Bezpečná hlasitost
Moderátor: CageJ
- Dave-DV
- Nováček
-
Bezpečná hlasitost
Zdravím,
tento týden jsem si pořídil sluchátka Audio-technica ATH-T500. Do teď jsem používal vždycky jen obyčejná sluchátka za stovku a tohle jsou první kvalitnější co jsem si kdy pořídil. S tím jak zní jsem spokojený, co mě ale překvapilo je jak hlasité dokáží být a s tím se mi i spojila obava jak moc hlasitě bych je vlastně měl používat abych si náhodou nepoškodil po čase sluch.
V tomhle směru jsem opravdu amatér a nechci nic riskovat a Google mi v tomhle bohužel nic moc neporadil, aspoň ne konkrétně k těmto sluchátkům.
Jak velké je vůbec riziko, že si poškodím sluch když tyto nebo podobná sluchátka budu používat dlouhodobě na max a pokud ano dá se snadno určit, že když si nastavím volume ve windows třeba na 70% nebo 50% atd tak to bude v pohodě?
tento týden jsem si pořídil sluchátka Audio-technica ATH-T500. Do teď jsem používal vždycky jen obyčejná sluchátka za stovku a tohle jsou první kvalitnější co jsem si kdy pořídil. S tím jak zní jsem spokojený, co mě ale překvapilo je jak hlasité dokáží být a s tím se mi i spojila obava jak moc hlasitě bych je vlastně měl používat abych si náhodou nepoškodil po čase sluch.
V tomhle směru jsem opravdu amatér a nechci nic riskovat a Google mi v tomhle bohužel nic moc neporadil, aspoň ne konkrétně k těmto sluchátkům.
Jak velké je vůbec riziko, že si poškodím sluch když tyto nebo podobná sluchátka budu používat dlouhodobě na max a pokud ano dá se snadno určit, že když si nastavím volume ve windows třeba na 70% nebo 50% atd tak to bude v pohodě?
- PKBO
- Moderátor
- Dave-DV
- Nováček
-
Re: Bezpečná hlasitost
No to mi právě došlo, že na max bych je asi pouštět neměl, ale kde je ta hladina kdy už je to neškodné?
- PKBO
- Moderátor
Neškodné ? Žádné sluchátka a bydlet ve srubu na Šumavě. 

- Dave-DV
- Nováček
-
Já se jen ptám nad jakou úroveň bych ty sluchátka neměl nastavovat. Myslím že je to docela jednoduchá otázka ne? Taky by stačilo třeba napsat,, já používám svoje sluchátka tak a tak....." a já už si udělám aspoň nějaký obraz jak s nima naložit. Sarkasmus snad není třeba ne? Lepší být 10x za blbce než jednou hluchý.
- PKBO
- Moderátor
Četl jsi vůbec ten článek ? Jasně tam píše, že to nelze paušalizovat, jasně píše, že dlouhodobé poslouchání čehokoliv sluchu prostě škodí, chceš prostě odpověď, která neexistuje - každému se ucho porouchá jinak, někdo ohluchne po jediném výbuchu bomby, někdo běhá v Iráku 4 roky, vystřílí tunu nábojů a pořád slyší dobře.
Pokud se o uši bojíš, tak prostě sluchátka nepoužívej a když, tak tak aby ti netrhali uši, vyhýbej se rušným místům... Nevím co více by jsi chtěl slyšel, pusť si prostě hudbu tak, aby nebyla hlasitá ale aby jsi jí slyšel přeci... Nejlepší by bylo nastavit si hlasitost na 10%, pak je ale asi nebudeš používat, protože neuslyšíš zcela nic.
Pokud se o uši bojíš, tak prostě sluchátka nepoužívej a když, tak tak aby ti netrhali uši, vyhýbej se rušným místům... Nevím co více by jsi chtěl slyšel, pusť si prostě hudbu tak, aby nebyla hlasitá ale aby jsi jí slyšel přeci... Nejlepší by bylo nastavit si hlasitost na 10%, pak je ale asi nebudeš používat, protože neuslyšíš zcela nic.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Dave, na tohle se opravdu nedá obecně odpovědět.
Pokud nemáš kalibrovanou "hlavu" s mikrofonem, popřípadě někdo objektivně neprovedl měření citlivosti, tak můžeš jen odhadovat.
Další věc je délka poslechu. Čím kratší, tím vyšší hlasitost může být.
Měl jsem na hlavě doslova poskakující sluchátka, a pořád mám sluch dobrý. No, ale nebylo to dva dny, že...
Nicméně příroda to zařídila dobře, a když nejsi mentál, tak se uchráníš sám. Prostě to nepouštěj tak, aby byla hlasitost nepříjemná. Jak těžké to je?
Pokud nemáš kalibrovanou "hlavu" s mikrofonem, popřípadě někdo objektivně neprovedl měření citlivosti, tak můžeš jen odhadovat.
Další věc je délka poslechu. Čím kratší, tím vyšší hlasitost může být.
Měl jsem na hlavě doslova poskakující sluchátka, a pořád mám sluch dobrý. No, ale nebylo to dva dny, že...
Nicméně příroda to zařídila dobře, a když nejsi mentál, tak se uchráníš sám. Prostě to nepouštěj tak, aby byla hlasitost nepříjemná. Jak těžké to je?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- Dave-DV
- Nováček
-
Ale přesně takovou odpověď potřeboval Crash. Však jsem taky tak otázku v úvodu formuloval jestli se dá nějak snadno určit.
Tak teda nedá. Jasný musím si to naposlouchat. Ale víš jak to je, uchu lahodí i 80% ale rozum říká radši brzdi
tak proto by se nějaká jasná hodnota hodila. Ale holt není tak díky.
Ps: ono po tom co jsem do teď používal i těch 10% přijde chvilema jako řev tak se nedivte že se člověk lekne
Tak teda nedá. Jasný musím si to naposlouchat. Ale víš jak to je, uchu lahodí i 80% ale rozum říká radši brzdi

Ps: ono po tom co jsem do teď používal i těch 10% přijde chvilema jako řev tak se nedivte že se člověk lekne

- crashPC
- Mírně pokročilý
Pokud to uchu vysloveně lahodí, a není to pět hodin v kuse, tak je to vesměs vpořádku. No, a koneckonců ta drobná ztráta sluchu, která může nastat po deseti letech takovéhodle "normálního" poslouchání je přiměřený risk - Nejsi tu od toho, aby jsi své tělo ve sto letech uložil neopotřebované do hrobu. Do hrobu musíš zaletět trošku zhuntovanej, a ten život si užít. Tak poslouchej normálně hlasitou hudbu, dokud můžeš. Ve stáří o sluch přijdeš tak nebo tak...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD