radu prosím při výběru Procesoru AMD vs Intel
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- TiiDii
- Nováček
-
radu prosím při výběru Procesoru AMD vs Intel
Ahoj. Přemyšlím nad procesorem Intel Core i5-4460 a herní základovkou cca nutné hodnotě 3500 Kč (levnější není) Celkem to výjde na 9500 Kč cca. Což si říkám, že není málo a jestli by se k tomu nenašla alternativa v podobě AMD? Která by rozhodně stála mnohem méně. Věci jakože, to žere více mě netrápí.
Napadl mě třeba procesor AMD FX-8320 nebo AMD A10-7870K Black Edition.
Hraju hry..., videa 4k nestříhám. Grafiku mam Gtx 960. U druhého zmíněného procesoru mě trošku vadí ,že tam je integrovaná grafika AMD (nevím jestli je to + nebo -, když mám relativně výkonnou grafiku nvidia)
Dokázal by mi někdo poradit? Díky
Napadl mě třeba procesor AMD FX-8320 nebo AMD A10-7870K Black Edition.
Hraju hry..., videa 4k nestříhám. Grafiku mam Gtx 960. U druhého zmíněného procesoru mě trošku vadí ,že tam je integrovaná grafika AMD (nevím jestli je to + nebo -, když mám relativně výkonnou grafiku nvidia)
Dokázal by mi někdo poradit? Díky
- aluky
- Žlutá karta
-
Re: radu prosím při výběru Procesoru AMD vs Intel
Máš nějaký důvod proč trváš na "herní" základce?
- pilarius
- Začátečník
V téhle cenové relaci mezi CPU v současnosti na hry rozhodně Intela. To ti říkám jako člověk, který čeká na Zen, aby mohl svými penězi podpořit konkurenceschopnost AMD a přitom se necítit jako trotl pálící peníze v kamnech...
K té i5 můžeš vzít s klidným svědomím i mnohem levnější desku v cenové relaci třeba někde kolem 1500 Kč.
AMD procesory konkurují Intelu co se týče her od dob Haswellu tak maximálně do úrovně i3.
K té i5 můžeš vzít s klidným svědomím i mnohem levnější desku v cenové relaci třeba někde kolem 1500 Kč.
AMD procesory konkurují Intelu co se týče her od dob Haswellu tak maximálně do úrovně i3.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- TiiDii
- Nováček
-
více méně ne. Spíše nevím jestli je herní extra lepší než levnější třeba za 2000.aluky píše:Máš nějaký důvod proč trváš na "herní" základce?
- TiiDii
- Nováček
-
Ok děkuji za informaci s tou základovkou.pilarius píše:V téhle cenové relaci mezi CPU v současnosti na hry rozhodně Intela. To ti říkám jako člověk, který čeká na Zen, aby mohl svými penězi podpořit konkurenceschopnost AMD a přitom se necítit jako trotl pálící peníze v kamnech...
Jen se zpetám jestli dneska ty AMD 8 jádra nejsou lepší jak 4 jádro Intel. Zkoušel jsme hledat nějaký bench a ukazuje to lepší výsledky https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
ale nevím jestli to win 8,1 ej kej ej 10 atd využije.
- aluky
- Žlutá karta
-
Osobně bych vzal radši tu i5-4460 a k ní nějakou dostačující základku. Ty herní jsou spíš jenom "hezčí"...
Např. http://www.czc.cz/msi-b85-g41-pc-mate-i ... 07/produkt
Naprosto ti bude stačit B85 chipset...dražší jsou víceméně jenom kvůli taktování, což se zamčeným CPU stejně dělat nemůžeš...
Jinak na AMD bych na hry ani moc nekoukal, ty silnější jádra Intelu jsou pořád v hodně hrách dost znát...
Např. http://www.czc.cz/msi-b85-g41-pc-mate-i ... 07/produkt
Naprosto ti bude stačit B85 chipset...dražší jsou víceméně jenom kvůli taktování, což se zamčeným CPU stejně dělat nemůžeš...
Jinak na AMD bych na hry ani moc nekoukal, ty silnější jádra Intelu jsou pořád v hodně hrách dost znát...
- pilarius
- Začátečník
Bavíme se o hrách.
http://www.tomshardware.com/reviews/gam ... 106-5.html
Mimo hry mají "současné" AMD procesory své využití o něco lepší a mohou si zabojovat i proti současným i5. Dokud ale nepřijde Zen, AMD pro hráče, kteří nemají hluboko do kapsy, nic zajímavého nemá.
http://www.tomshardware.com/reviews/gam ... 106-5.html
Mimo hry mají "současné" AMD procesory své využití o něco lepší a mohou si zabojovat i proti současným i5. Dokud ale nepřijde Zen, AMD pro hráče, kteří nemají hluboko do kapsy, nic zajímavého nemá.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- TiiDii
- Nováček
-
a ješte se optám takto
u Intel Core i5-4460 je integrovaná grafika. Není to zbytečné v případě, že mam nvidia gtx 960? Jestli v tom procesoru zbytečné neplatím za grafické jádro a jiný proceor, který integorvanou grafiku nemá, by nebyl výkonější v něčem... případně levnější
u Intel Core i5-4460 je integrovaná grafika. Není to zbytečné v případě, že mam nvidia gtx 960? Jestli v tom procesoru zbytečné neplatím za grafické jádro a jiný proceor, který integorvanou grafiku nemá, by nebyl výkonější v něčem... případně levnější
- pilarius
- Začátečník
Ano, platíš. S tím se bohužel nedá nic dělat. Není řádná konkurence. Někdy ale i ta integrovaná grafika přijde vhod, třeba když se grafárna rozbije a reklamuješ, nebo když do ní špatně flashneš BIOS. 

- TiiDii
- Nováček
-
to je taky fakt. Kvůli tomu, že mě umřela grafika, jsem musel koupit novou, protože náhradní nebyla 
já to tak nenávidím, to je tisíc čísel a všeho a člověk neví co brát
Díky za rady. Ještě to prozkoumám.

já to tak nenávidím, to je tisíc čísel a všeho a člověk neví co brát

Díky za rady. Ještě to prozkoumám.
- TiiDii
- Nováček
-
a ještě poslední drobnost i těch levnějších základovek jedou ramky na 1600? Je to velký rozdíl kdybych vzal 2000 či více? Nebo to více méně nepoznám?
- pilarius
- Začátečník
Frekvence RAM má pro hry význam jen tehdy, když jedeš na integrované grafice. S dedikovanou grafikou má vliv na výkon maximálně v řádu několika málo jednotek procent (tzn. ve hře u dedikované grafiky třeba ani 1 FPS).