dostal jsem se do situace, ve které už si sám nevím rady. Moje problémy začaly, když jsem před pár dny nainstaloval do systému nový SSD disk. Nejprve bylo vše v pořádku, o dva dny později však Pc nenaběhlo, a to ani do POSTu.
Mám MB Asus p8z77-v lx, je vybavena funkcí MemOK, tzn. červená dioda svítí, když je s RAM něco špatně a systém pak automaticky zkouší různá nastavení, dokud nenaběhne. Nechal jsem v systému jen 4 GBb modul a spustil tento ladící proces, po pár restartech systém naběhl.
Následně jsem provedl update BIOSu, kdy jsem dosti starou verzi 0801 nahradil nejnovější. To moje bootovací problémy vyřešilo.
Dal jsem tedy zpátky zbývající RAM ( kit 2x2 Gb). Včera jsem však zjistil, že systém pracuje jen s 6 GB RAM. Stejně tak se 6 GB zobrazuje i v BIOSu...
Zkoušel jsem tedy jednotlivé DIMM postupně a funguje každá. Tj. 2 Gb i 4 GB modul. I 2x2 GB. Když však přidám 4 GB, 8 GB nedostanu. Zkoušel jsem i různé kombinace slotů (zapojení dual chanell i bez něj) a pořád nic.
Pro jistotu jsem udělal i clear CMOS - jumperem i vyjmutím baterky.
Předtím vše fungovalo v pořádku..

Přikládám nějaké screeny. Programy AIDA i CPU-z ty pamětové moduly detekují. Ve správci úloh to vždy ukazuje jeden prázdný slot..