voda“