která distribuce GNU/Linuxu by byla nejvhodnější pro dívku, která to prý „s počítači až tak neumí“ (zatím)?
Já osobně bych navrhoval můj oblíbený Gentoo Linux – a to prostě proto, že se mi zdá být nejsnadnější.
Pochopitelně, nainstaloval bych jí ho já, přenesl bych jí tam všechna svá nastavení (konfigurační soubory atd.), ať je to od samého začátku přívětivé, jinak by s tím bylo práce jako, ehm, na katedrále...
Totiž... když se v Gentoo Linuxu něco podělá, tak oproti ostatním distribucím máte asi nejlepší prostředí k nápravě, se spoustou berliček a záchytných bodů – prostě jako kdyby po celou dobu byl stavěn k něčemu takovému...
Navíc nemusíte mít obavy, že by vás někdo nechal na holičkách a prostě zbavil vás nějakého balíku... jelikož jste opět v tom nejlepším prostředí pro přizpůsobení si jakéhokoliv balíčku.
Sice nepředpokládám, že by se sháněla po takových krajnostech... ale ta možnost bude zde vždycky výhodou.
Nešlo by o žádné „divočiny“ jako WINE atp., prostě by spíš šlo o seznámení se s prostředím, aby k němu trošičku přičichla...