Asus Zenbook UX305 zkusenosti

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
D.U.K.E.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Asus Zenbook UX305 zkusenosti

Příspěvek od D.U.K.E. »

Zdravim,

nejakou dobu jsem majitelem tohoto stroje a rad bych se, treba to nekomu pomuze, podelil o zkusenosti.

Vyber probehl na zaklade velmi pozitivni recenzi na zahranicnich web magazinech, na samotnem notebookchecku je ve sve kategorii na prvnim miste

Notebook je kompletne kovovy, zpracovani perfektni, tloustka 12.3mm, tenci nez vcera predstaveny macbook. Klasicka portova vybava, 3 usb ss, mini hdmi, ctecka, ethernet je resen v baleni dodavanym adapterem, dle recenzi gigabitovym.

Specifikace je Core M 5Y10, 8 gb ramka na desce, 128 gb ssd v m.2 slotu, full hd displej, hadam ze je to bohuzel TN panel.

Na notasu je nejlepsi ticho. To se musi slyset, spis neslyset teda...:-), proste notebook je fanless a diky ssd kdyz treba na nem ted v noci pisu, tak je totalne tichy, toto jsem jeste nezazil u niceho jineho a je to hodne skvely.

Kde se setrilo: klavesnice neni podsvicena, panel asi jen tn. Otazka zahrivani se, k tomu asi tolik, pri bezne praci absolutne vubec, pri vytizeni, zkousel jsem ruzne benchmarky uz to citit je, ale porad se to ani zdaleka nepriblizi macbook airu, se kterym mam zkusenost a ktery nesel udrzet pomalu na nohach (neni to zadnej hejt, sam pouzivam x let telefony od applu), proste citit to je, ale je to minimalni dan za to bozske ticho. Vykon cpu, v passmarku dava okolo 3 tisic bodu, je nekde na urovni i3 5010u, takze zadna velka slava, ale na to, na co je tento notebook urcenej, je to vykon tak akorat. Na baterku dam pri mem vyuziti cca 10 hodin, ted mam kuprikladu v rezimu rovnovaha 77% a ukazuje to jeste 8:55 zbyvajiciho casu.

Stal me dvacet tisic bez koruny, kdyz vezmu pomer ceny k vykonu, ted navic podporeny akci asusu, ze v pripade trablu dostanete prvni rok zpatky opravenej notas plus zpet mince komplet, tak bych to shrnul, pujcim si to z jedne recenze "The best deal in town".

Pripadny dotazy rad zodpovim.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Asus Zenbook UX305 zkusenosti

Příspěvek od Blue Storm »

Momentálně mám Acer Aspire V13 v kombinaci s 256GB SSD a čím déle ho mám, tím víc mě štve jeho katastrofální displej. Sice jsem byl celkem nakloněn pořízení Macbooku Air, ale nakonec se celkem dost poohlížím po výměně právě za Zenbook UX305. Výkonově si o něco pohorším, ale pro mé použití je to naprosto dostatečné.

UX305 by měl mít v obou variantách IPS displej. Jen jsem se chtěl zeptat... kolik místa zbývá na disku v originálním stavu? Bude tam recovery + systém, takže tipuju tak 90 GB. Není sice problém to SSD vyměnit, ale raději se ptám, jestli spíš rovnou nevzít tu vyšší variantu.
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
D.U.K.E.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D.U.K.E. »

zrovna sem to chtel doplnit, ano panel je skutecne IPS, bylo mi divne, ze by tnko melo tak dobre pozorovaci uhly, proto jsem to psal tak trochu nejiste.

co se tyka aspire v13, tak presne ten byl v uvaze, respektive v poslednim kole vyberu, samozrejme lakala me podstatne silnejsi i5 5200U, jenze specifikace za cca 18 tisic mela jen 4gb ram, 240 disk, ale prave kdyz jsem v tsbohemii nazivo videl ten displej, tak to se clovek skutecne az lekl a pak ta druha vec a to sice pocit z notebooku celkove, V13 pusobi vedle Zenbooku neskutecne plastove a lacine....pritom rozdil v cena 2000 kc...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

No já mám variantu s Core i3-4030U, 4 GB RAM a 500GB SSHD (vyměněno právě za 256GB SSD), která stála 13k, takže tam je ta cena ok, protože nic lepšího, stejně kompaktního a s takovou výdrží na nabití snad v té ceně není. Každopádně ten displej mě opravdu štve...

Mohl bych ještě poprosit o info o tom místě na disku? :roll:
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
D.U.K.E.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D.U.K.E. »

na disku je cca 90 GB volneho mista, i s nainstalovanymi office, s tim, ze pochopitelne dost ukousne recovery oddil. Toto muze byt pri nekoho kompromisni, jasne, ze jsem uvazoval o 256 GB variante, ale ta ma QHD panel a to mi prislo zcela zbytecne vzhledem k uhlopricce.
Dug Douh
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Dug Douh »

Co displej na http://www.lagom.nl/lcd-test/ ?: Zejména latence a různé patterny. Jsou nějaké problémy wifi? Má wifi karta velký dosah? Třeba 4MBps i přes střechu a 30m? Co nepodsvětlená klávesnice (s tragickým rozložení v oblasti šipek)? Jak se na ní píše? Jaká je kvalita webkamery, reproduktorů a mikrofonu?
dockalacek
Nováček
Nováček

Příspěvek od dockalacek »

Mám podobnou displejovou otázku jako kolega nade mnou. Kámoš uvažuje také o 305 v té levnější konfiguraci, chce totiž něco malého, pasivně chlazeného, přitom ale s dostatečným výkonem na běžné činnosti a tenhle Asus vypadá jako ideální kandidát. Jenže na Notebookcheck.com se píše, že má údajně displej velmi nízký kontrast (433:1) a že právě tímto parametrem patří mezi nejhorší. To kamaráda odrazuje. Proto mě poprosil, abych se v tomto vlákně zeptal na praktickou zkušenost s displejem. Je ten kontrast opravdu taková hrůza? Co pozorovací úhly (ale jde o IPS, takže budou dobré). Bohužel, nemá příležitost si nikde v okolí naživo tenhle stroj prohlédnout. Díky moc.

Martin
D.U.K.E.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D.U.K.E. »

S wifi zadny problem nepozoruji, naopak se mi zda, ze dosah je u ni nadprumerny. Je osazen adapter Intel Dual Band Wireless AC 7265, v recenzi na notebookcheck je chvalen a toto muzu potvrdit. S tim displejem se to ma tak, nejsem zadny profi uzivatel, takze toto hodnoceni je hodne subjektivni, pozorovaci uhly bez problemu, barevne podani mi prijde v poradku.

V podstate se shoduji nazorove s testem na notebookcheck (http://www.notebookcheck.net/Asus-Zenbo ... 543.0.html), kde mimo jasne prevazujici mnozstvi kladu (vcetne velmi dobre klavesnice) vytykaji notebooku toto: nepodsvetlena klavesnice, toto hodnotim jako problem i ja, slabsi webka - neresim, temer nepouzivam, prumerne repro a onen kontrast u displeje, nicmene ja nemam ten panel co testovali oni, v levnejsi modelu je full hd panel od AU Optronics. Pro me bylo podstatne ze je matny a nedotykovy.

Kdyz to shrnu, bavime se tu o notebooku za dvacku a pri faktu, ze jsem pozadoval ssd disk, protoze zastavam nazor, ze plotnovy proste nema v notebooku co delat, zejmena kvuli zoufalym odezvam systemu, tak mi ve vyberu zustal tento zenbook a acer aspire v13 a ten pri cene 18 tisic mel hodne slabe TNko displej a vsude samy plast, vyjma vika teda.

Ceho se nemuzu porad nabazit je to ticho, mel jsem velke mnozstvi notebooku a subnotebooku ale toto hodnotim jako vubec nejvetsi posun, udelat stroj, ktery ma jeste pouzitelny vykon a je absolutne tichy. Idelani doplnek ke stolnimu (hernimu) pc.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“