Win7 32bit funguje s novyma RAM, ale 64bit na nich nefunguje

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
cherlus
Nováček
Nováček

Win7 32bit funguje s novyma RAM, ale 64bit na nich nefunguje

Příspěvek od cherlus »

Zdravím, mám prazvláštní problém, kterému nerozumím. Upgradoval jsem z 2GB na 8GB RAM a chtěl jsem proto upgradovat z 32bit na 64bit, jenže už u instalace mi nové ramky nešly, tak jsem to nainstaloval se starýma. Koupil jsem horší RAMky, protože jsem myslel že nejsou kompatibilní, ale s novými mi win7 64bit nebootuje, sekne se to u načítání.

Tak jsem ze srandy zkusil pustit starý disk s win7 32bit a s ním jedou ty nové ramky v pohodě, což nechápu. Zajímavé je, že když chci instalovat na ten disk který funguje windowsy s 8GB ram, tak se win sekne hned při instalaci, pokud tam dám 2GB ramky, tak se windowsy vesele instalují. Neví někdo co s tím?

Sestava:
Gigabyte P55-UD3
Sapphire R9 270
staré ramky: 1x2GB Goodram DDR3 1333MHz CL9
nové ramky: 2x4GB Kingston DDR3 1866MHz CL10
Seasonic 500W
WB Blue 1TB

Možná řešení co vyzkouším: nainstalovat win 8.1
Hrál jsem se v biosu, mám ho upgradovaný, mám možnost zkoušet jiné hard disky, jiné ramky, jinou GK, většinu už sem zkusil poměnit...

Chápal bych nekompatibilitu, ale proč mi to sakra načitá při 8GB nových ramek při 32 bit a u 64bit ne, je záhada... Moc díky za případnou pomoc.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Win7 32bit funguje s novyma RAM, ale 64bit na nich nefun

Příspěvek od Zivan »

Memtest jsi zkousel?
proč mi to sakra načitá při 8GB nových ramek při 32 bit a u 64bit ne
Treba proto, ze 32b system nepouziva ani cely prvni modul? Nekde uz jsem cetl i o problemech s DIMM sloty pri ohnutem pinu v socketu.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Nainstaluj si 64bit systém s tím, s čím ti to šlape. Potom vyházej všechny moduly, dej jeden 4GB modul do správného slotu podle manuálu desky a zkus to zapnout.
Pokud to nastartuje a všechno pošlape, vypni to a zkus do správného slotu podle návodu desky umístit druhý 4GB modul a opět zapnout.
Pokud to nebude napoprvé fungovat, zkus místo prvního 4GB modulu dát druhý 4GB modul a zapnout to.
Pokud to nebude fungovat ani s jedním z těch 4GB modulů, zkus po umístění prvního resetovat BIOS pomocí pinů na desce clear CMOS. (CLR CMOS vpravo dole http://motherboards-reviews.com/Gigabyt ... D3_top.jpg.)

Tipoval bych to na špatné nastavení modulů v BIOSu, nebo může být třeba jeden z modulů vadný.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
cherlus
Nováček
Nováček

Příspěvek od cherlus »

No já jsem vyzkoušel následující RAMky: 2x4GB DDR3 Kingstone ve verzích 1866 MHz, 1600 MHz a 1333 MHz... vyzkoušel jsem téměř všechny kombinace, tzn. jiný dual channel nebo samostatně na různých slotech, ani jednou se nenastartoval nainstalovaný Win7 64bit, ani jednou se nenastartovala instalačka s WIn7 na těchto různých ramkách... když jsem přehodil disky na nainstalovaný Win7 32 bit, šlapalo to na všechny různé kombinace bez problémů, pokud jsem chtěl na ten disk instalovat tak to nešlo zase na ničem jiném kromě původní staré 2GB ramce... Takže jsem z toho zmatený... Večer budu mít k vyzkoušení Win 8, tak třeba to bude nějaká zakletýá instalačka Win 7ček... jinak nevim...

CMOS reset jsem dal xkrát vždycky po výměně ramek, tam už není co moc vymyslet... Jinak v Biosu jsou vždycky ramky viditelné, pak když pustím Win7 32bit tak tam mám též napsané že mám 8GB ram...

Nevíte co dál zkusit?
Odpovědět

Zpět na „DDR3“