4K Monitor

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Rad3k
Začátečník
Začátečník

4K Monitor

Příspěvek od Rad3k »

Zdravím,

rád bych Vás požádal o možnost doporučení nějakých 4K monitorů, bohužel si nemůžu dovolit jako někteří dát za monitor přes 25 tisíc, tak řekněmě, e hledám něco v rozmězí 10 až 15 tisíc, maximálně tak 20 tisíc víc určitě ne.

Předem děkuji za všechny možné návrhy :) Možná se asi vyplatí i počkat, ale nevím zdali za rok bude něco o tolik zajímavější v rámci této cenové relace, neboť s příchodem nový generace grafik pascal od nvidie zároveň chci pořídit nový PC právě na 4K a tak potřebuju nažhavit i nějaký ten monitor k tomu, říkám si že je lepší spíše ušetřit na monitoru než na pc sestavě. :)

Zatím jsem koukal na toto:
https://www.alza.cz/28-samsung-u28d590-d1532512.htm

také jsem koukal na toto, ale už mě ta cena přijde hrozně vysoká:
https://www.alza.cz/32-benq-bl3201pt-uh ... 288508.htm

Porovnání je jasné, první monitor je TN technologie a druhé IPS, proto rozdíl v ceně. Ale nevím jestli se to vyplatí. Avšak na druhou stranu mě u druhého IPS monitoru vadí i trochu vyšší odezva, aktuálně běžím především na odezvě 1ms.

Aktuálně mám na hry tento:
24" BenQ RL2455HM a ještě jeden obyčejný od LG, ten obyčejný od LG bych právě vyměnil za nějaký ten 4K.

Monitor hledám především na hraní her, takže dle toho doporučovat prosím.
V monitorech se moc nevyznám, takže žádám o radu odborníky :)
CPU: Intel Core I5 4690k - takt: 4,4 Ghz, Ram: Kingston 16GB KIT HyperX Fury 1866 Mhz Black Series MB: z97 Gaming 5 VGA: MSI 970 GTX Gaming G4 - takt: 1515 Mhz/ 7600 Mhz, HDD: WD Red 1TB, SSD: Vertex OCZ 4 120GB, Zdroj: Fortron FSP600-50ARN, Case: Fractal Design R4 Black Pearl, Ventilátory: 4x Corsair be Quit Edition 120x120 mm, Chladič: GELID Solutions Tranquillo
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: 4K Monitor

Příspěvek od Stratos »

mam doma toho 32" BenQ a nemuzu si ho vynachvalit, jedine co me na nem stve ze nema 100% Adobe RBG tj lepsi podání zelené barvy ale to bych za ty prachy chtel asi moc.. :)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

mě ta cena přijde až moc vysoká za ten BenQ :( a také mě trochu trápí vyšší odezva toho monitoru BenQ, mě jde jen čistě o využití pro hry.
CPU: Intel Core I5 4690k - takt: 4,4 Ghz, Ram: Kingston 16GB KIT HyperX Fury 1866 Mhz Black Series MB: z97 Gaming 5 VGA: MSI 970 GTX Gaming G4 - takt: 1515 Mhz/ 7600 Mhz, HDD: WD Red 1TB, SSD: Vertex OCZ 4 120GB, Zdroj: Fortron FSP600-50ARN, Case: Fractal Design R4 Black Pearl, Ventilátory: 4x Corsair be Quit Edition 120x120 mm, Chladič: GELID Solutions Tranquillo
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

Dotaz je stále aktuální a budu vděčný za každé doporučení.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ten BENQ ma jednu z nejnizsich hodnot mezi 4K panely s IPS panelem. Sam na nem hraju a zadny problem nemam...
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

pro single player odezva monitoru moc nevadí, ale pro online bych řekl, že už je každá odevzva navíc znát, ale to bych už asi nechal na odborníkovi, ale rád bych přívítal i trochu levnější kousek pokud možno.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

levnejsi je ASUS s 27" modelem... mezi 32" modely je BENQ vice mene nejlevnejsi.
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

A ten samsung 28" technologie TN je hodně špatný? V monitorech se moc nevyznám, pokud tě mohu poprosit o nějaké srovnání a širší škálu monitoru IPS a TN a co se vyplatí v dané mojí relaci? Předem moc děkuji. O tom BenQ stále přemýšlím, né že ne. Ale částka je na mě dosti vysoká. V budoucnu totiž plánuji upgrade PC a toto by mi značně omezilo rozpočet. :(
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

TN bych nebral to je o nicem...kort u tak velkyho panelu uz budes mit kraje panelu v jinem odstinu nez stred.. TN panel je obecne na vetsi uhlopricky nepouzitelenj prave kvuli tem uhlum pohledu
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Což kraje... TNka nemaj úhly rovnoměrný, doleva doprava to neni tak zlý, nahoru dole je to katastrofa. Si pamatuju jsem na 24" TN obrazovce zkoušel hrát RTS hry a tráva byla nahoře černá a dole zas vypadala jak tibérium, byl to horror. A to bylo jen 24 palců.

Jako nejlepší test úhlů monitoru se mi osvědčila sitě oranžová, prostě plná orenžová. Na TN obrazovkách bejvá pak nahoře zelená a dole rudá i při pohledu přímo.
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

aktuálně mám toto:
https://www.alza.cz/24-benq-rl2455hm-d414291.htm

a pak ještě jeden obyčejný LG a ten vyměním a je pravda, že u té 24 TN technologie hodně v rohu nebo nahoře teď když jsem se na to zaměřil jdou vidět značné rozdíly v barvě a i celkem kontrastu. Na monitor budu určitě nahlížet přímo, možná se tam lehce boční úhel cca 20%.

Monitor co hledám je především a hlavně bude určený na hry, hledám nějaký, který má vynikající řešení barev, jasu, kontrastu, případně i zajímavých effectů díky čemuž hra vypadá ještě lépe.

U doporučovaného 32 palcového monitoru benq mě jen lehce odrazuje hlavně jeho cena :( a trochu také odezva, bojím se, že odezva 4 ms bude znát především v online hrách.

Ovšem pokud říkáte, že 28 palcový monitor s TN technologii je otřesně přerozdělení barev pro horní a dolní okraj, tak by mě to určitě vadilo. Řekněme, že jsem jeden z těch co si ve hře všímá každého detailu a každou hru musí rozjet na maximum jen, abych tam měl smítko prachu navíc nebo lépší effekt vody, krvé či stínů. Pokud něco nerozjedu, tak hned upgraduju PC.

Nyní hledám něco co budu moct použít pro následující sestavu PC, kterou budu kupovat při vydání nové generace grafických karet pascal právě pro účely hraní ve 4K a užívání si her na max. Takže nic dobrého v mé cenové relaci není a opravdu mi doporučujete si jedině připlatit za tento BenQ neboť rozdíl kvality je obrovský, tak to velmi úzce zvážím.
Naposledy upravil(a) Rad3k dne stř 15. črc 2015, 14:32, celkem upraveno 1 x.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

tak si ten 32" BENQ vem testni a kdyz ti nebude vyhovovat proste ho vrat.. Ja osobne nemam s odezvou zadny problem a to hraju i onlinenovky.. obcas..
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

nejlevněji jsem ten monitor našel za 22 390 Kč přímo na alza. Není to úplně nové zboží, ale je tam popsán status, že produkt byl jen rozbalen a vrácen minulým majitelem, takže je zachována původní záruka na 3 roky, ale o tisíc korun je cena dole. Nebo je to ještě někde levnější?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tohle vrácený zboží mívá své důvody, vadné pixely, atd. Na 90% tam něco bude určitě bych tohle bez osobního prohlédnutí a odzkoušení nebral. Objednal bych novej.

Co se odezvy týče, sorry, 4ms je fakt mále 10+ začíná bejt problém, odezva je u kraní až na druhém místě. Co je nejdůležitější je aby tam nebyl inputlag. Ten tě při hraníá štve, ten je ten problém, ne odezva panelu. Všechny 4K displaye maj inputlag, zatim prostě nemáme tak doboru elektroniku aby prohnala takové rozlišení bez lagu. Tentro monitor má inputlag 23ms. Je to mezi 4K nadprůměr, ale pro super hráče co vyžadují CRT-like rychlost to fakt nebude, to pro si kup ňákej 120hz monitor. Dělaj se už i 144hz 1440p 27" IPSka. Žádnej 4K monitor neni dobrej na hry. Jednak maj jen 60hz, druhak grafiky tohle rozlišení neutáhnou v hezkym framerate, a do třetice jsou zalagovaný.

Monitor co máš teď je humus velebnosti tzn vše oproti němu bude hvěžda.
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

Ten co mám teď jsem si taky kupoval už před lety, kdy jsem nepracoval na plný úvazek, ale vydělal si na to jen z brigád :D Ale každopádně budu preferovat spíše to 4K. Input lagu se zatím moc zbavit nedaří, chtěl jsem to trochu redukovat až vyjde grafika pascal, tak že bych je vzdal do SLi a spolu s tím procesor 5930k na 40 platformové lince, aby obě běželi na PCI slotu 16x. Samozřejmě aktuální QHD nebo FullHD monitory jsou o proti mému značně ve předu, ale já už hledám něco pro budoucí generaci, takže preferuji to 4K místo 1440p.

Plánuji toto, grafiky si tam nevšímejte, to je moje aktuální dočasná grafika než dorazí generace pascal, pak vezmu buď jednu nebo dvě pascal grafiky pro SLI, bude záležet na tom jak bude ta grafika výkoná jestli jedna už zmákne stabilně 4K nebo bude nutnosti dvou.

http://www.czc.cz/1umj6u22vajcpbro4r9rmusp12/seznam
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak napřed se tady bojíš 4ms odezvy panelu, pak ti tu řeknu že monitor má 23ms inputlag a to je pro tebe OK? Co teda vlastně chceš....

Co se výkonu týče, tak 4K potřebuje 4x rychlejší grafiku jak 1080p, tzn myslet si že i ten nejlepší Pascal zvládne vše v 4K v pohodě je naivní. 4K prostě na hry neni a dlouho nebude, hlavně na ty náročnější.

Pak jsou tu ty méně náročné a starší, zde ale je často jinej problém, ala nepřipravenost UI na 4K, nedovedou škálovat UI, máš pak příliš malé a nečitelné ikony/fonty, atd. Je to boj do kterého bych zatím nechodil.

Já osobně sice nesedim na žádný hrůza ma hodně kvalitní 32" panel už teď, v budoucnu jej budu měnit, ale až za obrazovku co splní tyto podmínky:

- Solidní barevnej gamut
- kontrast
- Bez inputlagu nebo alespoň pod 10ms.
- 4K 60hz, 1080p 120hz chod.

Taková zatím neni. Seiki jednu sliboval ale skutek utek.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

havne se zbav te GTX970 na 4K se vyslovene nehodi je to s prominutim "krap"
ve stejny cene je mnohem lepsi a pro 4K vhodnejsi MSI R9 390 8GB
Rad3k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rad3k »

Tak napřed se tady bojíš 4ms odezvy panelu, pak ti tu řeknu že monitor má 23ms inputlag a to je pro tebe OK? Co teda vlastně chceš....
Tím jsem nemyslel, že mi input lagy nevadí, ale tím, že jsi řekl, že je to vůči konkurencí lepší průměr, tak jsem to pochopil tak, že se to vyplatí. Říkal jsem, že se v monitorech nevyznám a monitor bez input lagů zatím neexistuje.

A 4K se dá realně rozjet i nyní na maximální detaily, sice má člověk dvě grafiky 980gtx ti, ale šlape to. Osobně jsem si to i testoval u známého, který si toto vytvořil a třeba GTA V na max detaily ve 4K mu běží na 63 - 71 FPS a witcher 3 například v rozmězí 76 - 93 fps, což jsou zcela normální fps. Já počítám, že pascal bude ještě lepší a mluvil jsem o tom, že pokud by to jedna nevzládala, tak bych si pořídil také dvě do SLI a počítám, že bych neměl problém s full detaily na 4K. Ale je pravda, že je to trochu asi i má ideologie, protože člověk nikdy neví s čím ve skutečnosti přijdou. Pokud vezmu v potaz starší grafiky, když se přecházelo z 260 gtx na 360 gtx, tak to bych skoro nulový rozdíl :D takže je možné, že mě i pascal může zklamat a opravdu zjistím, že přechod na 4K je ještě zbytečný.
havne se zbav te GTX970 na 4K se vyslovene nehodi je to s prominutim "krap"
neboj tuto grafiku mám v seznamu jen proto, že ji mám nyní :) na mém PC aktuálně, plánuji to pak vyměnit za pascal až bude dostupný.
ve stejny cene je mnohem lepsi a pro 4K vhodnejsi MSI R9 390 8GB
ta sestava je zatím jen orientační, nákup budu realizovat né s aktuální generací AMD/NVidia grafických karet, ale až s následující generací (pascal) nebo další z strany AMD, ale spíše jsem zastánce nvidie.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Podívej se na to logicky, snažíš se bejt Early adopter něčeho co neni až zas tak skvělý.

Co ten BenQ má? Nadprůměrnej inputlag? Ano ale jen ve srovnání s jinejma 4K obrazovkama, ve skutečnosti je hroznej. Dobré barvy? Ne, je rád že pokreje sRGB. Ale cena je velká.

Si představ že jsi 10 let dozadu a snažíš se za 20k koupit 1920x1200 super skvělej 24" a dát za něj 20-30k, to se snažíš udělat v době kdy ho ještě ani pořádně neužiješ, GPU na něj nestačej, atd. Ale v praxi budeš mít dost předraženej za chvíli podprůměrnej monitor.

Přesně to teď ty děláš, kupuješ něco co je velký a má to 4K, ale jinak je to dnes podprůměrnej monitor, barvama i lagem. Já řikam až se budo uservírovat s aspoň Adobe RGB a inputlagem pod 10ms tak se na to začnu dívat.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“