PC prioritně na render na CPU

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Tracker
Nováček
Nováček

PC prioritně na render na CPU

Příspěvek od Tracker »

Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu se sestavením PC (jen case) pro Windowsy. Můj rozpočet je něco kolem 42 tisíc. PC chci používat hlavně na práci – především renderování na CPU, popř. střih. Zároveň bych si na PC rád občas zahrál, takže mi je jasný, že herní grafická karta něco z rozpočtu užere.
Procesor: preference Intel, na výkon je stěžejní požadavek
Deska: V současnosti mi integrovaná zvukovka trochu blbne. Používám bedýnky 5.1 i sluchátka, přední jack nějak píská při pohybu myši. S tim bych si taky rád polepšil… Jinak ale nic proti fungujícím integrovaným zvukovkám nemám
RAM: 16 GB by bylo super
Disky: 2 TB magnetickej
SSD disk – jeden na systém, ze zkušenosti vím, že 128 se i při instalaci programů na jiný disk stejně při delším provozu zanese, takže 200 GB+
Zároveň přemýšlím o ještě jednom SSD disku (dvakrát tak velký SSD stojí obvykle dvakrát tolik, proto píšu vyloženě druhý) na rychlé načítání sekvencí obrázků při střihu. Ale přijde mi, že na tenhle úkon je SSD stejěn pomalej. (Tj 25 x za sekundu načíst zhruba 5 MB, to máme 125 MB / s) Co myslíte?
Blu-Ray vypalovačka
Grafárna: Preference je GeForce, mám Radeon v současnoti a přijde mi takovej divnej. Rád bych používal tři monitory současně, z toho aspoň dva HDMI (nebo Displayport, když nebude zbytí…)
Render na grafice moc často nevyužívám, tak si řikám, že bych chtě spíš herní. Na ní případně taky něco urenderuju, ne?
Case: hlavně odhlučněná, už mi hrabe z hluku větráku
Chlazení: Občas se stane, že procesor jede na 100% zatížení po dobu třeba 30-ti hodin
Zdroj

Díky moc předem za jakoukoliv radu. :)
bjan
Začátečník
Začátečník

Re: PC prioritně na render na CPU

Příspěvek od bjan »

V této cenové relaci ti pravděpodobně nezbyde nic jiného než to postavit na i7-5820K, nebo i7-5930K.

Jde ti primárně o rendering. Vím že na CPU rendering není nikdy výkonu dost. Asi bych přemýšlel i o koupi použité pracovní stanice s dvěma Xeony. Z Německa, záruka 2 roky. Hledej na eBay. Např. HP se dvěma 6-ti jádrovými Xeony řady 56xx (Westmere, 32nm) bude na rendering velmi výkonná za podstatně levnější peníz: https://youtu.be/SML8y8tET20. Má to ale i své nevýhody (větší spotřeba, proprietární komponenty..)

Nebo pak ještě zapřemýšlet, zda už v dnešní době nepoužívat software pro GPU rendering (pokud již ten software nemáš předem daný). Pro mě osobně by GPU rendering byla jednoznačně cesta, jak dosáhnout konkurenceschopnosti (např. Octane Render, apod.).
Core i5-9600K, 32GB, GTX 1070 Ti, 256GB NVME, Windows 10 Pro
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

OK, díky, tak o tomhle řešení jsem vážně neuvažoval, ale už z principu se mi nechce kupovat něco z Německa a z druhý ruky. Každopádně zajímavý, třeba tohle http://www.ebay.com/itm/HP-Z800-PC-Work ... X#viTabs_0
Umim si představit, že kdybych rozjížděl firmu na tohle zaměřenou, že bych o tom přemejšlel víc.

Pracuju s Mayou už snad 10 let a na mental ray (CPU) jsem zvyklej, navíc dokupovat pronájem VRaye (GPU) třeba by byl další výdaj navíc. Asi spíš počkám, až mentalray přepíšou na GPU - jak koukám, tak NVidia už se o to nějak snaží.

V současnosti renderuju na Intel Core i7-920 (z 2009) a taky si poradim :-) jenom holt občas dělám trochu naslepo a jede to dlouho.
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Tak nevim, ta Intel Core i7-5820K mi přijde super a zas o tolik se od 5930K neliší, nepřijde mi, že ten rozdíl za to stojí.
Zkusil byste mi to někdo naklikat s tou i7-5820K, pls?
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Pro 1GPU je 5820K jasně výhodnější, 5930K má jen více PCI-E linek, tedy je vhodnější pro více GPU jednotek.
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

Držel jsem se přesně dle Tvých zadaných kritérií. Problém vidím asi v grafické kartě, v rozpočtu na ni není moc místo. Vhodnější by k hraní na triple monitoru byla ve stáji NVIDIE bazarová GTX 970. Pokud by jsi nelpěl na NVIDII, bazarová R9 390 by bylo jistě nejlepší volba.

Kartu se dvěma HDMI jsem na internetech nenašel. Budeš muset jít cestou DVI -> HDMI, nebo DP.

Sestava zde:
http://www.czc.cz/7b9h9mce8qglfbqsh40s472jk9/seznam
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE

Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB
Má krátká recenze k vidění zde
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Volil bych cca takto: https://www.alfa.cz/basket.php?items=_2 ... G4010YB801 - dal jsem tam sice GTX 970, ale grafiku bych volil až s příchodem 14/16nm generace. Pokud by do té doby šla použít stávající grafika, jedině dobře.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Přidám pár postřehů z mé praxe se sestavou s obdobným zaměřením.
Největší přinos pro rendering ve 3D aplikaci má větší počet výpočeních vláken procesoru a vyšší kapacita RAM. Pokud jsou renderované objekty opatřeny detailními texturami, tak pro jejich rychlejší načítání je vhodné uložení na SSD disk, ale tento požadavek je až na třetím místě.

Takže procesor nejméně se šesti jádry (12 vlákny) a rozhodně přetaktovat. Intel Core i7-5820K bude rozumnou volbou. Přetaktování ze základních 3,3 GHz na cca 4,4 GHz při rozumně zvýšeném napětí přinese nezanedbatelný benefit v rychlosti renderingu.

RAM bych vzal alespoň 32 GB. Není nic horšího, než zaplnění ram během renderu a nutný swap na pevný disk. Já běžně pracuji se 3D scénami, které během renderu vyžerou 20 - 25 GB RAM a to ještě se musím s počtem objektů omezovat z jiných důvodů.

Doporučuji sestavu dříve nebo později osadit dvěma SSD disky, nebo jedním s vyšší kapacitou. Mám obrovskou sbírku 3D modelů, která se mě na SSD nevejde. Přesto mám vyčleněn jeden 250GB SSD disk pro uložení aktuálních projektů a souvisejících 3D objektů. Při načítání objektů do scény a při načítání jejich textur lze takto pár desítek vteřin ušetřit. Není to ale tak zásadní úspora času, takže se pro začátek dá přežít i bez tohoto řešení.

Co se týče grafické karty, tak bych se zaměřil na dvě skutečnosti. Tou první je, jak výrazně modelovací aplikace profituje s výkonu pod OpenGL, který se využívá při pohybu ve 3D prostředí mimo renderu. Nemám osobní zkušenosti přimo s Mayou, ale má 3D aplikace je na výkon pod OpenGL velmi náročná a se svou R9 290 se musím velmi omezovat, aby volný pohyb ve 3D nebyl jen slideshow. Realtime zobrazení stínů včetně Ambient Oclusion je možné jen u jednodušších scén. Zde trpělivě čekám na další generace grafických karet.

Druhou skutečností je možnost využití akcelerace renderingu pomocí CUDA a to, v jaké míře a kvalitě dokáže aplikace z CUDA těžit. Moje hlavní aplikace Poser Pro 11 má nově podporu CUDA, takže zejména kolegové ze zámoří teď nakoupili grafiky TitanX. Přinos v rychlosti renderu oproti procesoru zde sice je, ale provotní výsledky jsou daleko za očekáváním a zatím neodpovídají investici. Ještě jsme se nedostali k hodnocení kvality výsledného renderu. Je možné, že za tím stojí neodladění aplikace. Také se zdá, že Maxwell je na tom oproti starším generacím ve výkonu v CUDA hůře, takže v tomto ohledu by mohly lepší výsledky přinést starší generace grafik, případně profesionální modely. Ale tohle by nejlépe posoudili odbornící na grafiky nVidia. Možná nebude pro začátek špatnou volbou nákup bazarové grafiky s tím, že Pascal na tom bude snad výrazně lépe.

EDIT: Pokud nákup sestavy vysloveně nehoří, počkal bych na procesor Broadwell-E, jehož masová produkce má začít již během února a představení se očekává v březnu na veletrhu CeBIT 2016. Tímto datem bude Haswell-E již zastaralou generací.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Nebo mě pak ještě napadlo: nová deska ASUS Z9PA-D8C... a ostatní komponenty, plus:
2x Xeon E5-2670 z eBay (8-core, 2.6GHz, Sandy Bridge) = celkem 16/32 jader/vláken (celkem 41,6GHz)
(i7-5820K po přetaktování: cca 27GHz)

...dávám spíš jako zajímavost, co se dá sehnat. Chce to jen vědět, co a jak dát dohromady. Sám jsem si koupil Asus Z8NA-D6 a jsem spokojený. Ale respektuji výběr komponent přede mnou, i7 bude pořád oproti staré i7-920 velký upgrade.
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Díky moc všem za info, rady i sestavy!
Mr Lucas > Stávající karta je:
http://www.czc.cz/sapphire-hd-5850-2116 ... 98/produkt Ta by tam měla jít zapojit do tvý navrhovaný desky, ale už ne do desky navrh. uživatelem prograw, že?
Pascal od Nvidie vyjde teda v prvním nebo druhym kvartálu? Ještě asi není jasno, co?

PET5 > SSD jsem už jednou musel využívat kvůli velkejm texturám, bez něho bych to nikdy neurenderoval, je to vážně rozdíl. To souhlas. (Do ram by se textury nikdy nevešly, tak se to dynamicky načítalo z map souborů)
Taktování dycky řešim, když mluvim o nový sestavě, ale nikdy jsem do toho nepronikl. Nemám žádnej informační základ a nevim, jak začít. Chtělo by to, vím…
O swapu na disk vim hodně :-) jednu dobu se mi současná sestava vyloženě zasekla, když se naplnily ramky. Teď k tomu přistupuju tak, že zkusim těch 16 GB (2,5 krát víc) a v budoucnu kdyžtak dokoupim.

Jinak kdybych čekal na grafiku, dávalo by smysl počkat i s procesorem, takže díky za info…

bjan > Ty jsi někdy nějaký komponenty bral z ebay? Nepřijde ti to risk hlavně z pohledu životnosti?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

HD 5850 pasuje do obou desek, i všech dalších dnes prodávaných, PCI-E 16x slot je zpětně kompatibilní.

Kdy vyjdou nové karty se přesně neví, nicméně koupě dnešní za cca 10K Kč mi nepřijde jako rozumné.
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
VashCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VashCZ »

@MR Lucas
Poměr cena výkon na tom grafiky do 10 tisíc nejsou o tolik hůře než třeba GTX 960 nebo r9 380.
Osobně bych do GTX 970 nešel, u r9 390 mě občas mrzí ty zabugované(sic i někdy nové) ovladače.

Co se teda her týče, měl by vysolit jestli si chce lajsnout hrát na třech monitorech, nebo zda si bohatě vystačí s jedním a hlavně co bude chtít hrát.
GB GTX 760 rev.1; i5 3570K; Gelid Tranquillo rev.2; Gigabyte deska; Crucial Sport 2x8GB; Crucial M4 120GB; Seagate Barracuda 2TB; BeQuiet! Straight Power 600W; Fractal design F4; Dell 1920x1200
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Vím že poměr cena/výkon je cca stejný, nešel bych do žádné z těchto grafik, když má zatím HD 5850.
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Tracker píše: bjan > Ty jsi někdy nějaký komponenty bral z ebay? Nepřijde ti to risk hlavně z pohledu životnosti?
Jj, bral jsem tu desku z Německé eBay. Včetně jednoho CPU a včetně 24GB RAM. Když jsem si počítal, jaký výkon dostanu za jakou cenu, šel jsem do toho. Ještě šetřím na dvojici X5675 (mimochodem tenhle CPU by ti možná šel do stávajícího PC). Nejsem si jistý, jak moc časté je že odejde procesor kvůli životnosti, to ti spíš řeknou kluci tady, co se tím živí. Ale osobně jsem se s tím nikdy nesetkal.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

copak procesor ale spis ta deska....
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Desku jsem Trackerovi doporučil novou. Já to risknul a vše funguje. Kdyby odešla, koupím další a pořád budu v plusu.. Ale už je to asi OT ne? Nebo o tom ještě přemýšlíš?
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Mr Lucas > Ok, vypadá to, že máš vážně jasno. Hodlám tedy s koupí grafiky počkat. Ta pro mě vážně nehoří, to vydržim. Díky
bjan > No přemýšlim docela. Koupit jen prociky z druhý ruky si umim představit, tak to zvažuju. Ještě jsem neměl čas si sesumírovat a zjistit pro a proti: nová i7-5820K vs např. 2x ten Xeon E5-2670 Co je mi zatim jasný, tak že tam bude drahá ta deska :-)
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

No, uvidíš, na netu určitě najdeš nějaké testy. Sám jsem si to studoval pro sebe a ani u starší Westmere architektury nebyla spotřeba tak strašná (Nehalem byl na 45nm, Westmere na 32nm).

Deska pro Xeony od Asusu je dražší o cca 2.500,-. Plus samozřejmě 2x chladič CPU a zdroj vhodný pro napájení 2 CPU (myslím že ta evga supernova vybraná výše zrovna má 2xEPS).
  • Asus Z9PA+2xE5-2670+16GB-ECC = 8.400+7.000+3.500= cca 19.000 (+chladič navíc a silnější zdroj, ještě bych doporučil dvojnásobek paměti)
  • Gigabyte GA-X99+i7-5820K+16GB = 6.000+11.500+2.500= cca 20.000
Na dvojici těchto 8-mi jádrových Xenonů s jádry Sandy Bridge se podle mě dotáhne jen ještě neuvedené desetijádro Broadwell-E i7-6950X po přetaktování s cenou, která bude okolo 30 tisíc Kč jen za CPU. Mluvím o výkonu v renderingu.
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Hmhm :-) z Belgie (takže bez cla) a ještě levněji: http://www.ebay.com/itm/Set-of-2x-Intel ... SwpRRWnn3A , každý nasledující 2 dny končí jedna nabídka...
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

V době, kdy jsem nakupoval já, tak ty E5-ky nebyly takhle levný. I když ta aukce se ještě asi vyšplhá. Ale dnes už bych neváhal. i7-5820K této dvojici bude zdálky koukat na záda.
Navíc, ten chlapík prodává i paměť - 32GB za cca 2.500,-
... začínám mít chuť prodat svoje železo a začít to stavět znova :D
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“