Potřebuji poradit se zapojením domácí sítě

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
staalker
Začátečník
Začátečník

Potřebuji poradit se zapojením domácí sítě

Příspěvek od staalker »

Předem se přiznám, že nejsem v tomhle moc zdatný. Co jsem zkoušel najít na internetu, tak máme síť zapojenou nějak atypicky a nefunguje nikdy na 100%. Na střeše máme anténu, z té vede ethernet kabel do malé krabičky, která je napájena ze zdi. Na této krabičce jsou dva ethernet vstupy, jeden označený POE (asi Power Over Ethernet, napájení přes síť) do kterého vede právě kabel ze střechy (z antény, nebo nevím jestli je tam zabudovaný i nějaký modem), druhý vstup je označný jako LAN a ten máme zapojený do switche (který má všechny konektory rovnocenné). Do switche jsou pak zapojeny další počítače a taky router:

1. Když je router zapojený přes jeho konektor LAN (ze switche), tak funguje všechno kromě toho, že není dostupný router přes prohlížeč (zadáním jeho ip adresy do prohlížeče).

2. Když je router zapojený přes jeho WAN konektor (ze switche), tak už se dá dostat přes jeho ip adresu do nastavení, ale zase nefunguje internet přes wifi (dá se dostat jen do místní sítě, třeba na ip kameru, ale ne ven).

3. Pak jsem zkoušel ještě zapojit router přímo přes jeho WAN konektor ne ze switche, ale z LAN konektoru na té první malé krabičce (která má jen ony dva konektory LAN a POE). Pak ale nefunguje ani připojování na router, ani nejede internet na pc a taky nefunguje wifi (nedá se připojit ani do místní sítě ani do internetu).

Nezkoušel jsem jen zapojení kabelu přímo z antény do WAN konektoru, protože by tam stejně nebylo napájení jako z té malé krabičky přes POE. První dotaz: Existuje nějaké zapojení nebo nastavení takové, aby fungovalo všechno dohromady?
Pak mi ještě přišlo zvláštní, že ip adresa routeru je 192.168.90.20 zatímco výchozí brána je v síti 192.168.90.1 To jsem právě myslel, že se do routeru dostanu přes adresu té výchozí brány, což neplatí. Zkoušel jsem taky pingovat tyhle dvě ip adresy při zapojení kdy nefunguje jen připojení na router, výpis z cmd.exe:

C:\Users\xxx>ping 192.168.90.20

Příkaz PING na 192.168.90.20 - 32 bajtů dat:
Odpověď od 192.168.90.12: Cílový hostitel není dostupný.

Statistika ping pro 192.168.90.20:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 4, Ztracené = 0 (ztráta 0%),

C:\Users\xxx>ping 192.168.90.1

Příkaz PING na 192.168.90.1 - 32 bajtů dat:
Odpověď od 192.168.90.1: bajty=32 čas < 1ms TTL=64

Statistika ping pro 192.168.90.1:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 4, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Přibližná doba do přijetí odezvy v milisekundách:
Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Průměr = 0ms

Druhý dotaz: Je možné, že bude při tom zapojení kdy nefunguje jen připojení na router fungovat port forwarding? Plánujeme připojit ještě nějaké kamery a NVR (network video recorder) a aby to bylo dostupné i přes internet, tak je právě potřeba tohle nastavit pro několik portů..
maku
Začátečník
Začátečník

Re: Potřebuji poradit se zapojením domácí sítě

Příspěvek od maku »

Zapoj kabel ze switche do WAN na wifi routeru a naklonuj IP toho switche a nastav branu a DNS atd. prene jak to mas nastaveno od poskytovatele pak ti to bude fungovat.
Notebook: ASUS X555LN-XX415N / 15.6" / i5 - 4210U - 1.70 GHz max az 2.70GHz / 8GB - DDR3 / HDD - 1TB / NVIDIA GeForce GT840 - 2GB / Microsoft 64bit
staalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od staalker »

Psal jsem hned na začátku že nejsem moc zdatný.. nevím jak mám v routeru naklonovat IP switche, mám tp-link TL-WR741N, nemůžu to tam nikde najít. Nevím jakou IP adresu má switch, nevím jakou mám nastavit bránu a DNS. Bylo to nastavené od poskytovatele a nic se na nastavení neměnilo (softwarově) a stejně to nefunguje na 100%. Potřebuju podrobnější návod jak to nastavit..
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Co se zeptat poskytovatele, co se ma spravne nastavit?

Zazil jsem nedavno i variantu, kdy TP-Link WR720N zrejme kvuli nejake nekompatibilite neziskal IP adresu a internet nefungoval. Jiny typ TP-Linku, Asus i Tenda naprosto bez problemu.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
maku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od maku »

Otevri prikazovy radek jako spravce a pak do neho zadas cmd vyskoci ti cerne DOS okno do neho napises ipconfig /all a potvrdis Enter pak ti vypuse vse jako IP atd. Podle toho si nastavis wifi router.
Notebook: ASUS X555LN-XX415N / 15.6" / i5 - 4210U - 1.70 GHz max az 2.70GHz / 8GB - DDR3 / HDD - 1TB / NVIDIA GeForce GT840 - 2GB / Microsoft 64bit
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“