Zapojení Mikrotiku - switch na gateway portu
Moderátor: Don
- mir77
- Začátečník

Zapojení Mikrotiku - switch na gateway portu
Ahoj,
ptám se tady zkušenějších, mám relativně nově doma Mikrotika RB951G a postupně pronikám do jeho tajů při budování sítě ve svém novém bydlišti.
V současnosti mám Mikrotik SXT anténa zapojenou přes injektor do ether1-gateway portu. Standardní situace a nic zvláštního. Jelikož ale potřebuji pokrýt signálem terasu za barákem (silné kamenné zdi, takže z budovy signál moc neleze), tak jsem plánoval pořídit AP napájené přes PoE a a řešit zapojení následovně:
mikrotik's ether1-gateway -> PoE Switch -> MikroTik SXT (od providera) & venkovní AP
Toto řešení jsem zvolil proto, že mi stačí přes celou budovu táhnout pouze jeden UTP kabel a až v místě, kdy bude vystupovat z budovy bych ho "rozdvojil" pomocí switche. Nemusel bych tak řešit ani dva napájecí adaptéry a injektory atd.
Každopádně nevím, co mi na tuto konfiguraci řekne RouterOS. Mám za to, že gateway port to neuvidí moc rád.
ptám se tady zkušenějších, mám relativně nově doma Mikrotika RB951G a postupně pronikám do jeho tajů při budování sítě ve svém novém bydlišti.
V současnosti mám Mikrotik SXT anténa zapojenou přes injektor do ether1-gateway portu. Standardní situace a nic zvláštního. Jelikož ale potřebuji pokrýt signálem terasu za barákem (silné kamenné zdi, takže z budovy signál moc neleze), tak jsem plánoval pořídit AP napájené přes PoE a a řešit zapojení následovně:
mikrotik's ether1-gateway -> PoE Switch -> MikroTik SXT (od providera) & venkovní AP
Toto řešení jsem zvolil proto, že mi stačí přes celou budovu táhnout pouze jeden UTP kabel a až v místě, kdy bude vystupovat z budovy bych ho "rozdvojil" pomocí switche. Nemusel bych tak řešit ani dva napájecí adaptéry a injektory atd.
Každopádně nevím, co mi na tuto konfiguraci řekne RouterOS. Mám za to, že gateway port to neuvidí moc rád.
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
- Brázda.l
- Mírně pokročilý

Re: Zapojení Mikrotiku - switch na gateway portu
Teoreticky by to šlo, ale switch by musel umět VLANy.
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w
Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
- mir77
- Začátečník

Ty jo. Tak to mi nic moc neříká. Jak by se to realizovalo?
Já koukal po tomhle:
http://cz.tp-link.com/products/details/ ... 1008P#over
Já koukal po tomhle:
http://cz.tp-link.com/products/details/ ... 1008P#over
- bubanek
- Středně pokročilý

Ta SXT je router s NATem nebo je to jenom bridge? Musí být ta nová wifi síť součástí té domácí sítě (sdílení disků atp.)?
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Pokud si pamatuju, tak SXT uměl jak překlad, tak i bridge. Záleželo na nastavení v RouterOS.bubanek píše:Ta SXT je router s NATem nebo je to jenom bridge?
- bubanek
- Středně pokročilý

Právě proto se ptám 
- mir77
- Začátečník

No hele, SXT spravuje provider, takže dovnitř nevidím. Osobní tip by byl NAT, ale vzhledem k tomu, že tam nemám access, tak tak je to asi vcelku jedno.
- bubanek
- Středně pokročilý

Tak to zjisti traceroutem (jedno to není, jinak bych se neptal) a odpověz na druhou otázku 
- mir77
- Začátečník

Je to NAT. A ano, musí být součástí. Rád bych rozchodil WDS a plynule přecházel mezi sítěmi.
- bubanek
- Středně pokročilý

Tak teď to nechápu.
Jestli chceš rozchodit WDS, proč chceš to nové AP propojovat kabelem s tím původním?
Jo a ještě otestuj, jestli na té STX jede DHCP server.
Jestli chceš rozchodit WDS, proč chceš to nové AP propojovat kabelem s tím původním?
Jo a ještě otestuj, jestli na té STX jede DHCP server.
- mir77
- Začátečník

DHCP tam jede. Jináč záměr nebyl propojovat venkovní AP s SXT anténou, záměrem bylo táhnout pouze jeden kabel přes barák ke switchi s PoE. Poté mi došlo, že to zrovna nemusím fungovat 
- bubanek
- Středně pokročilý

Achjo, napadají mě samý retardovaný řešení
Nebylo by možné situaci "otočit" - ten RB951G dát na terasu a nové AP pořídit do budovy?
Podle mě asi nejjednodušší řešení. Navíc RB951G by mělo mít PoE výstup na portu 5, takže máš zajíštěný i napájení SXT.
Nebylo by možné situaci "otočit" - ten RB951G dát na terasu a nové AP pořídit do budovy?
Podle mě asi nejjednodušší řešení. Navíc RB951G by mělo mít PoE výstup na portu 5, takže máš zajíštěný i napájení SXT.
- mir77
- Začátečník

No, RB951G není venkovní jednotka, takže ven na déšť nebo do vlhka to nedám
A nemá PoE pro pět portů, pouze možnost být napájení skrz Poe
Takže asi tak, no
Hele, nic, vytáhnu prostě dva kabely, to bude asi koneckonců nejlehčí
Možná si přitáhnu od našich starý router a zkusím si pohrát s tou VLAN, ale myslím, že to nebude jen tak 
- bubanek
- Středně pokročilý

Však ho měj někde vevnitř těsně u okna? Nebo na to používáme vodotěsné elektrikářské krabice.
Jinak přes port 1 je napájen a na portu 5 má PoE výstup. Aspoň ten, co tu mám já.
Ale jo, natáhni dva kabely
S VLANama si nehraj, na to potřebuješ hlavně switch, ne router.
Jinak přes port 1 je napájen a na portu 5 má PoE výstup. Aspoň ten, co tu mám já.
Ale jo, natáhni dva kabely
S VLANama si nehraj, na to potřebuješ hlavně switch, ne router.
- xIndian
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Což takhle sáhnout po řešení od Ubiquiti? https://www.ubnt.com/products/#all/wireless. Za málo peněz hodně muziky a dá se snadno rozšiřovat.
- mir77
- Začátečník

Specifikace ale říkají, že má jen PoE in 
http://routerboard.com/RB951G-2HnD
Aha, už to vidím, existuje RB951G a RB951Ui. Tak to jsem sáhnul o kus vedle když jsem to kupoval. Liší se ještě něčím jiným?
Jináč díky, na Ubiquiti jsem už také koukal, ale nevím, jak bude spolupracovat s MikroTikem ve smyslu WDS. Myslím, že tady bude jistější držet se jednoho výrobce.
http://routerboard.com/RB951G-2HnD
Aha, už to vidím, existuje RB951G a RB951Ui. Tak to jsem sáhnul o kus vedle když jsem to kupoval. Liší se ještě něčím jiným?
Jináč díky, na Ubiquiti jsem už také koukal, ale nevím, jak bude spolupracovat s MikroTikem ve smyslu WDS. Myslím, že tady bude jistější držet se jednoho výrobce.
- bubanek
- Středně pokročilý

Já furt nechápu, proč cheš řešit WDS, když to chceš mít všechno propojené kabelem.
Začínám se bát, že chceš něco jiného, než na co je WDS.
Začínám se bát, že chceš něco jiného, než na co je WDS.
- mir77
- Začátečník

Hele, možná se obáváš správně
Nikdy jsem to neřešil, takže jsem možná někde něco špatně přečetl. Chci mít dvě zařízení propojené kabelem, které budou vysílat síť se stejným SSID na stejném kanálu a budou si předávat jednotlivé klienty podle toho, jaký budou mít signál. Pochopil jsem to tak, že WDS tohle obstará. Jestli to chápu špatně, tak do mě 
- bubanek
- Středně pokročilý

U WDS jde o rozšířování wireless sítě bez nutnosti tahat k AP kabely.
K tomu co chceš ty - myšlenka správná, není potřeba žádné WDS ani nic extra. Stačí to mít tak, jak jsi řekl, krabičky se o to už postarají samy. Jenom kanál určitě musí být jiný, jinak se ti budou sítě rušit. Použij kanály 1,7,13. Zařízení nemusejí být stejné značky (ale je to dobrá praxe), jde jenom o nastavení. Ze zkušenosti bych se vyhnul všem TPLinkům, které občas umí nastavit pěkné prasárny (např. WEP přes 802.11n).
Naposled jsem tohle úspěšně řešil pomocí RB951-2n a 2x mAP 2n. Jenom bacha, ty mAP mají malý výkon, jsou designované na pokrytí jedné místnosti. Na druhou stranu u toho můžou lidi sedět jak dlouho je libo.
K tomu co chceš ty - myšlenka správná, není potřeba žádné WDS ani nic extra. Stačí to mít tak, jak jsi řekl, krabičky se o to už postarají samy. Jenom kanál určitě musí být jiný, jinak se ti budou sítě rušit. Použij kanály 1,7,13. Zařízení nemusejí být stejné značky (ale je to dobrá praxe), jde jenom o nastavení. Ze zkušenosti bych se vyhnul všem TPLinkům, které občas umí nastavit pěkné prasárny (např. WEP přes 802.11n).
Naposled jsem tohle úspěšně řešil pomocí RB951-2n a 2x mAP 2n. Jenom bacha, ty mAP mají malý výkon, jsou designované na pokrytí jedné místnosti. Na druhou stranu u toho můžou lidi sedět jak dlouho je libo.
- mir77
- Začátečník

No já to teď mám následovně:
Mikrotik RB951G-2HnD v obýváku v režimu Home AP a síť na kanálu 1, bez zabezpečení.
Do portu ether2-master mám zapojený stařičký StraightCore WRT-312, který jsem teda nastavil do režimu Přístupový bod WDS, ale pokud to není třeba.. uvidíme, zkusím. Tenhle router má síť se stejným SSID, také bez zabezpečení a stejný kanál 1. Když jsem měl jiný kanál, tak mi zlobilo přepínání zařízení. Drželi se stále toho, k čemu se připojili jako k prvnímu, což dělalo problémy.
Jako náhradu za ten StraightCore nakonec použiji GrooveA 52HPn od Mikrotiku. Koukal jsem, že se dodává s všesměrovou anténou a já to chci umístit venku. Ve finále půjde použít třeba i v budoucna k jiným účelům.
Mikrotik RB951G-2HnD v obýváku v režimu Home AP a síť na kanálu 1, bez zabezpečení.
Do portu ether2-master mám zapojený stařičký StraightCore WRT-312, který jsem teda nastavil do režimu Přístupový bod WDS, ale pokud to není třeba.. uvidíme, zkusím. Tenhle router má síť se stejným SSID, také bez zabezpečení a stejný kanál 1. Když jsem měl jiný kanál, tak mi zlobilo přepínání zařízení. Drželi se stále toho, k čemu se připojili jako k prvnímu, což dělalo problémy.
Jako náhradu za ten StraightCore nakonec použiji GrooveA 52HPn od Mikrotiku. Koukal jsem, že se dodává s všesměrovou anténou a já to chci umístit venku. Ve finále půjde použít třeba i v budoucna k jiným účelům.