Zdroj s pasivom

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
david99
Začátečník
Začátečník

Zdroj s pasivom

Příspěvek od david99 »

Ahojte vsetci

Chcel by som sa spytat ci by ste niekto vedeli ako upravit klasicky 300w zdroj tak aby v nom nemusel byt vetrak. Ktore suciastky sa musia chladit najviac v zdroji? Stacilo by dat iba lepsie pasivy na suciastky v zdroji? Alebo treba chladit aj trafo a zbytok? Dakujem za odpoved
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

staci dam misto tech dvou chladicu co tam sou naky dost velky, ty vostatni soucastky to vydrzej i v teple :wink:
Jo a bacha na napeti v chladici vod tranzistoru na vztupu :wink:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

No já nevím..moc bych to neriskoval když o zrojích nic nevíš. Aspoň jeden větráček zapojenej na 5V by tam mohl bejt.
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

Kdyz clovek koukne na zdroje od TT tak je videt ze jsou precpany pasivama takze to zase takova sranda nebude.Ja sam jsem si 2x odpalil zdroj kdyz jsem dal vetrak na 7V :oops:
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S26 Ultra 1TB NtB: Dell Pro 14 TV: Samsung 65" OLED S90F + Yamaha YAS-207
kuavik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kuavik »

musis taky brat v uvahu k cemu je zdroj s vetrakem - zlepseni odvodu tepla z kompu. jo samozrejme pres pasiv de taky ale neni to ono. A pak pokud mas vykonnejsi vnitrosti, tak to musis resit vetrackem pod zdroj a hluk je tu znovu :)

p.s. kup si zdroj s 12FAN a bude mnohem tišší
Toshiba P100-10P

******** http://www.kuavikphoto.zde.cz ********
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

Dik za odpovede viem ze ked dam zdrojs 12cm fanom tak to bude tichsie ale ja chcem cely pocitac urobit totalne bez vetrakov. Ma to potom genialny zvuk resp. nema. rozmyslal som tak ze te vykonove tranzistory ci co to tam je vyletujem a vyvediem na kabloch na velky pasiv ktory bude na zadnej strane zdroja myslite ze by to tak mohlo ist, ked zanedbam to ze zdroj plni funkciu prevetravania celej bedne?
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

Este jedna otazocka na Dr. Meduzu mas to otestovane? Ako sa zbavit napatia v pasive od tranzistorov?
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

nemam, ale na chladic proste nesaham :wink:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

http://www.jafido.d2.cz/Zdroj%20pasivni/zdroj1.JPG
http://www.jafido.d2.cz/Zdroj%20pasivni/zdroj2.JPG

Takhle nejak to vypadalo v mem podani, jinak jsou tu o tom uz thready.
Na fotkach je pasivne chlazene 300W Emko. Kryt je z AL, takze cele je to vlastne chladic. V sestave mi bezel cca necely rok a jelikoz mel nekolik nevyhod predelaval jsem ho tedt znovu a pak se mi stalo presne to co pise Dr Meduza, probil mi jeden vykonak (mala dira v izolacni podlozce), vytvotil se oblouk a prakticky se mi roztavilo jeden vykonak v pouzdre TO220 a vzalo to sebou velkou cast sekundaru. Nez to opravovat vyslo levneji koupit novy.

Reseni vyse melo jednu velkou nevyhodu (proto jsem ho taky predelaval) a tim bylo prehrivani ostatnich komponent v casu.Zdroj mel cca 45 stupnu.Proto jsem presunul pasiv na chlazeni vykonaku ven z casu. Mam zdroj ulozenz v predni casti casu pod disky a chladic je pripevnen na vnejsi spodni cast casu a pri plne zatezi mam cca 35 stupnu. Touto upravou klesla teplota komponent o 10 stupnu.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

To akoze si vyviedol te vykonove tranzistory vonka na ten chladic? mohol by si mi poslat foto? aj zaber na ten pasiv ak by sa dalo?ake podlozky mas mas pod tymi tranzistormi? su standardne aj v zdroji? nebrania prechodu tepla?
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

david99 píše:To akoze si vyviedol te vykonove tranzistory vonka na ten chladic? mohol by si mi poslat foto? aj zaber na ten pasiv ak by sa dalo?ake podlozky mas mas pod tymi tranzistormi? su standardne aj v zdroji? nebrania prechodu tepla?
Ano vsechny vykonove soucatky jsem vyvedl na pasiv, od dual diod po rezistory. Pasiv ma rozmery 20*15.vyfotit to zkusim, i kdyz toho neni moc videt.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
david99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od david99 »

OK dik skus mi to teda vyfotit. Z coho su teda te podlozky pod tranzistory aby nebol pasiv pod napatim? Ved ked ten tranzistor vlastne prisroubujem tak sroub bude viest napatie ci nie? Ja by som to chcel spravit tak ze pasiv dam na zadnu stranu zdroja. s velkymi rebrami.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

david99 píše:OK dik skus mi to teda vyfotit. Z coho su teda te podlozky pod tranzistory aby nebol pasiv pod napatim? Ved ked ten tranzistor vlastne prisroubujem tak sroub bude viest napatie ci nie? Ja by som to chcel spravit tak ze pasiv dam na zadnu stranu zdroja. s velkymi rebrami.
pro izolaci sroubu se pozivaji izolacni pruchodky viz nize.

http://www.ezk.cz/izolacni_podlozky.htm
http://www.ezk.cz/izolacni_pruchodky.htm
http://www.ezk.cz/chladice.htm
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

No já se chystám předělávat zdroj LCpower (550W) na vodu, takže to bude vlastně něco podobného, blok bude měděnný o velikosti 12x12cm, ale právě že řeším, jak přidělat blok k pasivům, myslel jsem, že bych na blok přidělal měděnný nebo hliníkový Lka a ty zaměnil za ty original pasivy, ale posty výše jste mě od toho docela odradili, tak se ptám, jak by jste to udělali?

PS: original pasivy jsou do tvaru Y, takže by asi nebylo moc jednoduchý k nim něco přidělávat...proto jsem je myslel nahradit...:)

Foto:
Obrázek
james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od james.flashpoint »

2stoobi:

lol ale má to háček: ono tam nejde jen o to uchadit pasívy ale i jiné věci takže by ten tvůj blok musel bejt huste promáklej
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

james.flashpoint píše:2stoobi:

lol ale má to háček: ono tam nejde jen o to uchadit pasívy ale i jiné věci takže by ten tvůj blok musel bejt huste promáklej
To je sice fakt, ale na tom pasivu jsou napojený součástky, který potřebujou pezpodmínečně aspoň trochu chladit, ostatní nemaj problém pracovat při vyšší teplotě, stejně ten fan ve zdroji je primárně určenej na odvod tepla z case...a ne přímo ze zdroje, dalším apektem je to, že když bude celé PC perfetkně větrané (a to bude) a CPU, GPU, NB u HDD budou chlazený vodou, tak do zdrojje půjde minimum tepla (to nemuvím o tom, že zdroj nebude přímo v case, ale trochu vystrčený), další výhodou je, že přední i zadní část PSU bude otevřená, čili je možný samovolný průtok vzduchu a před zdrojem nahoře na case budou 2x80mm fany (1000ot), takže by se tam měl nějaký vzduch dostat (a ne teplý), s tím bych problém neviděl...ale mě jde spší o to, jak přidělat blok k pasivům...:) Respektive na místo pasivů... :wink:
james.flashpoint
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od james.flashpoint »

Stoobi píše:
james.flashpoint píše:2stoobi:

To je sice fakt, ale na tom pasivu jsou napojený součástky, který potřebujou pezpodmínečně aspoň trochu chladit, ostatní nemaj problém pracovat při vyšší teplotě, stejně ten fan ve zdroji je primárně určenej na odvod tepla z case...a ne přímo ze zdroje, dalším apektem je to, že když bude celé PC perfetkně větrané (a to bude) a CPU, GPU, NB u HDD budou chlazený vodou, tak do zdrojje půjde minimum tepla (to nemuvím o tom, že zdroj nebude přímo v case, ale trochu vystrčený), další výhodou je, že přední i zadní část PSU bude otevřená, čili je možný samovolný průtok vzduchu a před zdrojem nahoře na case budou 2x80mm fany (1000ot), takže by se tam měl nějaký vzduch dostat (a ne teplý), s tím bych problém neviděl...ale mě jde spší o to, jak přidělat blok k pasivům...:) Respektive na místo pasivů... :wink:
ok tak to jo
jak to přidelat? hmm tak mě napadá to jenom z části uříznout
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Stoobi píše:No já se chystám předělávat zdroj LCpower (550W) na vodu, takže to bude vlastně něco podobného, blok bude měděnný o velikosti 12x12cm, ale právě že řeším, jak přidělat blok k pasivům, myslel jsem, že bych na blok přidělal měděnný nebo hliníkový Lka a ty zaměnil za ty original pasivy, ale posty výše jste mě od toho docela odradili, tak se ptám, jak by jste to udělali?
1) nikdy nespojuj AL na primo na Cu,tohle spojeni vytvari clanek.
2) pokud budes mit vykonejsi sestavu, typickym prikladem je nForce2 deska, budes nejak muset zajistit chlazeni jejich mosfetu. Oni sice snesou teploty hrube pres 100 stupnu, ale kondikum vedle nich se to moc nelibi, ty jsou jen do 105. Trodas by ti mohl ukazat jak skoncil jeho Epox (zkus prolezt jeho stranky mel by to mit nafocene). Jednim resim je tedy ponechani ventilatoru ve zdroji a druhzym pradne chlazeni mosfetu napr pridanim dalsiho bloku do vodnika.
3) na blok 12x12 do zdroje se vykasli, mrkni se k Ertymu na web, popr ho pozadej o fotky zdoje s vodnim chlazenim. Vyresil to velice jednoduse a to tak, ze stavajici AL pasivy vymenil za Cu desky a na jejich horni cast napajel trybky a spojil je do tvaru U. Vstup a vystup vyvedl ven ze zdroje.

Pokud se bojis chlazeni ostatnich soucastek ve zdroji tak ver, ze kdyz vyvedes vsechny vykonove soucastky na pasiv, nema ve zdroji prakticky co topit -> zdroj bude chladnejsi jak se vzduchovym chlazenim.
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

@Jafido: Tohle všechno chápu, (deska tam je KT400, ale samozřejmě upgrade je možný) a chlazení mostef je samozřejmostí, ale já vůbec neřeším chlazení uvnitř case, tak je myslím dostatečné (4x80mm fan - 2xnahoře, 2x vepředu a 2x120mm fan dole na výměník), takže si myslím, že do zdroje se nemá šnaci dostat nějak extrémně teplý vzduch...spojení Al+Cu, to jsem taky řešil, ale když jsem viděl, že se tak dělají Wbloky, tak jsem si říkal, že by to tady šlo taky...a s Ertym jsem mluvil, ale od něj by to jeho chlazení bylo asi za 800,-, ale RadekB mi nabídl ten blok 12x12 (cu+plexi víško) za 600,- a to přesně na zakázku, čili já bych spíš asi potřeboval nějakej dobrej návrch bloku, jak by měl vypadat a hlavně, jak to upevnit... :oops: :?
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Jafido píše:2) pokud budes mit vykonejsi sestavu, typickym prikladem je nForce2 deska, budes nejak muset zajistit chlazeni jejich mosfetu. Oni sice snesou teploty hrube pres 100 stupnu, ale kondikum vedle nich se to moc nelibi, ty jsou jen do 105.
Sorry za lamereni, ale mosfety sou ty vykonovy tranzistory vedle northbridge?
Viz tu: (57k) ASUS A7N8X (tady nad NB)

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“