Zdravím!
delší dobu přemýšlím nad upgradem GPU a volba padla na GTX 970, která by měla nahradit mou starou HD 5850. Problémem by ale mohl být stejně starý CPU i5 750, který aktuálně tiká na 3.5 GHz s box chladičem.
Otázka zní: Nebude i5 750 na uvedeném taktu pro GTX 970 málo? Pokud ano, pomohlo by přetočení (s novým chladičem) někam k 4 GHz ? Chce to rovnou nové CPU?
ja uprimne nevim, jakou grafiku poridit za takovy penize - zvlast pokud clovek meni jednou po 5 letech, tak si nemyslim, ze by maxwell byl uplne to prave orechove...
Jako jo, ono toho moc na vyber neni a u grafiky do 5K bych to ani neresil, ale takovou investici clovek predpokladam dela na dyl.
Zalezi, jestli je nutnost menit ted hned
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
mel jsem to samy cpu na 4GHz + gtx 970 a v 90% her to bylo naprosto v pohode a karta jela na 99%, samozrejme ze to obcas droplo, ale to cpu je porad v pohode
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
mlrs píše:ja uprimne nevim, jakou grafiku poridit za takovy penize - zvlast pokud clovek meni jednou po 5 letech, tak si nemyslim, ze by maxwell byl uplne to prave orechove...
Jako jo, ono toho moc na vyber neni a u grafiky do 5K bych to ani neresil, ale takovou investici clovek predpokladam dela na dyl.
Zalezi, jestli je nutnost menit ted hned
ano momentálne neni dobrý čas na zmenu gk
amd neni žiaden future proof, ako sa snažia niektorý naznačiť a nv sa tiež nevyznamenáva
ale nové ozajstné DX12 gk tu zase tak skoro nebudú, myslím tým zajtra , to je jediné čo má zmysel riešiť
narovinu každá gk po 2+ roky už ozaj neni ništ moc a je takmer jedno aký výkon mala v čase vydania
bud ju zlomia na spotrebe, alebo výkone poprípade ak sa darí aj oboje
o cene ani nevravím
jn ja jako jen tak, aby rec nestala - zrovna ja ted nedavno vzal 950 a taky o ni nejsem uplne presvedcenej - ale holt fallout dojde za 3 tydny, takze tak
Ale samozrejme kdo to nepotrebuje hned, radej pockat na dalsi generaci nebo treba ted koupit grafiku za 4-5 a pak v 2016 ji vymenit za neco lepsiho
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
Ideální doba na nákup GK není, to je jasné. Už jen kvůli těm 24 korunám za dolar Jenže i přetočená HD 5850 je dneska už prostě málo. Buď chybí VRAM, nebo výkon. A to i na 1680x1050.
Zatím to vidím tak:
Asi ji koupím spolu s dobrým chladičem na CPU. CPU zkusím přetočit co nejvíc (na 4 GHz bych se mohl dostat) a pak porovnám s kamarádem, který ji má taky ale s "novou" (Haswell) i5. Pokud bude rozdíl ve výkonu nějaký drastický, tak bych zbytek dokoupil dřív no. Ale do toho se mi moc nechce