Poraďte vhodný router s WiFi

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Poraďte vhodný router s WiFi

Příspěvek od Trebor »

Zdravím. Potřeboval bych poradit nějaký ověřený router s WiFi s těmito požadavky:
- Při požadovaných funkcionalitách, aby tím umělo protéct přes ethernet 200 Mbit/s
- DHCP – i rezervace IP adres s popisky
- Nková WiFi a stačí jen 2,4 ghz
- Minimálně počet portů 1x WAN a 2x LAN – mám v síti 8 portový gigabitový switch, takže gigabitový porty na routru vyloženě nepožaduji
- S předchozím bodem souvisí to, že potřebuji, aby to umělo vlany – respektive potřebuji, aby na jednom portu byla moje domácí síť a na druhém zbytek (DHCP pro obě vlany by bylo fajn)
- Firewall, pravidla na přesměrování portů do vnitřní sítě, pokud možno traffic shaper
- USB na sdílení tiskárny
- Pokud možno funkci wake on line - ale to by šlo asi i řešit přesměrováním portu-ale je to řešení jen pro jedno pc v síti
- A aby to bylo co možná „nejlevnější“

Ono jde o to, že UPC mi zvedlo samo rychlost netu na 200/20 Mbit/s a hledám něco, co to dokáže uroutovat, i když na firewallu budu mít nějaký ty pravidla, směrování portů …, traffic shaper . Doposud jsem používal několik let a k plné spokojenosti ALIX 2D3 LX800/500MHz, 256MB, 1x miniPCI, 3x LAN (pouze 100 Mbit), USB s nahraným m0n0wallem (který už taky není dál vyvíjen, ale naprosto splňoval vše uvedené).
Takže právě sháním něco ověřeného co má obdobné možnosti, ale zvládne to obhospodařit se vším požadovaným těch 200 Mbit/s. Jo, nechci na to mít žádné PC, mini PC … Prostě jen nějakou účelovou krabičku, do které se případně nahraje nějaký OpenWRT, DD-WRT …- můžete klidně i něco doporučit? Nebo to bude umět vše s vlastním prostředím.
Např. jsem si po nějakém hledání na zkoušku koupil domu tohle https://www.alza.cz/tp-link-tl-wr1043nd-d515738.htm , zapojil a rychlost byla maximálně necelých 90 Mbit/s – takže jsem ho zase zabalil a půjde zpět. Ale např. dle nettu by tohle zařízení mělo právě umět pracovat i s OpenWRT … , ale to jsem díky zjištěnému už ani nezkoušel.
Salamander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte vhodný router s WiFi

Příspěvek od Salamander »

Co Ubiquiti EdgeRouter nebo Mikrotik RB2011/3011

Pripadne Turris Omnia?
Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne.
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

Mel jsem TP-Link TL-WDR4300 s OpenWRT a dokud UPC nezvedlo rychlost na 200Mbit tak vse zvladal, s 200Mbitem se zacal chovat prapodivne tak jsem se vratil ke staremu Mikrotiku RB450G a jsem maximalne spokojen (wifi mam pres externi APcko)

Mikrotiky se daji sehnat za relativne male penize, jen je potreba si najit odpovidajici model

treba http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... 1n-L4.html

ale ma integrovane wifi anteny. osobne bych sel do RB s gigabitem bez wifi a k tomu wifi AP.
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trebor »

woodydaocas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od woodydaocas »

fuha.. tolik jsem toho po routeru nikdy nechtel, se priznam, takze na vsecko neumim odpovedet, ale ten RT-N18U router mam, kdybys chtel nejaky screeny/neco zkusit, rad poradim :)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Trebor píše:Asi ještě zkusím tenhle https://www.alza.cz/asus-rt-n18u-d2142205.htm#recenze

Ten mam doma a je super. Po dlouhem vybirani to nakonec byla jasna volba do 2k
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trebor »

Koupil jsem ASUS RT-N18U a celkem spokojenost. Nemá jen VLANy, ale nějak s tím budu asi umět žít.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“