ASUS Essence One MKII (video-recenze)

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
amadjr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

ASUS Essence One MKII (video-recenze)

Příspěvek od amadjr »

Asus se rozhodl uvést na trh nový DAC pro audiofily, který, tolik typické ambice této firmy, bude mít snahu být nejlepší a reprezentovat téměř absolutní High-end produkt pro domácí užití. Za cenu začínající u 17 000kč se minimálně nedá očekávat nic jiného než to, co Asus slibuje.

video recenze:
https://www.youtube.com/watch?v=Lem7NCH ... e=youtu.be

Zpracování
Celá konstrukce je zpracována z hliníku, minimalistický design čelního broušeného panelu s krásně opracovanými tlačítky a knoflíky pro krokové potenciometry nemá chybu. Tělo DACu se snaží připomínat Vintage zlatý věk audio Hi-Fi techniky, čelní panel z broušeného hliníku do černa lakovaný nemůže snad nikdy zestárnout a bezesporu se jedná o ten nejhezčí DAC na trhu. Zapínací tlačítko je skutečný vypínač síťového napětí a po spuštění se rozsvítí jeho lehké prosvícení, v tomto případě mléčnou bílou barvou. Všechny tlačítka jsou obrobena z hliníku.

Funkce/Konektivita
Připojit Essence One MK II můžete jako zvukovou kartu skrze USB kabel. MK II má zaintegrovaný zcela běžný kodek C-Media CM6631 a ve Windows je rozpoznán automaticky i přes to, že je dodáván dodatečný software. Toto bude asi nejzajímavější zapojení pro majitele notebooků, PC, či další techniky s ne zrovna valným vlastním kodekem. Essence One MKII převezme funkci zvukové karty a bude se jevit jako externí Audio Processor. Pro majitele notebooku se jedna o to nejlepší, co mohou pro zvuk udělat, a s použitím pořádných sluchátek, např. Beyerdynamic DT 990 Pro, dostanete skutečně kvalitní hudební zážitek. Jediná nevýhoda tohoto zapojení tkví ve vysokých latencích a to nespraví ani podpora ASIO. Náruživé hráče ale musím uklidnit, latence se projeví pouze v případe hudební produkce v pokročilém softwaru. Pro hraní PC her, přehrávání filmů nebo asi to nejdůležitější, přehrávání skutečně kvalitních záznamů, se karta chová jako jakákoliv jiná karta, žádné latence se nekonají.

Dnes asi nejužívanější zapojení bývá pomocí Tos-Linku, resp. optickým kabelem. Jde o digitální propojení se zařízením asi jako dříve užívaným coaxem, jen s lepšími parametry. Toto zapojení užívám osobně a to z celkem jasných důvodů. Essence One MKII se připojí např. k PC jen jako externí DAC. To znamená, že vaše stávající zvuková karta bude stále fungovat jako audio kodek a Essence bude kompletně zpracovávat analogovou část, to znamená DAC převod z digitálu do analogu a sluchátkový či výstupní zesilovač. DAC převodník je v tomto zařízení AKM 4113, což je velice kvalitní převodník s dnes již komerčními zvyky 24-bit/192KHz. Výhody jsou zřejmé, máte nízkou latenci pro tvorbu v ASIO, zároveň však máte v podstatě plnotučnou kvalitu zvuku jako s Essence One MKII.

Další a poslední možnost je propojit Essence analogově, což se může hodit tak při propojení mobilu k vaší stávající audio soupravě. Toto zapojení, kdy Essence pracuje jen jako sluchátkový zesilovač a zpracovává již zprzněný zvuk, se nedá považovat za využití DACu za více než 17 000kč, tudíž se k tomu nebudu vracet.

Asus Essence One MKII nabízí volitelnou funkci tzv. Upsampling. Jedná se virtuální převzorkování na nejvyšší možnou vzorkovací frekvenci. V praxi to asi pracuje tak, že DSP procesor vezme vstupní signál na 48KHz a zuby v průběhu sinusu vyhladí určitým algoritmem. Výsledek je ten, že právě v nejvyšších frekvencích se lehce potlačí nedokonalost nízké vzorkovací frekvence. V praxi jsem rozdíl zaznamenal jen na páskových výškových reproduktorech studiových beden, kdy byly výšky ,,měkčí''.
Další údajná funkce DSP procesoru je něco, co by se dalo popsat jako ,,zvýrazňovač dynamiky''. Tato funkce pracuje údajně neustále, jejim úkolem je vzít vstupní signál a zvýraznit její dynamiku tak, aby byla předána sluchátkovému zesilovači s příslušným ziskem podle druhu připojených sluchátek tak, aby byly zachovány co nejlepší parametry bez závislosti na impedanci sluchátek.
Co jsem ocenil mnohem více bylo přepínání vstupů, potenciometr regulace hlasitosti pro sluchátka a výstup zesilovače zvlášť.

Parametry
Audio kodek v případě připojení skrze USB C-Media CM6631
DAC převodník AKM 4113
DSP effector ADI ADSP-21261
Odstup signál/šum je pod hladinou -140dB nad 400Hz, pod 400Hz vystoupá až na -105dB, což je spolehlivě v pásmu neslyšitelnosti.
Frekvenční rozsah je téměř lineární v rozsahu 10Hz-50KHz v rozpětí 2dB.
Přeslechy kanálů se pohybují spolehlivě pod -105dB.

Jak to hraje?
Průběhy výstupů jak sluchátkového, tak pro zesilovač jsou více než absolutní a velice lineární, až mi z úst padají slova jako téměř referenční či poloprofesionální. Hloubky jsou reprodukovány už od 10Hz a projev končí až někde na 50KHz, což je více než dvojnásobek, co dovede zpracovat ucho profesionála. Zvuk je velice čistý, nekonají se žádné šumy či lupance, proslechy kanálů či další neřesti. Sytost zvuku je tak akorát, dynamicky velice výborný sluchátkový výstup s výbornou čistotou a pravdivostí projevu, zkrátka referenční projev. Na druhou stranu mám problém, Asus Essence One MKII není v žádném případě profesionální produkt do profi studií, mělo by se jednat o lehce naladěný Hi-Fi DAC a tak by měl také hrát. Bohužel hraje příliš referenčně, někdo by snad řekl že nudně, zato však velice čistě a pravdivě. Dle mého názoru za to z určité části mohou použité OPAMPy, které aspoň v mém testovacím kusu jsou NE5532, které opravdu nemám v lásce a aby zvuk nebyl naprosto suchý, po předzesilovači jsou teda na sluchátkovém výstupu nasazeny již celkem ucházející LME49600, které dají sluchátkovému výstupu aspoň trochu toho Hi-Fi šmrncu. Asus přímo v návodu nabádá majitele k výměně OPAMPů podle gusta, dokonce vyrobil tabulku s pár doporučenými čipy a spoléhá se na to, že si každý výměnu provede sám. Samotná výměna čipu není nijak zákeřná událost, ale stejně se nemůžu zbavit pocitu PROČ? Zřejmě se k těmto krokům Asus vydal z důvodu úspory na ceně, právě proto do čisté verze zaintegroval velmi laciné OPAMPy a lepší kousky si nechal pro verzi MUSE, za kterou si ovšem připlatíte nejméně 5 000kč.

Rozhodně to nechápejte že tento DAC hraje špatně, to rozhodně ne! Neexistuje žádná interní nebo už vůbec ne integrovaná zvuková karta, která by měla tak propracovanou analogovou část, kvalita sluchátkového zesilovače je výborná. Tohle je jiná liga, srovnávám s jeho podobnými a právě proto mne mrzí snaha být dokonalý na papíře, která byla tak silná, že zapoměly na podstatu Hi-Fi komponentů. Jednoduchý a názorný příklad, absolutní Hi-Fi špička se považují elektronkové předzesilovače které šumí, šíleně zkreslují a mění celkové podání zvuku. Jenomže ucho není krystal, uchu se líbí harmonické zkreslení, tzv. teplý projev a mírně vytažená dynamika s projevem tak hutným, ze vám chtějí sluchátka poskakovat po hlavě. Essence One MKII vypadá jako Hi-Fi produkt se vším všudy, hraje však jako studiová reference. Nezbývá, než doporučit nakoupit za 1000 Kč hrstku OPAMPů a začít ladit dle svého gusta.

Závěr
Asus Essence One MKII je bezesporu snobský produkt, který vám za ,,lidovou'' cenu ovšem nabídne i opravdu velmi kvalitní DAC nebo dokonce samostatnou zvukovou kartu na velmi vysoké úrovni. Díky svému téměř referenčnímu projevu se dá použít za určitých předpokladů do malých studií. Jako hlavní doménu však vidím domácí Hi-Fi někde vedle poctivých dřevěných Harman Kardon nebo u PC s Beyerdynamic DT 990 Pro.

foto zde:
http://amadjr.rajce.idnes.cz/Essence_one/
(omlouvam ze jsem je nezasadil do clanku, nemam na to nervy)
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Re: ASUS Essence One MKII (video-recenze)

Příspěvek od dohnalik »

Za tu cenu směšnej produkt, nedokázali ani očistit flux po pájení konektorů ručně. Operáky co tam jsou osazený se tam naprosto nehodí, I/V sekce u D/A je udělaná celá špatně, DSP algoritmy jsou tam na okrasu...prakticky celej návrh je spatlaný doporučený zapojení z datasheetů jednotlivých výrobců součástek. Za tu cenu se dá pořídit daleko lépe.
amadjr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadjr »

ale no tak :D toliko hnevu pro nic. flux se cistit nemusi, navic tam zadne zbytky nejsou, flux se odpari pajenim. s operakama souhlasim, ale ani se standardnima to vazne neni spatne, potencial je obrovsky. nasadit treba jen 49720 tak je to uz jina liga. DSP je vazne jen effect, ale jak jsem psal, na 44/48khz je to poznat, nejedna se o zblept. vsechny zapojeni vychazeji z doporucenych datasheetu, velke rozdily nedela nikdo a posledni vec cena. ta je opravdu trochu vyssi nez by mohlo byt ale ale faktem je ze pod 10 000kč takhle komplexni dac nesezenes. nevim jestli jsi mel nekdy v ruce maverick, ten sice stoji 5 000 ale aby slusne hral tak musis prepajet pulku plosnaku, prehazet opampy a elektronku a ve vysledku stejne zijstis, ze DAC je tam mizernej a sumi to vic nez stara soundblaster live a je to v osklive krabici s prisernym zpracovanim.. essence je dilensky skutecne zvladnuty na jednicku, nedrzel jsem v ruce povedenejsi sasi. vsechny komponenty jsou vyborne zapracovany a DPS je osazena jen kvalitnimi komponenty, zlacene DIP8 patice, ve vysledku zijstis ze vymenis opampy a neni co resit.
jeste dotaz, mel jsi essence one MK2 v ruce?
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Flux se odpaří při pájení? Takhle to nefunguje, vždyt je to na té fotce jasně vidět, jak je to zaprasený. Ještě ke všemu to vypadá, že to má namířeno ke studeňákům.
LME49720 se vůbec do I/V převodníků nehodí. Hraje tam hrozně. Hodí se tam operáky s vysokou rychlostí přeběhu, ale ty se zde osadit nedají, protože ten návrh PCB je úplně špatně a kmitaly by tam jako prase. Nedržel jsem tento konkrétní v ruce, ale držel jsem v ruce spoustů různých asusů, zvukovek, daců a spol a vím moc dobře, jak jsou udělány. Navíc ho v ruce držet nepotřebuju, stačí vidět, DACy stavím a vím, co je potřeba jak udělat, aby to fakt dobře hrálo a bohužel to zde asus neudělal, hodně se tu hrálo na marketing a cenu.
Cenu jsi říkal 17k, proč ted píšeš, že neseženu lepší DAC pod 10k? Snad hledáme ve stejné kategorii a tam seženu:
http://www.customworks.cz/dac/dac-1usb tenhle ji rozdupe na prach, bohužel nemá vyměnitelný operáky v pozlacených paticích, takže to není ono, že ano :)
Kdyby to bylo za desítku, tak je to slušný, ale za 23, za který prodávají nějaký modely, je to naprosto mimo.
Jurawood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jurawood »

"vše se děje okamžitě a bez jakékoliv prodlevy"

klik....sekunda nic... blik.
klik... sekunda.... blik
:-D to mě docela dostalo :-)

Jinak souhlas s dohnalíkem, tohle má k hi-endu hodně daleko. Ale koukám co tam do signálové cesty nasrali ellytů :)

Taky nevím proč se říká má vyrovnaný přednes, potom zmínka o +-2dB.
Tak na co si doma dělám vyhybky za tisíce a rovnám bedny na půldecibel? Kdyby to tahle zvukovka tahala +-2?

I můj Xonar DX má +-0,1... to bude asi překlep ne. Rozptyl 2dB neměl ani AC97
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
amadjr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadjr »

Jurawood píše:"vše se děje okamžitě a bez jakékoliv prodlevy"

klik....sekunda nic... blik.
klik... sekunda.... blik
:-D to mě docela dostalo :-)

Jinak souhlas s dohnalíkem, tohle má k hi-endu hodně daleko. Ale koukám co tam do signálové cesty nasrali ellytů :)

Taky nevím proč se říká má vyrovnaný přednes, potom zmínka o +-2dB.
Tak na co si doma dělám vyhybky za tisíce a rovnám bedny na půldecibel? Kdyby to tahle zvukovka tahala +-2?

I můj Xonar DX má +-0,1... to bude asi překlep ne. Rozptyl 2dB neměl ani AC97
cim ten 0,5dB meris? v jake impedanci? mistnosti, aparatem? predpokladam ze mas i ustalenou teplotu pro tvuj poslech.
ano, 2db propad na 50KHz, na 40KHz propad 0,5dB.
prirovnavat essence one mk2 k bajnemu xonaru s pomalovanym plechem je trochu mimo. vem si to nekdy do ruky a poradne si to proklepni nez budes tvorit soudy o AC97..
Jurawood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jurawood »

A jak si měřil ty? Doufám, že si měl k dispozici alespoň Audio Precision. Snad ne přes loopback té samé zvukovky :-D
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
amadjr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadjr »

bys mohl vedet ze essence one nema vstup..
osciloskopem s frekvencnim generatorem a zatezi 100r
horyn
Nováček
Nováček

Příspěvek od horyn »

Zdravím,

koupil jsem nový Essence One za 7.000 a dokoupil Upgrade kit s Muses operákama a DSD procesorem. U procesoru musím říct, že mně překvapilo... že vypadá jako operák, by mně zajímalo co je uvnitř.
Upradem jsem v podstatě povýšil na Essence ONE II po výměně operáků je zvuk širší a pevnější.

Určitě se mi nelíbí zesilování hlasitosti, které je jakoby po krocích (lupání v kolečku hlasitosti), určitě bych uvítal klasický plynulý posun.

Co se rozsypalo je tlačítko on/off. Už jednou jsem rozebíral kvůli vypadlé pružince, která vrací tlačítko, vydrželo fungovat tak týden.

Jinak za origo cenu bych určitě nedoporučil, skok od původní interní Xonar Essence ST(x) zacca 6.500,- není hoden rozdílům kvality, já jsem však na poslouchání .flac a nebo nyní i .aiff spokojen.
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Není to procesor, je to eeprom pamět, ze které bootuje halvní DSP. Proto vypadá jako operák.

Paradox je, že Essence one DAC používá horší převodník, jako essence ST(X) :) Ale ono to ve výsledku není až tak o převodníku, jako o implementaci, která není dobrá ani v jednom případě, nicméně u Essence STX se za tu cenu dá určitě prominout.
Příště až budete někdo vybírat operáky, tak se ozvěte...mám otestovaných spoustu typů do spousty různých zapojení. Ty muses jsou marketing a naprosto vůbec se do toho převodníku nehodí, mají malou rychlsot přeběhu a malou šířku pásma -> budou se v I/V převodníku demodulovat harmonické.
horyn
Nováček
Nováček

Příspěvek od horyn »

Děkuji za upřesnění.

A můžete mi doporučit do Essence One nějaké operační zesilovače? Rád bych vyzkoušel,
případně i zdroj kde je sehnat.

Zvuk poslouchám na AKG 702 s na zakázku dělaným kabelem a Jackem, tam se zvuk také dost posunul oproti továrnímu tenkému kabelu.

Děkuji
amadjr
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amadjr »

horyn píše: Zvuk poslouchám na AKG 702 s na zakázku dělaným kabelem a Jackem, tam se zvuk také dost posunul oproti továrnímu tenkému kabelu.

Děkuji
trochu placebo ne?

opamy:
sluchatkovy zesilovac:
lme49720-super imaging, vzdusny, jemny zvuk se smyslem pro detail. moc libive, avsak slabsi spodni pasmo.
AD823-ostre, dost mozna az hulvatsky vterny zvuk-pocit hrani uvnitr hlavy***. prumerny imaging, verny prubeh, silna dynamika, dobre pro praci se zvukem-nic se neschova.
opa2134-plochy zvuk, bez zivota. vyrovnane pasmo, velmi detailni spodni spectrum, vhodne pro repro bedny, nikoliv pro sluchatka.
nejlepsi je lme49720+elektronka :))))))

k prevodniku ti neporadim, slysim slusne do zhruba 18khz a tak interference na 40khz+ je pro mne plaseni netopiru.
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od dohnalik »

Do převodníku:
První 4 nejblíže DAC čipům osadit AD8066 na redukcích, jsou i lepší volby, ale tyto budou 100% stabilní. Za to do filtru (ty další dva + tři u výstupů) jsou celkem na tobě, nejdůležitjěší je I/V. Osobně zvuk LME49720(710) nemám rád, ale jsou i lidi co tvrdí, že to je nejlépe hrající operák, já s něma nesouhlasím, ale to je tak všechno co můžu :)
Osobně bych doporučil LT1364, je to špička, mohutný a detailní zvuk. Bohužel je velice rychlý a nevím, jeslti tam bude 100% stabilní, ale asi ano.
K tomu sluchátkovému zesilovači (dva operáky u předního panelu) bych asi nechal to, co tam je, jsou to tuším LME49720, nicméně ten sluchátkový zesilovač není úplně hoden lepších operáků, paradoxně na asus esence STX do PC je lepší sluchátkový zesilovač, ale horší regulace hlasitosti.

více info: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=400 Je to už staré téma, ale dá přibližně obraz co a jak.

BTW, sám mám AKG K701 a kabel bude placebo...jediný co může mít u sluchátka vliv je plně symetrické buzení symetrickým sluchátkovýcm zesilovačem.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“