Ahoj, potřeboval bych poradit. Je v plánu u nás (školská instituce) dělat rekonstrukci baráku. Nesleduju v poslední době IT trendy, takže nějak nevím jak adekvátně řešit architekturu sítě, volal jsem kámošovi co to dělá, ale je nedostupnej a já se k tomu mám zítra vyjádřit. Nemám tady teď plán budovy (můžu však dodat), ale v kostce mi jde o toto: do baráku je teď nově z ulice přivedena optika a zakončena v krabici (na zdi). Otázka zní: jak nově řešit rozvody v budově? Lze to udělat jakkoliv, vše se bude dělat nově, takže nejsou žádná technická omezení.
Je tam 10 kanceláří, jedna VT učebna a jedna místnost pro "server", kde by měl být asi nějakej rack a odtud tahat utp kabely do zásuvek v celým baráku. Můžete mi prosím říct co konkrétně za zařízení by se tedy mělo použít a jaké typy kabeláže a zásuvek použít?
Pro představu: v učebně VT je 14 kompů a v kanclech je to zhruba po dvou PC/kancl, takže dohromady cca 20 kompů. Dohromady tedy bude celkový počet PC do 40 ks.
Díky moc za rady.
Jak nově řešit síť ve větším baráku
Moderátor: Don
- xima
- Začátečník

Jak nově řešit síť ve větším baráku
dvoukilo na oley z hospody
- Crusad
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak nově řešit síť ve větším baráku
No asi normálně jeden router a pak 1-2 switche podle potřeby a možností. Všechno samozřejmě managovatelný, aby se tam daly udělat VLANy, ACL atp. Výrobce a úroveň zařízení podle peněz.
- Fidor
- Začátečník

Hlavně myslet na budoucnost a UTP kabelů/potažmo zásuvek udělat dvojnásobný počet, přeci jen do budoucna bude tu a tam tiskárna, nebo další zařízení (IP telefon, druhý PC atd...).
AMD Ryzen 7 5700X3D; NH-D15S; Radeon RX 9060 XT 16Gb; 32Gb DDR4 (3600Mhz CL16); ASUS TUF Gaming B550-Plus, Kingston A2000 M.2 - 1TB, Fractal Design Tesla R2 500W; Fractal Design Define S; GIGABYTE MO27Q28G; Leopold FC750R PD (Cherry Mx RED); Logitech G pro X superlight (800 DPI); iFi ZEN DAC V2; Edifier R1280DB; Sennheiser HD560S + Antlion ModMic USB 2.0 - PS4 slim 2TB -.
- xima
- Začátečník

jj, zásuvky počítám dvojité, ale nějak nevím co konkrétně za rack a jaké wifi zařízení... zkrátka jestli někdo nemá nějakou konkrétní zkušenost a doporučil konkrétní produkty, díky
dvoukilo na oley z hospody
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Sonicwall jako firewall / router a soincpointy k tomu jako AP. Pripadne ufa od ubiquiti jako AP a jako firewall / router jakykoli lepsi cisco, hp ...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530