Hrabal jsem se v BIOSu kamarádčiného noťasu Lenovo G500 (grafiky Intel a AMD). Pozměnil jsem tam nějaká nastavení (důvody byly různé, ale hlavně jsme kvůli výkonu chtěli, aby víc chladil větráček, než se to bude čistit uvnitř od prachu). Nečekal jsem, že tam taková nastavení budou, ale byla. Jednoduše řečeno: pokonil jsem to. Po uložení nastavení a restartu byly úplně rozhozené barvy všeho včetně barev v BIOSu a ani to nenajelo do Windows. Windows jsme rozchodili, ale barvy zůstaly rozhozené. Přes nastavení barev v Intel ovladačích jsem je jakžtakž vyladil (všechno na 0 kromě gammy, kterou dávám kolem 50 % posuvníku). Bohužel to s žádnou gammou není úplně ono a než to je ve Windows, tak jsou s obrazem prostě problémy. Důležitý poznatek je, že rollback na defaultní nastavení BIOSu nepomohl a v BIOSu zmizela řada záložek, které tam předtím byly a nastavit tam teď nejde v podstatě skoro nic. Zkusili jsme taky aktualizovat BIOS na nejnovější verzi a pak v něm dát defaultní nastavení, což bohužel nezměnilo vůbec nic.
Googlil jsem jak ďas, ale nic. Napadá vás něco, prosím?
Totálně rozhozené barvy - Lenovo G500
Moderátor: Don
- pilarius
- Začátečník
Totálně rozhozené barvy - Lenovo G500
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- orgasmic
- Začátečník
-
Re: Totálně rozhozené barvy - Lenovo G500
Zkus reset BIOSu pomoci CMOS baterky nebo nejakeho switche na zakladni desce, jestli to podporuje.
Asus Rog Strix G18
- pilarius
- Začátečník
To mě taky napadlo, ale nebudou třeba pak v Mironetu buzerovat, že se tam lezlo? Záruka je s koupí prodloužená na 3 roky.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano budou. Ihmo pokud je obraz rozhozenej i v biosu/dosu/ prostě než naběhne driver tak bych to s klidem reklamovat to je prostě porucha, i kdyby byla způsobená zabugovaností biosu.
- pilarius
- Začátečník
Jenom taková malá korekce mého prvního příspěvku: nebyla to gamma, ale saturace. To je ale jenom detail.
Podařilo se mi to nějakou náhodnou haluzí vyřešit takto, tak to tu zanechám, kdyby se někdo někdy potkal s podobným problémem:
Nastavil jsem v BIOSu grafiku na druhou možnost (UMA místo přepínatelné), nechal jsem to nabootovat. Beze změny. Takže jsem se vrátil do BIOSu, kde jsem tam vrátil přepínatelnou a dvakrát jsem bez uložení zkusil nahrát defaultní nastavení. Dal jsem uložit změny a nějakým zázrakem už to najelo v pořádku.
Ještě jsem do toho BIOSu nelezl, abych se podíval, jak vypadá z hlediska možností nastavení teď. Jsem rád, že to nějak šlape. Jestli tam vlezu, připíšu to sem. EDIT: Možnosti nastavení v něm zůstaly omezeny.
Díky za odpovědi.
Podařilo se mi to nějakou náhodnou haluzí vyřešit takto, tak to tu zanechám, kdyby se někdo někdy potkal s podobným problémem:
Nastavil jsem v BIOSu grafiku na druhou možnost (UMA místo přepínatelné), nechal jsem to nabootovat. Beze změny. Takže jsem se vrátil do BIOSu, kde jsem tam vrátil přepínatelnou a dvakrát jsem bez uložení zkusil nahrát defaultní nastavení. Dal jsem uložit změny a nějakým zázrakem už to najelo v pořádku.
Ještě jsem do toho BIOSu nelezl, abych se podíval, jak vypadá z hlediska možností nastavení teď. Jsem rád, že to nějak šlape. Jestli tam vlezu, připíšu to sem. EDIT: Možnosti nastavení v něm zůstaly omezeny.
Díky za odpovědi.
- Dug Douh
- Černá karta
-
a na jiném OS?
- pilarius
- Začátečník
Vzhledem k tomu, že to dělalo i v BIOSu a při bootu, ani jsme to nezkoušeli. Jak jsem pak ale psal, podařilo se nám to vyřešit nejspíš stejnou haluzí, jakou to předtím vzniklo.