Asus A88X-Gamer (FM2+)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
The0dil
Nováček
Nováček

Asus A88X-Gamer (FM2+)

Příspěvek od The0dil »

Konečně deska s kvalitní výbavou podobnou té, kterou lze nalézt u Crossblade Ranger, ale za mnohem lepší cenu.

Když se ke mně tahle deska dostala, říkal jsem si: "Je to ROG, nebo ne ?" ale pár minut na internetu a odpověď jsem našel. Výbavou se blíží A88X Crossblade Ranger, která už mimochodem patří do ROG. Narozdíl od ní je ale její cena o třetinu nižší. Je hlavně osekaná co se týče výbavy pro OC a trochu i na napájecí kaskádě, což se ale na klasickém domácím taktování neprojeví vůbec. Ten rozdíl by se projevil pouze pokud jste ten typ lidí, co si hrají rádi s tekutým dusíkem.

Obrázek

Deska mi přišla v téhle hezké krabici, která se mi líbí mnohem víc než ty červené od ROG, ale to je jen můj osobní názor.

Obrázek

Samozřejmě se nezapomnělo ani na detailní popis a zdůraznění hlavních výhod této desky na zadní straně.

Obrázek

Musím říct, že designově se tahle deska povedla. Když jsem ji odvážel domů, byl jsem natěšený jako malý kluk, který vidí kupu dárků pod vánočním stromečkem. Zajímalo mě jak vypadá, těšil jsem se až do ní osadím cpu a až si vyzkouším vše co umí a když jsem ji konečně rozbalil, vypadala mnohem líp než na obrázcích.

Deska mi samozřejmě nepřišla jen tak bez ničeho. Dostal jsem k ni parádní manuál, kde najdete snad úplně vše co kdy budete potřebovat, dále kryt na zadní I/O panel, SATA kabel na připojení pevného disku (Ten se mi velmi hodil) a samozřejmě DVD s ovladači a software. Kromě toho tam je také nahrána záloha původního biosu, která se vám automaticky nahraje pokud je ten na desce nefunkční a pokud máte DVD v mechanice. Tuhle věc Asus nazývá "Crash Free Bios" a jsem za to velmi rád a chtěl bych za něj poděkovat. Když jsem flashoval nový bios, spadla mi elektřina a původní mi nefungoval. Naštěstí jsem si v manuálu přečetl co mám udělat a vše jsem dal do pořádku do méně než jedné minuty.

Obrázek

__________________________________________________________________________________

Detaily Desky

Když už mluvíme o detailech, tak jedna z nejdůležitějších části desky je napájecí kaskáda. V tomhle případě pro APU. Nalevo je napájení pro CPU čast, které tvoří 4 cívky a nahoře zase iGPU, pro které jsou zde pouze 2 cívky. Mosfety jsou zase schovány pod pasivem. Celá napájecí kaskáda pak využívá pouze kvalitní kondenzátory, které asus nazývá "10K Black Metallic Capacitors".

Obrázek

Paměti RAM mají také svou vlastní napájecí kaskádu, ale ta už je mnohem jednodušší.

Obrázek

Málem bych zapomněl na integrovanou zvukovku SupremeFX, kterou na klasických deskách nenajdete. Asus ji kromě téhle desky používá pouze pro prémiovou, samozřejmě i drahou, ROG řadu. Ta je oddělena od desky kvůli co největšímu odstínění a tím i lepší kvalitě zvuku. Samozřejmě že se neskládá pouze z jednoho čipu ale více částí jako je například zesilovač, který zvládne sluchátka s impedancí až 300Ω, nebo speciální kondenzátory "ELNA"

Obrázek

__________________________________________________________________________________

Software

Vzhledem BIOSu výrobce nikoho nepřekvapí. Je to starý dobrý UEFI bios v barvách ROG. Snadno se v něm zorientujete, vzhledem vás neurazí a najdete tam vše co je potřeba, a to i k taktování. Nemám bohužel jak vyfotit BIOS, tak jsem si musel půjčit fotku z internetu.

Obrázek

Jako třešničku na závěr jsem si pro vás nechal AI Suite III. Je to balík programů, které vám umožní řídit desku z prostředí windows a to včetně řízení otáček ventilátorů a taktování.

Obrázek

Hodnocení

Jde vidět že Asus umí i po tolika letech stále dobré základní desky. Zpracování je špičkové, , napájecí kaskáda se nepřehřívá, taktování je bez problémů a omezuje mě u něj jen procesor. K tomu ještě hodně dobrá zvukovka a crashGree BIOs. Korunu pak tomu nasazuje skvělá cená, díky které je tahle deska jasná volba ve své cenové kategorii.

Takhle vypadá moje sestava i s touhle deskou. Bohužel to není nic extra.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“