Preview: Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT), shoří v přetížení?

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Preview: Seasonic S12G 550 W (SSR-550RT), shoří v přetížení?

Příspěvek od Behemot »

Seasonic S12G s certifikací 80 PLUS Gold (@115 V) je jedním z posledních zlatých modelů této společnosti. Už mám za sebou několik zdrojů na těchto platformách, mohu tedy rovnou prozradit, že se jedná v podstatě o odnož modelů G, bez modulární kabeláže. Antec TruePower Classic (TP-550C) je naprosto totožným modelem, OEM verze SSP-550RT je pouze ořezaným modelem S12G (neboli SSR-550RT) kvůli úsporám (horší kondenzátory, šedivá kastle).
Stitek1-950x592[2].jpg
Interně je vlastně +12V zdrojem s jednou silnou (45 A) větví navenek a DC-DC měniči pro +3,3/+5 V pověšenými na ní. Každý zvládne 20 A, 100 W kombinovaně. Můžeme tedy předpokládat, že regulace napětí a filtrace zvlnění bude zhruba stejná, jako u jiných modelů této či blízké modulární platformy. A ty nejsou právě dobré, na DC-DC měniče, v lepším případě průměrné a mnohem horší jak u řady Seasonic Platinum (či spousty konkurenčních zdrojů). Na druhé straně Seasonic nabízí pětiletou záruku (jako vždy vybírejte opatrně, spousta prodejců nabízí kratší). Aktuální cena je asi 2400 korun, v přepočtu an watt jsme jednoznačně v high-endu.
Shora1-960x888[2].jpg
Dobré zprávy jsou, že zdroj má kompletně kvalitní osazení s dobrými kondenzátory, většinou Nippon Chemi-Con (občas Rubycon nebo Hitachi) a nějakými polymery Enesol Enecap (nebo rovněž Chemi-con). Jinak je to stále tentýž design vyššího mainstreamu/nižšího low-endu, včetně nejhoršího problému, ne přilíš šťastně nastavené ochrany proti přetížení. Sice se tento problém objevuje hlavně na mé umělé zátěži, ale jsem přesvědčen, že je replikovatelný i na počítači, při zachování správných podmínek.

Na těchto platformách jsem již odpálil dva zdroje, co myslíte, bude S12G 550 W třetím?

Pozn.: recenze bude překladem původní recenze publikované na Hardware Insights.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“