Zvkuvka s spdif/optikou co dovede přijmout externí clock
Moderátor: CageJ
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Zvkuvka s spdif/optikou co dovede přijmout externí clock
Nevim jak líp to mam popsat. Shánim nejdostupnější zvukovku, co by dobře chodila pod win a měla vstup a výstup digital audia (ideálně optika), a aby se dovedla přizpůsobit frekvenci zdroje. Mam 2 co to uměj, audiotrak prodigi 7.1 hifi a Creative E-MU 1616m. Obě 2 maj schopnost frekvenci audia generovat nebo přijímat (třeba 48Khz), příjem má výhodu tu, že pak bude perfektní sychroznizace se zdrojem a nebude tam žádné přeskakování atd. Jenže levné zvukovky toto neuměj, na tvrdo pořád perou tu svou a pak to neni ono. Potřebuju prostě něco, co by přehrávalo a optikou to posílalo dál, a ta optika aby se sychronizovala s tou EMU která ten zvuk bude přijímat.
Nemáte někdo nápad na ňákej produkt co nestojí jak druhá EMU?
Ideální by bylo aby uměla i passtrough (přehrává co optikou přijme s 0 latencí), + anaog část stála za něco. Ale to neni priorita, kdyby to neuměla nebo tam analog vůbec nebyl je to furt OK, hlavně aby se dovedla přizpůsobit té frekvenci kterou bude udávat ta EMU.
//trochu jsem upravil nadpis, dohnalik
Nemáte někdo nápad na ňákej produkt co nestojí jak druhá EMU?
Ideální by bylo aby uměla i passtrough (přehrává co optikou přijme s 0 latencí), + anaog část stála za něco. Ale to neni priorita, kdyby to neuměla nebo tam analog vůbec nebyl je to furt OK, hlavně aby se dovedla přizpůsobit té frekvenci kterou bude udávat ta EMU.
//trochu jsem upravil nadpis, dohnalik
- dohnalik
- Čestný člen
Re: Zvkuvka s spdif/optikou in/out co dovede přijmout frekve
Myslíš externí hodiny? přivedeš masterclock z D/A do zvukovky a zvukovka na to synchronizuje data?
V takovém případě asi ESI julinu, pokud nevadí interní.
V takovém případě asi ESI julinu, pokud nevadí interní.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Zvkuvka s spdif/optikou co dovede přijmout externí clock
Hmm no, koupil jsem:
http://www.esi-audio.com/products/maya44xte/
A bylo mi řečeno že to má.... omyl!
Nemá, má to jen na vstupu, já to potřebuju na výstupu. Naštěstí to vypadá že E-MU se s ní synchronizovala OK z opačné strany (na integrované realteky či levné přídavné USB zvukovky se jí nechtělo), ale stejně to naštve, a samo seboz zabugované 64-bit drivery, jen první je 100% funkční, všechny po něm ne a stejně maj problémy. Frekvence vstupu nejde určit, a funguhe korekntě jen 44,1khz, a to ještě jen s tim prvnim driverem, v těch dalších po čase začne praskat, přitom v panelu zvukovky je jakoby možnost nastavování, ale nejde to, klikám jak vůl a nic se nezmění. Ach jo. Uvidim jak se to bude držet dlouhodobě, fakt jsem tenhle komp nechtěl mít jako zdroj masterlocku.
Dále pak to neumí přijíma zvuk z optiky a pouštět do výstupu aniž by se to zacyklilo se standard výstupem. Tim chci říci že, u Auiotraku prodigi 7.1 šlo jak synchronizovat vstup i výstup, tak to že se dal přepnpout do loopback modu, kde vysílal signál optikou a přehrával do sluchátek naopak to co mu optikou přišlo. To zde nejde. Optickej a analog out hrajou vždy oba spolu, a když dam monitorovat in tak se mi tam tluče oboje do sebe... pff....
http://www.esi-audio.com/products/maya44xte/
A bylo mi řečeno že to má.... omyl!
Nemá, má to jen na vstupu, já to potřebuju na výstupu. Naštěstí to vypadá že E-MU se s ní synchronizovala OK z opačné strany (na integrované realteky či levné přídavné USB zvukovky se jí nechtělo), ale stejně to naštve, a samo seboz zabugované 64-bit drivery, jen první je 100% funkční, všechny po něm ne a stejně maj problémy. Frekvence vstupu nejde určit, a funguhe korekntě jen 44,1khz, a to ještě jen s tim prvnim driverem, v těch dalších po čase začne praskat, přitom v panelu zvukovky je jakoby možnost nastavování, ale nejde to, klikám jak vůl a nic se nezmění. Ach jo. Uvidim jak se to bude držet dlouhodobě, fakt jsem tenhle komp nechtěl mít jako zdroj masterlocku.
Dále pak to neumí přijíma zvuk z optiky a pouštět do výstupu aniž by se to zacyklilo se standard výstupem. Tim chci říci že, u Auiotraku prodigi 7.1 šlo jak synchronizovat vstup i výstup, tak to že se dal přepnpout do loopback modu, kde vysílal signál optikou a přehrával do sluchátek naopak to co mu optikou přišlo. To zde nejde. Optickej a analog out hrajou vždy oba spolu, a když dam monitorovat in tak se mi tam tluče oboje do sebe... pff....
- dohnalik
- Čestný člen
O co ti vlastně jde ve výsledku? Možná by to šlo vyřešit jiným protokolem než SPDIF.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Propojení vícero PC mezi sebou optikou (či drátovym SPDIF to je ve výsledku jedno), tak aby měly vstupy a výstupy propojené mezi sebou, jeden mohl nahrávat co jde z toho druhého, či jeden přehrávat zvuk z obouch a to bez jakékoliv latence, udělat to s latencí je easy...
Dříve mi to takhle fungovalo. Jeden PC s E-MU 1616m, ten sloužil jako master clock, a druhej s prodigi 7.1 hifi která tento clock přebírala jako slave a jela na něm. Nová deska ale nemá PCI a PCI-E na PCI převodník v ní nefunguje, takže se snažim najít PCI-E náhradu prodigi 7.1, jak jsem na to koukal, ta Maya to umí. Ale... je teď všude nedostupná. :/
Zatim jsem to vyřešil analogem. Všude mam samá super zvukovky tak jsem si řekl, hmm, třeba bude čistej (na styl "must be all digital" jsem byl najetej z doby co jsem pracoval s horšim HW), a hle, on ten analog mezi Maya a EMU je čistej tak moc že jej nejde poslechově rozeznat od digitálu. Ale ještě mam objednanejch pár věcí, příští tejden to zkusim drátovou SPDIF a pak mam ještě na cestě PCI převodník s asmedia čipem, ne PLX, ten by měl bejt komptatibilnější.
Dříve mi to takhle fungovalo. Jeden PC s E-MU 1616m, ten sloužil jako master clock, a druhej s prodigi 7.1 hifi která tento clock přebírala jako slave a jela na něm. Nová deska ale nemá PCI a PCI-E na PCI převodník v ní nefunguje, takže se snažim najít PCI-E náhradu prodigi 7.1, jak jsem na to koukal, ta Maya to umí. Ale... je teď všude nedostupná. :/
Zatim jsem to vyřešil analogem. Všude mam samá super zvukovky tak jsem si řekl, hmm, třeba bude čistej (na styl "must be all digital" jsem byl najetej z doby co jsem pracoval s horšim HW), a hle, on ten analog mezi Maya a EMU je čistej tak moc že jej nejde poslechově rozeznat od digitálu. Ale ještě mam objednanejch pár věcí, příští tejden to zkusim drátovou SPDIF a pak mam ještě na cestě PCI převodník s asmedia čipem, ne PLX, ten by měl bejt komptatibilnější.
- dohnalik
- Čestný člen
Hmm, takže potřebuješ zřetězit několik PC na jedny hodiny. Jeden PC bude master, z něho půjdou dvě linky...clock a data do dalšího, ten bude slave na daný clock, data vezme, půjdou z něho další odlišný data2, nicméně clock bude stejnej, třetí PC vezme clock, data2, pošle data3 atd?
esi juli umí být slave na clock, to mám ověřeno, nevím jestli umí být master aby posílala samostatně clock, to jsem nezkoušel, je to víceméně zbytečný, protože se dá dekodovat z SPDIF signálu často s nižším jitterem.
Ve výsledku ale nechápu jednu věc, proč to nepropojíš asynchronně? Jednou linkou, žádný tahání clocku...prostě PC1->SPDIF1->PC2->SPDIF2->PC3... je to daleko jednoduší, latence bude naprosto stejná a jitter tu nehraje roli, protože si to ovladače asnychronně resamplují, pokud by se hodně rozcházely hodiny jednotlivých PC.
esi juli umí být slave na clock, to mám ověřeno, nevím jestli umí být master aby posílala samostatně clock, to jsem nezkoušel, je to víceméně zbytečný, protože se dá dekodovat z SPDIF signálu často s nižším jitterem.
Ve výsledku ale nechápu jednu věc, proč to nepropojíš asynchronně? Jednou linkou, žádný tahání clocku...prostě PC1->SPDIF1->PC2->SPDIF2->PC3... je to daleko jednoduší, latence bude naprosto stejná a jitter tu nehraje roli, protože si to ovladače asnychronně resamplují, pokud by se hodně rozcházely hodiny jednotlivých PC.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Juli, její ovládací panel vypadá skoro stejně jako ten Audiotraku, asi bude umět stejné věci. Ony audiotraky jsou jen upravené ESI karty + drivery, s jiným PCB, výstupy, ale driver, čip, podsta karty bejvá stejná.
Ale nerozumim tomu poslednímu bodu. Jak to udělám? Z PC pošku zvuk po SPDIF, a ten co to přijímá se už musí přizpůsobit. Pokud ne, hrozí jitter.
Cílem je mít 1 PC (ten s EMU) co nahrává všechny ostatní, nechi propojovat PC1 s PC3, všechny Pc se musej propojit s PC1 a ten bude jejich obsah přehrávat a nahrávat... bez latence.
Je easy propohit je třeba cheap USB zvkukovkama co maj optiku a navzájem si rozuměj bez jitteru (mam otestováno) problém je že z ní pak nejde přehrávat. Její kvalita je na prd, analog do repráků a sluchátek musí jít z E-mu, a když ve win dáš "poslouchat toto zažízení" na té USB zvukovce aby to EMU přehrála, máš to s latencí, a tu tam právě nechci.
Ale nerozumim tomu poslednímu bodu. Jak to udělám? Z PC pošku zvuk po SPDIF, a ten co to přijímá se už musí přizpůsobit. Pokud ne, hrozí jitter.
Cílem je mít 1 PC (ten s EMU) co nahrává všechny ostatní, nechi propojovat PC1 s PC3, všechny Pc se musej propojit s PC1 a ten bude jejich obsah přehrávat a nahrávat... bez latence.
Je easy propohit je třeba cheap USB zvkukovkama co maj optiku a navzájem si rozuměj bez jitteru (mam otestováno) problém je že z ní pak nejde přehrávat. Její kvalita je na prd, analog do repráků a sluchátek musí jít z E-mu, a když ve win dáš "poslouchat toto zažízení" na té USB zvukovce aby to EMU přehrála, máš to s latencí, a tu tam právě nechci.
- dohnalik
- Čestný člen
OK, takže ti jde o to z hromady PC nahrávat do jednoho? Na to potřebuješ prostě zvukovku s hodně spdif vstupama, jitter nebude hrozit v žádným případě, at je to propojený jedním obyč kabelem, nebo svazkem se vedenýma hodinama...je to fuk, PLL na straně přijmače jitter stáhne pod 100ps a buffery v ovladači ho dál strovají na nulu, při záznamu SPDIF signálu do počítač jitter vůbec nehraje roli, mám oscilátory za litr kus u mojeho měřicího ADC, ale do PC (respektive do USB modulu) to sypu přes jeden toslink s ohromným jitterem, ale ničemu to nevadí logicky. Důležitý je mít dobrý hodiny u převodníku a to máš.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
A to je právě ten problém, ta E-mu nemá dobrej ten optickej in. Trpí na těžkej jitter, resp to neni doslova jitter. Jitter je způsobenej špatnejma kabelama či špatnýma tosslink vysílačema. Zde neni vůbec synchronizace, představ si to jako by ti jedna karta jela na 48,1Khz a druhá na 47,9Khz, ujištuji tě že se nesrovnaj. Resp obvykle ano (když spojim cheap USB zvukovky co jsou oboje master tak si sednou, ale to je useless protože přehrávat z ní do repráků v EMU nejde bez latence), ale ta E-mu se na vstupu nesrovná s ničim pokud ona neni master clock. Pokud proti sobě pustim 2 master clocky, tak v tom prostě potichu praská/lupe. Pokud E-mu řeknu aby se přizpůsobila a byla slave, tak je chvíli OK ale jednou za 1-5 minut ten je velkej lup či chvilkové ztišení, to je právě ten její bug (nejsem sám kdo to zaznamenal) a proto musí bejt ons master clock. Prodigi 7.1 hifi uměla bejt slave na vstupu i výstupu vůči jejímu masterlocku (generovaného tou EMU) a fungovalo to OK. Dokonce uměla i ten zero-latency passtrough z optickýho in do out, přičemž analog výstup přehrával obsah toho IN, a šlo to přepínat jestli má přehrávat ten obsah toho in či out, aniž by se změnilo to co posílá do OUT optiky. Ideální situace která s ESI maya prostě nejde realizovat.
- dohnalik
- Čestný člen
Tak tyhle nefungující hračky povyhazuj a nakup techniku, která splnuje standart. To co poposuješ není žádnej jitter, to co popisuješ jsou dva rozdílý masterclocky a ty se srovnávají asynchronním resamplerem a bufferem. Budy zkus linux, kterej funguje daleko líp jako windows, nebo zkrátka nakup pořádný vybavení. Kolik PC potřebuješ připojit k tomu jednomu? Navíc nechápu jak chce něco takovýho vyřešit vedením externího masterclocku? Stejně to musíš zmixovat do jednoho digitálního toku, to nedává moc smysl. Moc tě zkrátka nechápu co přesně chceš, vždycky se ztratím v tom co napíšeš.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
E-mu nepodrpuje nebo má na vstupu nefunkční to čemu říkáš "asynchronním resampler + buffer"
Proto ona musí generovat master-clock a ostatní zvukovky do ní zapojené spdif/optikou se musej přizpůsobit. Jinak Os než windows nepřipadá v úvahu, jednak nebejvaj drivery a druhak potřebuju provozovat OBS a jiné win programy.
Počet Pc bude různej, potřebuju aspoň 1 aby fungoval perfektně, může tam bejt další připojenej spdif/optikou a další analogem, ty už neni třeba řešit, důležitej je ten hlavní.
Zde mi neporadíš, já vim, kdybych koupil fungl novou externí zvukovku s tunou vstupů tak to s ní vyřešim, ale to je 20K jen to fikne. A pak taky možná ne, stejně bude mít zabugované a polonefunkční drivery asi jako všechno. Zatím jsem nepotkal profi zvukovku co by měla jinde než na macu dobře funkční 64-bit drivery.
Proto ona musí generovat master-clock a ostatní zvukovky do ní zapojené spdif/optikou se musej přizpůsobit. Jinak Os než windows nepřipadá v úvahu, jednak nebejvaj drivery a druhak potřebuju provozovat OBS a jiné win programy.
Počet Pc bude různej, potřebuju aspoň 1 aby fungoval perfektně, může tam bejt další připojenej spdif/optikou a další analogem, ty už neni třeba řešit, důležitej je ten hlavní.
Zde mi neporadíš, já vim, kdybych koupil fungl novou externí zvukovku s tunou vstupů tak to s ní vyřešim, ale to je 20K jen to fikne. A pak taky možná ne, stejně bude mít zabugované a polonefunkční drivery asi jako všechno. Zatím jsem nepotkal profi zvukovku co by měla jinde než na macu dobře funkční 64-bit drivery.
- dohnalik
- Čestný člen
Na linuxu mají funkční drivery snad všechny zvukovky, který jsou starší jak pár měsíců.
Pokud je to tak, že ona musí generovat masterclock a ostatní se přizpůsobit, tak použij prostě a jednoduše esi Juli, ta umí vzít externí masterclock a přizpůsobit se. Použij samozřejmě ASIO pro co nejnižší latenci, která bude i tak 100x vyšší než na linuxu/macu.
Pokud mi řekneš jaká je ta frekvence, co vysílá EMU, tak ti poradím levnější a kvalitnější USB alternativy, ale ty jsou vázaný na přesný dvě frekvence (podíly 22,.. a 24,... MHz pro násobky 44,1 a pro násobky 48).
Pokud je to tak, že ona musí generovat masterclock a ostatní se přizpůsobit, tak použij prostě a jednoduše esi Juli, ta umí vzít externí masterclock a přizpůsobit se. Použij samozřejmě ASIO pro co nejnižší latenci, která bude i tak 100x vyšší než na linuxu/macu.
Pokud mi řekneš jaká je ta frekvence, co vysílá EMU, tak ti poradím levnější a kvalitnější USB alternativy, ale ty jsou vázaný na přesný dvě frekvence (podíly 22,.. a 24,... MHz pro násobky 44,1 a pro násobky 48).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Poběží na 48Khz, to že Julie to dá už teď vim, díky za tip ( v tomto hledu je na tom stejně jako ten Audiotrak co jsem měl předtim a tam mi to fungovalo dobře) ale je všude nedostuponá, budu jí snad muset objednat přes Eaby nebo co...
- dohnalik
- Čestný člen
Podívej se po forech, často se tam prodává a asto jenom digitální část.
Jinak ta frekvence není 48khz, to je jenom vzorkovací. Skutečná která tím kabelem jde se liší, v tvojem případě bude dost pravděpodobně 64 násobek, tj 3,072 MHz.
Jinak ta frekvence není 48khz, to je jenom vzorkovací. Skutečná která tím kabelem jde se liší, v tvojem případě bude dost pravděpodobně 64 násobek, tj 3,072 MHz.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ani nevim jestli to sem mam psát protože mi to přijde jako haluz, ale...
Zjistil jsem že když zvuk optikou vypustim na 96Khz... a na E-mu dam na tvrdo přijímat 48Khz, tak z ňákého důvodu to hraje ok. Neslyšim nic, žádnej jitter, nic, řikáto že tam neni lock (což je správně) ale prostě to zní OK... nevim proč a jak.
Zjistil jsem že když zvuk optikou vypustim na 96Khz... a na E-mu dam na tvrdo přijímat 48Khz, tak z ňákého důvodu to hraje ok. Neslyšim nic, žádnej jitter, nic, řikáto že tam neni lock (což je správně) ale prostě to zní OK... nevim proč a jak.